Canvis

3067 bytes afegits ,  11:49 10 ago 2022
Pàgina nova, en el contingut: «'''Milan Kundera''' (Brno, República Checa, 1 d'abril de 1929) és un noveliste, escritor de contes curts, dramaturc, ensagiste i poeta chec. D…»
'''Milan Kundera''' ([[Brno]], [[República Checa]], [[1 d'abril]] de [[1929]]) és un noveliste, escritor de contes curts, dramaturc, ensagiste i poeta chec. Des de [[1975]] residix junt a la seua esposa en [[França]], la ciutadania de la qual va adquirir en l'any [[1987]].

== Biografia ==

Milan Kundera va nàixer en la regió de [[Moravia]] en 1929, fill del musicòlec i pianiste Ludvík Kundera ([[1891]]-[[1971]]), qui fon discípul de [[Leoš Janáček]] i va eixercir com a director de l'Acadèmia de Música de Brno fins a [[1961]]. El jove Kundera va estudiar musicologia i composició musical, sent numeroses les influències i referències a la música a lo llarc de la seua obra lliterària.

En concloure els seus estudis secundaris, va començar a estudiar lliteratura i estètica en l'Universitat Carolina de [[Praga]], pero despuix de dos semestres es va canviar a la Facultat de Cine de l'Acadèmia de Praga, a on va finalisar els seus estudis en [[1952]]. Va ensenyar història del cine en l'Acadèmia de Música i Art Dramàtic des de [[1959]] a [[1969]], i posteriorment en l'Institut d'Estudis Cinematogràfics de Praga.

Al final de la segona guerra mundial, Milan Kundera s'havia afiliat al Partit Comuniste, pero despuix seria expulsat del mateix en [[1950]], junt al seu amic [[Jan Trefulka]], per presuntes activitats contra el partit.

Jan Trefulka va reflectir l'incident en la seua obra ''Els va ploure la sòrt'' (''Pršelo jim štěstí'', [[1962]]), i el propi Kundera va utilisar dit episodi com a inspiració en la seua novela ''La broma'' (''Žert'', [[1967]]).

En l'any [[1967]] es va casar en Vera Hrabankova i un any més tart, a conseqüència de l'invasió soviètica al seu país, les seues obres varen ser prohibides en [[Checoslovàquia]] i se quedà desocupat. Tingué que guanyar-se la vida en diverses ocupacions, particularment com a pianiste de [[jazz]], instrument que el seu pare li havia ensenyat a tocar a molt primerenca edat.

Readmés en el Partit Comuniste en [[1956]], fon definitivament expulsat en [[1970]], en haver estat relacionat —junt ad atres escritors checoslovacs, com [[Pavel Kohout]]— en els acontenyiments de la [[Primavera de Praga]].

En [[1975]], Kundera va emigrar a [[França]] i, entre eixe any i [[1980]], ensenyà lliteratura comparada en l'Universitat de Rennes i, més tart, en la École des Hautes Études de [[París]]. Des de l'any [[1993]] ha escrit les seues obres en [[francés]].

== Estil lliterari ==

(Secció per completar)

== Obra ==

(Secció per completar)

== Cites ==

{{Cita|Per a liquidar als pobles s'escomença per privar-los de la memòria. Destruïxen els teus llibres, la teua cultura, la teua història. I algú més escriu atres llibres, els dona una atra cultura, inventa una atra història; despuix d'això, la gent comença a oblidar llentament lo que són i lo que varen ser. I el món que et rodeja s'oblida encara més ràpit.|Milan Kundera}}

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Milan_Kundera Milan Kundera en Wikipedia]
26 919

edicions