Canvis

4865 bytes afegits ,  12:22 14 maig 2022
Pàgina nova, en el contingut: «thumb|250px|Districte de Benimaclet '''Benimaclet''' és un barri i districte (número 14) de la ciutat de V…»
[[File:Valencia-Distritos-Clave-Benimaclet.png|thumb|250px|Districte de Benimaclet]]

'''Benimaclet''' és un barri i districte (número 14) de la ciutat de [[Valéncia]] (antic poble anexionat), en la part nort-est de la ciutat, que limita en el barri d'[[Orriols]] a l'oest, [[Alboraya]] al nort, l'[[Universitat Politècnica de Valéncia]] a l'est i la ronda de Trànsits (Primat Reig) al sur.

Benimaclet és, per extensió, el nom del districte de la ciutat de València, que engloba el barri històric del mateix nom i la zona més recentment urbanisada al nort, que rep el nom de camí de Vera. En la finalisació de la ronda Nort de Valéncia i la recalificació dels terrenys cap a Benimaclet, els últims reductes de la seua [[Horta de Valéncia|horta]] desapareixeran en els pròxims anys. La seua població era de 30.789 habitants en l'abt 2008.

== El poble ==
[[File:Plaça de Benimaclet.JPG|thumb|250px|Plaça Major
]]
Completament absorbit per la ciutat, antigament era d'entitat pròpia, EN la seua Iglésia, plaça major i una distribució de carrers com atres [[Pedania|pedanies]] que han segut absorbides per la capital. Encara existixen antics cartells en alguns carrers en que posa literalment "Poble de Benimaclet". Benimaclet va ser municipi, i tingué alcaldia pròpia i autònoma, des dels inicis del sigle XVI fins a l'any [[1878]], any en que va ser anexionat a la ciutat de Valéncia, obligat per la [[Diputació de Valéncia]], que no va voler ajudar-lo a pagar els seus deutes. Des de l 1878 fins a l'any [[1970]], va ser pedania de la ciutat de Valéncia, i tingué alcalde pedaneu del poble. La consciència de poble queda patent escoltant als seus habitants, que quan es dirigixen a fer compres al centre de la ciutat de Valéncia ho expressen dient: Me'n vaig a Valéncia... o els habitants de la seua amenaçada horta, quan van a Benimaclet, s'expressen dient per exemple: Anem a missa al poble.

En l'any [[1988]] es va acordar que Benimaclet anava a ser urbanisat cap a l'est, en el PAI de Benimaclet - quatre voltes intentat - s'ha conseguit degradar la terra més fèrtil de Benimaclet i s'han abandonat [[Alqueria|alqueries]] i terres.

== Actualitat ==

Actualment és un barri molt viu, ple d'estudiants, per la seua proximitat a les universitats, i en un gran associacionisme, com ara l'Associació de Veïns de Benimaclet, la plataforma veïnal Benimaclet Viu, els nombrosos [[Casal faller|casals fallers]] o la confraria del Crist de la Providència de Benimaclet (entitat fundada en el [[sigle XVI]] i que, actualment, persistix organisant les festes patronals en el més de [[setembre]]).

És també un dels barris de la ciutat a on encara se sent parlar majoritàriament el [[valencià]] en els comerços. També és considerat per alguns com el foco més important del [[valencianisme]] jove de la ciutat de València, en activitats i festes com el famós [[Carnestoltes]] de Benimaclet, un dels més importants de la ciutat. El creixement del barri cap al nort, juntament en la recentment construïda ronda, l'han apropat més a Orriols i ha permés una millor comunicació entre el barri i el poble d'Alboraya.

Des de l'any [[1995]], Benimaclet està connectat en el centre de Valéncia i l'horta (fins a [[Rafelbunyol]]) per les estacions de [[MetroValencia|metro]] de Benimaclet i Machado ([[Llínea 3 (MetroValencia)|llínea 3]]). Ademés, l'estació de Benimaclet servix d'intercanviador per al tramvia ([[Llínea 4 (MetroValencia)|llínees 4]] i [[Llínea 6 (MetroValencia)|6]]).

El districte consta dels barris següents:

* [[Benimaclet (Barri)|Benimaclet]]: 24.673 habitants.
* [[Camí de Vera]]: 5.775 habitants.

== Patrimoni ==

* Alqueria Panach: es tracta d'un edifici del [[sigle XVIII]], i és un dels pocs eixemples que en quedaven a la ciutat. Es trobava en mal estat de conservació, i va patir un incendi en l'any [[2006]].
* Alqueria Tello, actualment restaurada. Antic centre de Flores Amanda.
* Camins històrics: Farinós, Vera i Fonts. Vertebren Benimaclet en l'Horta de Vera.
* Santuari de Vera.
* Iglésia de l'Assunció de la Mare de Déu.

== Referències ==
* «Districte 14. Benimaclet». Oficina d'Estadística. Ajuntament de Valéncia, 2008.
* Desagraviar a Benimaclet i la seua iglésia, Las provincias.es (castellà)
* Paco Moreno. «Un incendio arrasa parte de una alquería del siglo XVIII en la antigua huerta de Benimaclet» (en castellà). Las Provincias.


== Enllaços externs ==
{{commonscat|Rascanya}}

* [http://www.ayto-valencia.es Ajuntament de Valéncia]
* [http://www.valencia.es/ayuntamiento/webs/estadistica/Cartografia/Valencia_barrios.pdf Plànol oficial dels districtes i barris de la ciutat de València]
* [http://avvbenimaclet.wordpress.com/ Asociación de Vecinos de Benimaclet] {{es}}

[[Categoria:Valéncia]]
[[Categoria:Districtes de Valéncia]]
124 718

edicions