Canvis

Pàgina nova, en el contingut: «File:Creuer de l'antic Hospital General de València, actual Biblioteca Pública.JPG|thumb|250px|Creuer de l'antic Hospital General de Valéncia, actual Bibli…»
[[File:Creuer de l'antic Hospital General de València, actual Biblioteca Pública.JPG|thumb|250px|Creuer de l'antic Hospital General de Valéncia, actual Biblioteca Pública]]

[[File:Nau de l'antic Hospital General, convertit en la Biblioteca Pública de València.JPG|thumb|Biblioteca Municipal de Valéncia]]

[[File:Detall del tambor de la cúpula de l'Hospital, actual Biblioteca Pública de València.JPG|thumb|250px|Cúpula de la Biblioteca Municipal de Valéncia]]

Encara que són varies les biblioteques públiques municipals de Valéncia, la principal, és la '''Biblioteca Pública de Valéncia''', situada dins del conjunt del [[Parc de l'Hospital]], al costat del [[MuVIM]], en el [[barri de Sant Francesc]], en [[Ciutat Vella]]. Concretament s'ubica dins de lo que fon l'hospital provincial i este, construït sobre un antic hospital religiós, l'Hospital dels Pobres Innocents. Com a institució, la Biblioteca Pública de València va ser fundada en l'any [[1838]].

== Història ==

=== Orige ===
L'origen de la institució es remonta a l'any [[1938]] i té els seus orígens en la Biblioteca Popular de Valéncia, en el seu moment instalada en la [[Casa Vestuari]], en la [[plaça de la Mare de Déu]]. La biblioteca va ser traslladada en l'any [[1979]] en el creuer de l'Antic Hospital de Valéncia, també conegut com a Hospital dels Pobres Innocents.

=== L'edifici com a hospital ===
L'edifici que actualment alberga la biblioteca va ser fundat en l'any [[1409]] per membres de la burgesia valenciana de l'época, encorajats per un sermó de fra [[Joan Gilabert Jofré]] en el qual defenia la necessitat de crear una institució per al tractament dels malalts mentals. Va ser aixina com es va fundar l'Hospital de Folls de Santa Maria dels Pobres Innocents. Va ser el primer hospital psiquiàtric creat en [[Europa]] i en l'any [[1493]] es va donar un permís per a ampliar l'Hospital. Va ser llavors quan varen començar les obres de la nova enfermeria en forma de creu grega, un dels molts anexos que formaven part de l'hospital, i en el qual actualment es troba la biblioteca. Contava en dos plantes, la de baix destinada al tractament d'homes, i la de dalt, per a dones.

Fins a principis del sigle XVI, varen coexistir en Valéncia diversos hospitals, generalment lligats a ordes religioses que es dedicaven a tractar malalties específiques. En l'any [[1511]], una sentència de [[Reis Catolics|Ferran el Catòlic]] va decretar la unificació de tots els hospitals en un únic recint. Aixina es varen afegir alguns anexos i es va canviar el nom del lloc pel d'Hospital General de Valéncia. Un incendi en l'any [[1547]] va obligar a reconstruir l'edifici, i en [[1664]] es va anexar un segon creuer. El portal gòtic que actualment es troba a l'entrada del recint és l'única peça original que es conserva d'abans de l'incendi.

=== L'edifici com a biblioteca ===

El complex sanitari va continuar servint com a hospital fins a l'any [[1960]], any en que es va inaugurar l'Hospital Clínic de Valéncia. Despuix de l'abandó del centre, es va procedir a l'enderrocament d'este, obres durant les quals varen desaparèixer l'iglésia, la farmàcia i l'antiga facultat de medicina. No obstant això, l'oposició ciutadana va conseguir evitar la demolició de l'edifici de lenfermeria, en el que hui es troba la biblioteca.

El [[28 de novembre]] de [[1963]], per mig del decret 3438, els edificis que no havien esegut enderrocats varen ser declarats com a Conjunt Històric, sobrevivint aixina l'antiga enfermeria, l'ermita de Santa Llúcia i la capella del Capitulet. En l'any [[1979]] el Ministeri de Cultura va instalar la Biblioteca Pública de València en l'edifici de l'enfermeria i el Centre Coordinador de Biblioteques (actual IVAJ) en la farmàcia.

Actualment, a causa de la forma de creu grega de la planta de l'edifici, la Biblioteca divideix els seus servicis per ales: a l'entrada es troba l'atenció general al públic i els estants de revistes i llibres de consulta; en l'ala esquerra, el servici de préstams; en la dreta, el material infantil i juvenil, i al fons, el servici d'hemeroteca. En la planta superior, es troben les ales d'Humanitats, Ciències, les oficines i el fons local.

[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
[[Categoria:Cultura]]
[[Categoria:Cultura de la Comunitat Valenciana]]
[[Categoria:Biblioteques de la Comunitat Valenciana]]
[[Categoria:Biblioteques d'Espanya]]
[[Categoria:Entitats de la Comunitat Valenciana]]
127 672

edicions