Canvis

8805 bytes afegits ,  10:54 8 jul 2020
sense resum d'edició
Llínea 35: Llínea 35:     
Lo Rat Penat rep subvencions en matèria llingüística de la [[Generalitat Valenciana]].
 
Lo Rat Penat rep subvencions en matèria llingüística de la [[Generalitat Valenciana]].
 +
 +
== Publicacions ==
 +
 +
L'entitat cultural valenciana Lo Rat Penat ha publicat diversos llibres. Des de [[1980]] fins a l'any [[2006]] Lo Rat Penat ha editat més d'un centenar de treballs: més de noranta llibres des de la Secció de Publicacions i una vintena de gravacions musicals —entre CDs, cassettes, i partitures— del Cor Popular. El primer llibre que s'edità en esta etapa fon l'any 1981, en el títul de ''Lliggam'' —ya esgotat— que estava dedicat a l'ensenyança de la [[llengua valenciana]].
 +
 +
L'any [[1982]], es fan càrrec de la Secció de Publicacions, [[Àngels Redon]] i [[Miquel Castellano]]. Es conegueren com a alumnes dels cursos de Lo Rat Penat, i des d'eixe moment iniciaren una colaboració activa, formant un equip dedicat —a banda de les seues professions— a la promoció de la cultura valenciana. Baix la seua direcció començà la Colecció "Al Vent" en [[1983]] en el llibre de [[Vicent Sanç i Sancho]], ''L'obra dels primers valencianistes'', esgotat en estos moments; el treball és un documentat estudi sobre l'obra dels valencianistes de principi de segle. En [[1983]] s'edità el llibre ''Valencià, ¿llengua o dialecte?'' de [[Chimo Lanuza]], del que s'ha fet una segona edició en [[1994]], que és un estudi sobre la llengua valenciana fet des de l'òptica de diferents corrents llingüístiques pero especialment des de la sociollingüística i que dona al llector els arguments de la raó de ser de la teoria valencianista que defén l'autonomia i l'autoctonia de la llengua valenciana i el seu recolzament per les tendències de la sociollingüística actual. La segona edició d'este llibre també està esgotada. S'edità el llibre ''Raons d'identitat. Història i llengua'' que arreplega diferents aportacions d'intelectuals, professors i doctors especialistes que participaren en el cicle de conferències itinerants que entre el 27 d'abril i el 11 de maig de [[1985]] es pronunciaren en [[Altea]], [[Gandia]], [[Valéncia]] i [[Castelló]] en motiu del 25 d'abril.
 +
 +
Igualment, À. Redon i M. Castellano obriren la Colecció "Didàctica", dedicada a l'estudi de la llengua i cultura valencianes. Aixina en [[1984]] s'edità ''Soc un ratolí'' de l'inoblidable [[Josefina Làzaro]], contalles infantils en bloc d'eixercicis, vocabulari i comprensió de text. Seguiria el mateix any ''La flexió verbal en la llengua valenciana'' de [[Toni Fontelles]], i en [[1987]], la ''Gramàtica Normativa de la Llengua Valenciana'' de [[Josep Maria Guinot|Josep Mª Guinot]], el gran sabi valencià a qui Lo Rat Penat nomenaria Prohom el 31 d'octubre de [[1997]].
 +
 +
L'any [[1990]] s'editaria el nº 4 de la colecció "Al Vent", ''Miquel Adlert''. Homenage preparat per les Joventuts de Lo Rat Penat.
 +
 +
Des de [[1994]], l'editorial Acció Bibliografica Valenciana, i en la colaboració de Lo Rat Penat, s'edita la [[Revista de Filologia Valenciana]] que té una periodicitat anual i que es intercanviada en més de xixanta universitats i institucions de tot lo món. Està baix la direcció de Mª Àngels Redon i ostenta la presidència Josep Mª Guinot i Galán. En el Consell Assessor hi figuren: [[Josep Alminyana Vallés]], [[Josep Àngeles Castelló]], [[Mª Lluïsa Cabanes Català]], [[Mª Desamparats Cabanes Pecourt]], [[Josep Esteve Forriol]], [[Ramon Ferrer Navarro]], [[Josep Vicent Gómez Bayarri]], [[Abelardo Herrero Alonso]] i [[Francesc A. Roca Tràver]] i actua com a Secretari de Redacció Miquel Castellano. Esta revista d'investigació se redacta íntegrament en llengua valenciana, i en ella han colaborat, a banda dels nomenats, [[Vicente Dualde Pérez]], [[Manuel Mourelle de Lema]], [[Jorge Navarro Pérez]], [[Leopolt Penyarroja]], [[Joan Costa Català]], [[Emília Salvador Esteban]], [[Rafael Benítez Sànchez-Blanco]], [[Alfons Vila Moreno]], [[Vicent Castell Maiques]], [[Chimo Lanuza]], [[Salvador Peiró Gregori]], [[Antoni Fontelles Fontestad]], [[Josep Furió Egea]], [[Enric Llorens Fuster]], [[Alícia Palazon]], [[Josep Manuel Matas]] i [[Mª Pilar Prósper i Soriano]]. Els objectius de la Revista de Filologia Valenciana han segut sobradament conseguits en el tercer número, en el que s'afiança com a una publicació fonamental, tant per als especialistes com per als interessats en el camp de la filologia i la lliteratura.
 +
 +
La [[Revista Lo Rat|revista Lo Rat]] saludava aixina l'arribada del nº 3 corresponent a [[1996]]: "El gran repte al que s'enfrontaren ilusionadament els seus promotors va ser fer realitat una publicació periòdica de caràcter científic i dedicada a la divulgació d'estudis filològics sobre la llengua valenciana.
 +
 +
Igualment, des d'Acció Bibliogràfica Valenciana i en la colaboració de Lo Rat Penat s'edità ''Cresol''. Revista de lliteratura en Llengua Valenciana de la que s'han publicat fins a nou números. Publicació periòdica de lliteratura en llengua valenciana, tracta igualment diferents aspectes de la cultura i té apartats dedicats a la creació i a la promoció dels jóvens escritors. Dels números 5 al 9 ha segut l'orgue d'expressió de la Secció de Lliteratura de Lo Rat Penat.
 +
 +
L'any [[1991]], el PP i UV conseguixen desbancar de l'[[Ajuntament de Valéncia]] al PSPV-PSOE, i tímidament començarà a ampliar-se la colaboració en Lo Rat Penat —deixant a banda el tradicional patrocini de l'Ajuntament en les Creus de Maig, Jocs Florals, Milacres de Sant Vicent—, principalment l'edició de llibres i gravacions de música popular valenciana del Cor Popular de Lo Rat Penat. Les primeres ajudes es rebran de la Delegació de Cultura, dirigida per l'unionista [[Dolors Garcia Broch|Mª Dolors Garcia Broch]], qui des de la seua regidoria va promoure les normes ortogràfiques de la RACV.: "L'Ajuntament de Valéncia publicà en 1933 les bases ortogràfiques de 1932 en la Festa del Llibre i ha realisat quatre edicions, sent l'última la de 1984. Hui en motiu del dia del llibre valencià, que es celebrà el 16 de juny, la Regidoria d'Educació, Acció Cultural i Patrimoni Històric realisa esta edició de les Normes Ortogràfiques de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, superació definitiva de les insuficients [[Normes de Castelló|normes de 1932]]. Estes normes acadèmiques s'adapten a la realitat de la Llengua Valenciana, respectant la seua valencianitat i característiques i açò els ha mogut a donar-li difusió, convençuts que l'ortografia és fonamental en el procés de normativisació i normalisació de la llengua valenciana.
 +
 +
El ratpenatiste [[Chimo Lanuza]] durant el temps que ha estat al front de la Direcció General de l'[[Institut Valencià de la Joventut]] s'ha caracterisat per la seua labor valencianista i per la seua ferma actuació en la defensa de la llengua i cultura valencianes, lo que li ha valgut patir greus atacs dels [[Pancatalanisme|pancatalanistes]] més furibunts.
 +
 +
En [[1996]] el President, [[Enric Esteve i Mollà]] i el Tesorer d'eixe any, [[Josep Vicent Navarro i Raga]] es proponen trobar una fòrmula de financiació per a les activitats culturals de la Societat. Despuix de moltes negociacions l'Alcaldesa de Valéncia, [[Rita Barberà]] i el President de Lo Rat Penat, Enric Esteve, firmarien un conveni de colaboració anual que continua vigent en estos moments i que en estos anys s'ha dedicat principalment —com marquen les clausules— a l'edició de llibres, gravacions musicals i celebració d'actes culturals. La labor editorial de Lo Rat Penat en esta última década és importantíssima, tant per la cantitat com per la calitat dels llibres editats.
 +
 +
Des de 1996 i gràcies als convenis i patrocinis conseguits baix la presidència d'Enric Esteve i la seua Junta de Govern s'ha multiplicat considerablement el número d'edicions.
 +
 +
Lo Rat Penat ve participant activament en l'anual Fira del Llibre Valencià que organisa la [[RACV]] en els Jardins de Monfort. L'any [[2001]] se celebrà el X Dia del Llibre Valencià i l'entitat tingué una ampla participació i una considerable venda de llibres en el seu stant.
 +
 +
Entre els últims llibres publicats cal fer menció de: ''Història de Lo Rat Penat'', ''[[El Crit de la Llengua]]'', ''Fono'', El ''Pedrapiquer'', ''La passió i l'angoixa de pintar'', ''Cançons narratives valencianes'', ''El Misteri o la Festa d'Elig'' (guió comentat), ''Des de la Gaya Ciència Migeval fins al Gai Saber de la Reinaixença Valenciana'', ''Sant Vicent'', ''La Música del Poble i el Cor Popular de Lo Rat Penat (1980 – 2005)'', ''Indumentària valenciana''. ''La gènesis d'un estil'', ''L'albà de l'Alcora'', ''100 anys de lliteratura festiva''. ''El Concurs de Llibrets de Falla 1903–2003'', ''El Pare Fullana i els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia'', etc.
    
== Manifests i adhesions ==
 
== Manifests i adhesions ==
Llínea 96: Llínea 124:  
*[http://www.culturavalenciana.es/historia/enric-esteve-lhistoria-del-regne-de-valencia-es-de-les-mes-grans/ Enric Esteve: “L’història del Regne de Valencia és de les més grans” - Cultura Valenciana]
 
*[http://www.culturavalenciana.es/historia/enric-esteve-lhistoria-del-regne-de-valencia-es-de-les-mes-grans/ Enric Esteve: “L’història del Regne de Valencia és de les més grans” - Cultura Valenciana]
 
* [http://www.culturavalenciana.es/actualitat/la-racv-refrenda-linforme-presentat-al-comite-dexperts-de-la-carta-europea-de-les-llengues-minoritaries/ La RACV refrenda l’informe presentat al Comité d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries  - Cultura Valenciana]
 
* [http://www.culturavalenciana.es/actualitat/la-racv-refrenda-linforme-presentat-al-comite-dexperts-de-la-carta-europea-de-les-llengues-minoritaries/ La RACV refrenda l’informe presentat al Comité d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries  - Cultura Valenciana]
 +
* [https://loratpenat.org/seccions/publicacions/ Lo Rat Penat - Publicacions]
    
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]
 
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]
26 961

edicions