Canvis

1593 bytes afegits ,  15:11 15 ago 2019
Pàgina nova, en el contingut: «La '''guala''' (Del germ. ant. ''quahtĭla''.), en castellà ''codorniz'', és un au gallinàcea migratòria, de l'espècie Coturnix communis, pareguda a...»
La '''guala''' (Del germ. ant. ''quahtĭla''.), en castellà ''codorniz'', és un [[Au|au]] gallinàcea migratòria, de l'espècie Coturnix communis, pareguda a la [[Perdiu|perdiu]], pero més menuda, que per damunt i pel cap presenta un plomage de color negre i de color cendra clar pel ventre. És un au migràtoria.

També existix la '''guala maresa''', que és també un au gallinàcea de l'espècie Gallinula crex, major que la guala vulgar.

== Descripció ==

És un au regordeta de coa curta i menut tamany, que medix entre 18 i 22 cm. de llarc i pesa entre 91–131 g.​ A diferència d'atres aus galliformes les guales tenen ales llargues i estretes adaptades als vols de llarga distància. El seu plomall és de tons parducs, més obscurs en les parts superiors i molt clars en les inferiors; en veteat ocre, blanc i negre. Presenta una llista superciliar blanquinosa. El seu bec és de color marró en la part superior i prou més clar en l'inferior. Les seues pates i els dits són de color crema ataronjat.

== Expressions valencianes ==

Segons el [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV), existixen expressions valencianes que utilisen la paraula '''guala''':

* Guala terrera, coloq. Excrement humà.
* Fer la guala, loc. Donar la llanda.

== Enllaços externs ==

* [https://diccionari.llenguavalenciana.com/entries/search?t=guala Guala - [[Diccionari General de la Llengua Valenciana]] - [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV)]
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Coturnix_coturnix Guala en Wikipedia]
26 262

edicions