Canvis

18 bytes afegits ,  9 juny
sense resum d'edició
Llínea 3: Llínea 3:     
== Satèlits ==
 
== Satèlits ==
Es denomina '''satèlit natural''' o '''lluna''' a qualsevol objecte que [[òrbita|orbita]] al voltant d'un [[planeta]]. Generalment el satèlit és molt més chicotet i acompanya al planeta en la seua evolució al voltant del [[Sol]] (etc.)
+
Se denomina '''satèlit natural''' o '''lluna''' a qualsevol objecte que [[òrbita|orbita]] a l'entorn d'un [[planeta]]. Generalment el satèlit és molt més chicotet i acompanya al planeta en la seua evolució a l'entorn del [[Sol]] (etc.)
   −
Per extensió, es diuen '''llunes''' els satèlits d'atres planetes. Es diu ''els quatre satèlits de [[Júpiter (planeta)|Júpiter]]'', pero també, ''les quatre llunes de [[Júpiter (planeta)|Júpiter]]''. També, per extensió, es diu '''satèlit natural''' o '''lluna''' a qualsevol cos natural que gira al voltant d'un cos celest, encara que no siga un [[planeta]], com és el cas de la [[lluna asteroidal]] Dactyl que gira al voltant del [[asteroide]] [[(243) Ida]], etc.
+
Per extensió, se diuen '''llunes''' als satèlits d'atres planetes. Se diu ''els quatre satèlits de [[Júpiter (planeta)|Júpiter]]'', pero també, ''les quatre llunes de [[Júpiter (planeta)|Júpiter]]''. També, per extensió, se diu '''satèlit natural''' o '''lluna''' a qualsevol cos natural que gira a l'entorn d'un cos celest, encara que no siga un [[planeta]], com és el cas de la [[lluna asteroidal]] Dactyl que gira a l'entorn de l'[[asteroide]] [[(243) Ida]], etc.
   −
En el cas de la [[Lluna]], té una massa tan similar a la massa de la [[Terra]] que podria considerar-se un sistema de dos [[planeta]]s que giren junts ('''planeta doble'''). Tal és el cas de [[Plutó]] i el seu satèlit [[Caront (satèlit)|Caront]]. Si dos objectes posseïxen masses similars, se sol parlar de [[estels binaris|sistema binari]] i no d'un objecte primari i d'un satèlit, etc.
+
En el cas de la [[Lluna]], té una massa tan similar a la massa de la [[Terra]] que podria considerar-se un sistema de dos [[planeta|planetes]] que giren junts ('''planeta doble'''). Tal és el cas de [[Plutó]] i el seu satèlit [[Caront (satèlit)|Caront]]. Si dos objectes posseïxen masses similars, se sol parlar de [[estels binaris|sistema binari]] i no d'un objecte primari i d'un satèlit, etc.
    
== Estels ==
 
== Estels ==
Els '''estels''' (del [[llatí]] ''estel'' i del [[Idioma grec|grec]] ''kometes'', 'cabellera'), juntament en els [[asteroide]]s, [[planeta]]s i [[satèlit natural|satèlits]], formen part del [[Sistema Solar]]. La majoria d'estos cossos celests descriuen òrbites elíptiques de gran excentricitat, la qual cosa produïx el seu acostament al [[Sol]] en un periodo considerable etc.
+
Els '''estels''' (del [[llatí]] ''stella'' i del [[Idioma grec|grec]] ''kometes'', 'cabellera'), juntament en els [[asteroide]]s, [[planeta|planetes]] i [[satèlit natural|satèlits]], formen part del [[Sistema Solar]]. La majoria d'estos cossos celests descriuen òrbites elíptiques de gran excentricitat, lo qual produïx el seu acostament al [[Sol]] en un periodo considerable etc.
   −
A diferència dels asteroides, els estels són cossos sòlits composts de materials que es [[sublimació|sublimen]] en les rodalies del Sol. A gran distància (a partir de 5-10UA) desenrollen una [[atmòsfera]] que embolica al núcleu, cridada [[Coma (astronomia)|''coma'']]. Esta coma està formada per gas i pols. Conforme el cometa s'atraca al Sol, el [[vent solar]] assota la coma i es genera la coa o cabellera característica. La coa està formada per pols i el gas de la coma ionisada.
+
A diferència dels asteroides, els estels són cossos sòlits composts de materials que es [[sublimació|sublimen]] en les rodalies del Sol. A gran distància (a partir de 5-10UA) desenrollen una [[atmòsfera]] que rodeja el núcleu, nomenada [[Coma (astronomia)|''coma'']]. Esta coma està formada per gas i pols. Conforme el cometa s'atraca al Sol, el [[vent solar]] assota la coma i es genera la coa o cabellera característica. La coa està formada per pols i el gas de la coma ionisada.
   −
Va ser despuix de l'invent del [[telescopi]] quan els astrònoms varen començar a estudiar als estels en més detall, advertint llavors que la majoria d'estes tenen aparicions periòdiques. [[Edmund Halley]] va ser el primer a donar-se conte d'açò i va pronosticar l'aparició del cometa en [[1758]], pel qual va calcular que tenia un periodo de 76 anys. Desafortunadament, va morir abans de comprovar la seua predicció. A causa de la seua chicoteta grandària i òrbita molt allargada, a soles podem vore els estels quan estan prop del Sol i per un periodo curt de temps.
+
Fon despuix de l'invent del [[telescopi]] quan els astrònoms varen escomençar a estudiar els estels en més detall, advertint llavors de que la majoria d'estos tenen aparicions periòdiques. [[Edmund Halley]] fon el primer a donar-se conte d'açò i va pronosticar l'aparició del cometa en [[1758]], pel qual va calcular que tenia un periodo de 76 anys. Desafortunadament, va morir abans de comprovar la seua predicció. A causa de la seua chicoteta grandària i òrbita molt allargada, a soles podem vore els estels quan estan prop del Sol i per un periodo curt de temps.
    
== Meteors ==
 
== Meteors ==
Un '''[[meteor (astronomia)|meteor]]''' és un fenomen atmosfèric, que pot ser aéreu (com els vents), aquós (com la pluja o la neu), lluminós i elèctric (com el raig i el foc de Santelmo).
+
Un '''[[meteor (astronomia)|meteor]]''' és un fenomen atmosfèric, que pot ser aéreu (com els vents), aquós (com la pluja o la neu), lluminós i elèctric (com el raig i el fòc de Santelmo).
   −
La paraula ''meteor'' es reserva per distinguir el fenomen lluminós que es produïx en travessar un [[meteoroide]] a nostra [[atmòsfera]]. És sinònim de ''estel fugaç'', terme que és impropi, ja que no es tracta de [[estel]]s que es desprenguen de la [[esfera celest|volta celest]].  
+
La paraula ''meteor'' se reserva per a distinguir el fenomen lluminós que es produïx en travessar un [[meteoroide]] a la nostra [[atmòsfera]]. És sinònim de ''estel fugaç'', terme que és impropi, puix no es tracta de [[estel]]s que es desprenguen de la [[esfera celest|volta celest]].  
    
Els térmens ''[[estel fugaç]]'', ''[[bòlit]]'' i ''[[aerolito]]'' són bastant imprecisos i es presten a confusió. La terminologia adoptada en l'actualitat és senzilla i precisa, i a soles comprén: '''[[meteoroide]]s''', '''[[meteor (astronomia)|meteors]]''' i '''[[meteorit]]s''', a on:
 
Els térmens ''[[estel fugaç]]'', ''[[bòlit]]'' i ''[[aerolito]]'' són bastant imprecisos i es presten a confusió. La terminologia adoptada en l'actualitat és senzilla i precisa, i a soles comprén: '''[[meteoroide]]s''', '''[[meteor (astronomia)|meteors]]''' i '''[[meteorit]]s''', a on:
 
* [[Meteoroide]]: Partícules de pols que es troben en l'espai producte del pas d'algun cometa;
 
* [[Meteoroide]]: Partícules de pols que es troben en l'espai producte del pas d'algun cometa;
 
* Meteor: Els meteoroides interceptats per l'òrbita de la Terra i que entren en la nostra atmòsfera, i produïxen incandescència;
 
* Meteor: Els meteoroides interceptats per l'òrbita de la Terra i que entren en la nostra atmòsfera, i produïxen incandescència;
* Meteorit: Meteors que conseguixen la superfície de la Terra a causa que no arriben a desintegrar-se en l'atmòsfera.
+
* Meteorit: Meteors que conseguixen la superfície de la Terra a causa de que no arriben a desintegrar-se en l'atmòsfera.
   −
==Vore també==
+
== Vore també ==
 
* [[Asteroide]]
 
* [[Asteroide]]
 
* [[Planeta nano]]
 
* [[Planeta nano]]
Llínea 32: Llínea 32:     
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
* {{DGLV|Astre}}
+
{{DGLV|Astre}}
    
[[Categoria:Astronomia]]
 
[[Categoria:Astronomia]]
23 028

edicions