Canvis

134 bytes afegits ,  10:43 7 set 2017
m
sense resum d'edició
Llínea 54: Llínea 54:  
La '''República Federal de Nigèria''' és un país en l'Oest d'[[Àfrica]]. És el més poblat del continent [[Àfrica|africà]]. Llimita a l'Oest en [[Bènin]], A l'Est en [[Chad]] i [[Camerun]], el [[Llac Chad]] en el nordest, [[Níger]] en el Nort i el [[golf de Guinea]] en el Sur.
 
La '''República Federal de Nigèria''' és un país en l'Oest d'[[Àfrica]]. És el més poblat del continent [[Àfrica|africà]]. Llimita a l'Oest en [[Bènin]], A l'Est en [[Chad]] i [[Camerun]], el [[Llac Chad]] en el nordest, [[Níger]] en el Nort i el [[golf de Guinea]] en el Sur.
   −
El nom Nigèria va aparéixer per primera vegada en forma impresa en el periòdic [[The Times]] en 1897.<ref>{{Cita web| url = http://www.nigeriathetruth.net/ | títul = NIGÈRIA The Truth | any = 2006 | obra = Daniel Oritsejoghanyomi Agbowu | fechaacceso = 24/07/2008 | idioma = anglés}}</ref>
+
El nom Nigèria va aparéixer per primera vegada en forma impresa en el periòdic [[The Times]] en l'any [[1897]].<ref>{{Cita web| url = http://www.nigeriathetruth.net/ | títul = NIGÈRIA The Truth | any = 2006 | obra = Daniel Oritsejoghanyomi Agbowu | fechaacceso = 24/07/2008 | idioma = anglés}}</ref>
    
== Història ==
 
== Història ==
Llínea 60: Llínea 60:  
L'[[Imperi Kanem-Bornu]] prop del llac Chad dominà el nort de Nigèria per casi 600 anys, prosperant gràcies al comerç nort-sur entre els [[Ètnia bereber|berebers]] del nort i els bosquimans. En els primers anys del [[sigle XIX]], la majoria de les zones en el nort passaren baix el control d'un imperi [[islàmic]] en seu en Sokoto.
 
L'[[Imperi Kanem-Bornu]] prop del llac Chad dominà el nort de Nigèria per casi 600 anys, prosperant gràcies al comerç nort-sur entre els [[Ètnia bereber|berebers]] del nort i els bosquimans. En els primers anys del [[sigle XIX]], la majoria de les zones en el nort passaren baix el control d'un imperi [[islàmic]] en seu en Sokoto.
   −
Els regnes de Oyo en el suroest i [[Bènin]] en el surest van desenrollar sistemes elaborats d'organisació política en els sigles XV, XVI i XVII. Ife i Bènin són coneguts pels seus preats treballs artístics en [[marfil]], [[fusta]], [[bronze]] i [[llautó]].
+
Els regnes de Oyo en el suroest i [[Bènin]] en el surest van desenrollar sistemes elaborats d'organisació política en els [[sigle XV|sigles XV]], [[sigle XVI|XVI]] i [[sigle XVII|XVII]]. Ife i Bènin són coneguts pels seus preats treballs artístics en [[marfil]], [[fusta]], [[bronze]] i [[llautó]].
    
En els sigles XVII i XIX, els comerciants europeus establiren ports costers per al [[tràfic de persones esclavisades]] destinats al [[continent americà]]. El comerç de mercaderies va reemplaçar a la [[tracta d'esclaus]] en el sigle XIX.
 
En els sigles XVII i XIX, els comerciants europeus establiren ports costers per al [[tràfic de persones esclavisades]] destinats al [[continent americà]]. El comerç de mercaderies va reemplaçar a la [[tracta d'esclaus]] en el sigle XIX.
   −
La [[Conferència de Berlin|Companyia Real de Níger]] fon establida pel govern britànic en [[1886]]. Nigèria es convertí en un protectorat britànic en 1901, i colònia en 1914. En resposta al creiximent del nacionalisme nigerià despuix de la [[Segona Guerra Mundial]], els britànics van reemplaçar la colònia per una espècie d'autonomia baix base federal.
+
La [[Conferència de Berlin|Companyia Real de Níger]] fon establida pel govern britànic en [[1886]]. Nigèria es convertí en un protectorat britànic en [[1901]], i colònia en [[1914]]. En resposta al creiximent del nacionalisme nigerià despuix de la [[Segona Guerra Mundial]], els britànics van reemplaçar la colònia per una espècie d'autonomia baix base federal.
   −
A Nigèria li fon concedida l'independència total en 1960, com una federació de tres regions, cada una retenint un substancial grau d'autonomia.
+
A Nigèria li fon concedida l'independència total en l'any [[1960]], com una federació de tres regions, cada una retenint un substancial grau d'autonomia.
   −
En 1966, dos colps d'Estat successius per diferents grups d'oficials de l'eixèrcit portaren al país al [[govern militar]]. Els líders del segon colp van intentar incrementar el poder del [[Federació|govern federal]] i reemplaçaren els governs regionals per 12 governs estatuals. Els [[igbo]]s, el grup ètnic dominant de la regió oriental, va declarar l'independència com la República de [[Biafra]] en 1967, seguit de persecucions en els estats del nort que conduiren a l'extermini de 30.000 igbos. Després de la declaració d'independència de Biafra la guerra va esclatar en El Govern Federal. Davall els brigadiers Adekunle, Obasanjo i Murtala Mohammed, un pla d'atac sistemàtic i amfibi que comprenia [[Bomba (explosiu)|bombardejos aéreus]] forts i [[fam canina]], obligaren als rebels biafrans a capitular. El 15 de giner, enfrontat a l'opció de rendir-se i a la destrucció total de la població biafrana, [[Philip Effiong]], Cap de l'Estat Major de l'eixèrcit rebel acceptà les condicions de rendició davant de [[Yakubu Gowon]], Cap del Nort dominat pel govern federal.
+
En l'any [[1966]], dos colps d'Estat successius per diferents grups d'oficials de l'eixèrcit portaren al país al [[govern militar]]. Els líders del segon colp van intentar incrementar el poder del [[Federació|govern federal]] i reemplaçaren els governs regionals per 12 governs estatuals. Els [[igbo]]s, el grup ètnic dominant de la regió oriental, va declarar l'independència com la República de [[Biafra]] en [[1967]], seguit de persecucions en els estats del nort que conduiren a l'extermini de 30.000 igbos. Després de la declaració d'independència de Biafra la guerra va esclatar en El Govern Federal. Davall els brigadiers Adekunle, Obasanjo i Murtala Mohammed, un pla d'atac sistemàtic i amfibi que comprenia [[Bomba (explosiu)|bombardejos aéreus]] forts i [[fam canina]], obligaren als rebels biafrans a capitular. El [[15 de giner]], enfrontat a l'opció de rendir-se i a la destrucció total de la població biafrana, [[Philip Effiong]], Cap de l'Estat Major de l'eixèrcit rebel acceptà les condicions de rendició davant de [[Yakubu Gowon]], Cap del Nort dominat pel govern federal.
   −
En 1975 un sagnant [[colp d'Estat]] va derrocar a Gowon i va portar a [[Murtala Ramat Mohammed]] al poder, que prometé la tornada del govern civil. No obstant, fon assessinat en un colp abortiu, i fon succeït pel seu cap d'estat major, [[Olusegun Obasanjo]]. Es redactà una nova constitució en 1977, i es celebraren eleccions en 1979, que van ser guanyades per [[Shehu Shagari]].
+
En l'any [[1975]] un sagnant [[colp d'Estat]] va derrocar a Gowon i va portar a [[Murtala Ramat Mohammed]] al poder, que prometé la tornada del govern civil. No obstant, fon assessinat en un colp abortiu, i fon succeït pel seu cap d'estat major, [[Olusegun Obasanjo]]. Es redactà una nova constitució en [[1977]], i es celebraren eleccions en 1979, que van ser guanyades per [[Shehu Shagari]].
   −
Nigèria va retornar al govern militar en 1983, a través d'un colp que establí el Consell Suprem Militar com el nou ent governador del país. Chief M.K.O. Abiola guanyà l'elecció presidencial de juny de 1993, que fon cancelada pel govern militar del general [[Ibrahim Babangida]]. Es va establir un govern nacional interí, encapçalat pel cap [[Ernest Shonekan]]. El Govern fon declarat illegal i inconstitucional per una Alta Cort, i el general [[Sani Abacha]] assumí el poder. Va empresonar el Cap M.K.O. Abiola i saquejà el Tesor Nacional. Moltes persones van ser assessinades i atres numeroses no pogueren ser trobades durant el règim de Babangida i Abacha; entre els més notables està [[Ken Saro-Wiwa]]. Ken Saro-Wiwa fon un periodiste conegut i respectat internacionalment l'assessinat del qual sacsà a molts dins i fora del món del periodisme. La seua família fon a juí i va alçar càrrecs contra el govern nigerià a través del [[Organisació de les nacions Unides|sistema de corts de Nova York]].
+
Nigèria va retornar al govern militar en 1983, a través d'un colp que establí el Consell Suprem Militar com el nou ent governador del país. Chief M.K.O. Abiola guanyà l'elecció presidencial de [[juny]] de [[1993]], que fon cancelada pel govern militar del general [[Ibrahim Babangida]]. Es va establir un govern nacional interí, encapçalat pel cap [[Ernest Shonekan]]. El Govern fon declarat illegal i inconstitucional per una Alta Cort, i el general [[Sani Abacha]] assumí el poder. Va empresonar el Cap M.K.O. Abiola i saquejà el Tesor Nacional. Moltes persones van ser assessinades i atres numeroses no pogueren ser trobades durant el règim de Babangida i Abacha; entre els més notables està [[Ken Saro-Wiwa]]. Ken Saro-Wiwa fon un periodiste conegut i respectat internacionalment l'assessinat del qual sacsà a molts dins i fora del món del periodisme. La seua família fon a juí i va alçar càrrecs contra el govern nigerià a través del [[Organisació de les nacions Unides|sistema de corts de Nova York]].
   −
El règim del terror d'Abacha va arribar a la seua fi quan morí repentinament i en 1998 [[Abdulsalami Abubakar]] es va convertir en líder del Consell Governant Provisional. Va alçar la suspensió de la constitució de 1979 per a lliberar el cap M.K.O. Abiola, el guanyador de l'elecció de 1993 abans que est últim morira en juliol de 1998, fet que els pèrits mèdics atribuiren inicialment a causes naturals; més tart, esta defunció fon considerada com a mort per substància verinosa. Els cassos de La Cort des de la mort d'Abiola han portat a la llum que el seu fon enverinat.{{cita requerida}}
+
El règim del terror d'Abacha va arribar a la seua fi quan morí repentinament i en [[1998]] [[Abdulsalami Abubakar]] es va convertir en líder del Consell Governant Provisional. Va alçar la suspensió de la constitució de [[1979]] per a lliberar el cap M.K.O. Abiola, el guanyador de l'elecció de [[1993]] abans que est últim morira en [[juliol[[ de [[1998]], fet que els pèrits mèdics atribuiren inicialment a causes naturals; més tart, esta defunció fon considerada com a mort per substància verinosa. Els cassos de La Cort des de la mort d'Abiola han portat a la llum que el seu fon enverinat.{{cita requerida}}
   −
En 1999, Nigèria trià a Olusegun Obasanjo com a president en les seues primeres eleccions en 16 anys. Obasanjo i el seu partit guanyaren també les turbulentes eleccions de 2003. Encara que havent guanyat l'elecció, Obasanjo té una relació d'amor i odi en el poble nigerià. En l'assessinat de que fon ministre de Justícia, Bola Ige, un advocat per la pau, la justícia i l'obertura política, molts dubten de l'èxit del somi democràtic de Nigèria; particularment, en les sempre desencorajadores eleccions de 2007 arraconades. Molta gent tem la tornada de Babangida, conegut com el [[Idi Amin]] de Nigèria.
+
En 1999, Nigèria trià a Olusegun Obasanjo com a president en les seues primeres eleccions en 16 anys. Obasanjo i el seu partit guanyaren també les turbulentes eleccions de 2003. Encara que havent guanyat l'elecció, Obasanjo té una relació d'amor i odi en el poble nigerià. En l'assessinat de que fon ministre de Justícia, Bola Ige, un advocat per la pau, la justícia i l'obertura política, molts dubten de l'èxit del somi democràtic de Nigèria; particularment, en les sempre desencorajadores eleccions de [[2007]] arraconades. Molta gent tem la tornada de Babangida, conegut com el [[Idi Amin]] de Nigèria.
    
== Política ==
 
== Política ==
124 534

edicions