Canvis

2134 bytes afegits ,  09:18 14 maig 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  +
Es diu '''diners efectiu''' (habitualment denominat '''diners en efectiu''' <ref name=panhispanico>{{cita web|url=http://lema.rae.es/dpd/srv/search?key=efectivo&submit.x=0&submit.y=0|título=efectivo|obra=Diccionario panhispánico de dudas|editorial=[[Real Academia Española]]}}</ref><ref name=RAE>{{cita web|url=http://lema.rae.es/drae/?val=efectivo|obra=Diccionario de la lengua española|editorial=[[Real Academia Española]]}}</ref> o solament '''efectiu''' <ref name=panhispanico/>) al [[diners]] en forma de [[moneda]]s o [[paper moneda]] (billets) que s'utilisa per a realisar pagos en metàlic o efectiu.
    +
És els diners que es porta damunt, en la billetera o en la bojaca del pantaló i que, per lo tant, no està en el [[banc]]. Una expressió més informal en el mateix significat és la de «diners en mà», com el ''metàlic'' contingut en una [[targeta moneder]].
 +
 +
L'efectiu està constituït per la [[moneda]] de curs llegal, que és propietat de l'entitat i que estarà disponible de colp i repent per a la seua operació, tals són les monedes, [[paper moneda|billets]], depòsits bancaris en els seus contes de [[chèc]], girs bancaris, remeses en trànsit, [[divisa]] estrangeres i metals preciosos amonedats.
 +
 +
En [[economia]], el diners efectiu és considerat de molta més liquidea que atres formes de representacions de [[valor econòmic]].
 +
 +
Ademés es considera com qualsevol mig de canvi generalment acceptat per al pago de bens i servicis i l'amortisació de deutes. L'efectiu també servix com a mesura del valor per a taxar el preu econòmic relatiu dels distints bens i servicis. El número d'unitats monetàries requerides per a comprar un ben es denomina preu del ben. No obstant, l'unitat monetària utilisada com a mesura del valor no té per qué ser utilisada com a mig de canvi. Durant el periodo en que [[Amèrica del Nort]] era una colónia, per eixemple, la moneda espanyola era un important mig de canvi mentres que la lliura esterlina britànica era el patró de mesura del valor.
 +
 +
[[Categoria:Economia]]
 +
[[Categoria:Economia monetària]]
 +
[[Categoria:Finances]]
 +
[[Categoria:Sistemes de pago]]
121 173

edicions