Canvis

2997 bytes afegits ,  20:23 15 març 2017
Traducció automàtica de Wikipèdia revisada.
[[Archiu:Constantine arch troops.jpg|thumb|left|200px|Relleus de l'[[Arc de Constantí]] en Roma, en els quals s'aprecia la presència de varis ''signifers'' portant varis ''signa'' de centúries.]]
El '''signifer''' era en les unitats d'infanteria de l'[[eixèrcit romà]] un suboficial encarregat de portar el ''[[signum]]'' o ensenya de cada [[centúria]].

La seua categoria era la de ''mills principalis'' i era elegit pel seu valor, domini de l'ofici militar i honradea. Per això, també se li encomanava la custòdia de la caixa d'aforros de la seua centúria, que, unida a les del restant de les centúries, es custodiava en el ''aedes'' o capella dels ''principia'' del campament de l'unitat, capella en la qual es trobaven els estandarts de cada legió o cohorte auxiliar quan no eixien les tropes al camp.

Dins de cada centúria, el ''signifer'' depenia del ''[[centurió|centurio]]'' a través del ''[[optio]]''. Podia ascendir a ''optio'' o be, en les legions a ''[[aquilifer]]'' o portador del ''aquila'', la principal ensenya de l'unitat, o a ''[[imaginifer]]'', portador del retrat de l'emperador, i en les unitats auxiliars a ''[[vexillarius]]'' o portador del ''vexillum'' o bandera de l'unitat.

Els ''signifers'' només varen desaparéixer en la dissolució de l'eixèrcit romà, en el [[sigle V]] en occident, i baix [[Justinià]] en orient.

== Equipament ==
[[Archiu:CILXIII8090.JPG|thumb|rigth|200px|Epitafi de ''Pintaius Pedicili F, que va ser ''signifer'' de la ''[[Cohors V Asturum]]'' a mitan del sigle I.]]
Un ''signifer'' utilisava un equip similar al d'atres soldats, pero es distinguia d'ells en alguns detalls, i aixina el seu equip durant l'Alt Imperi constava de:

* el ''signum'' o estandart de la centúria, que estava format per un asta de fusta decorada en discs metàlics o ''phalerae'', que podien indicar be el número de la centúria de la cohorte -d'un a sis- be les condecoracions colectives obtingudes per la centúria, un cartell en el qual indicava l'unitat a la qual pertanyia -p. eix.- COH IV PRAET, LEG XX VV, COH V AST-, i culminava en una llança en les unitats auxiliars o en una mà oberta o ''signum'' en les legions i cohortes pretorianes.
* un [[elm]] recobert en una pell d'animal totèmic com el llop -lo més corrent- un orso, un rabosot o un lleó -animal d'Hércules-, i este tipo de caixco era específic dels ''signifers''
* un ''subarmalis'' de cuiro
* una ''[[lorica hamata]]'' de ferro
* un ''[[gladius]]'' en la seua baïna a la dreta
* ''brachae'' o pantalons de llana
* ''[[caligae]]'' o botes clauetejades en la sola

== Vejau també ==

* [[Aquilifer]]
* [[Draconarius]]
* [[Imaginifer]]
* [[Vexillarius]]

=== Bibliografia ===

* Y. Le Bohec, ''El ejército romano: instrumento para la conquista de un imperio'', Ed. Ariel, Barcelona, 2004, ISBN 84-344-6723-2 978-84-344-6723-1
* A. Goldsworthy, ''El ejército romano'', Ed. Akal, Madrit 2005, ISBN 84-460-2234-6, 978-84-460-2234-6

[[Categoria:Tropes auxiliars romanes]]
344

edicions