4513 bytes afegits
, 13:21 19 abr 2009
El '''cristianisme''' és una [[religió]] [[Monoteísmo|monoteísta]] d'orige [[Judaísmo|judío]] que es basa en el reconeiximent de [[Jesús de Nazaret]] com el seu fundador i figura central. Els seus seguidors creuen que Jesús és el fill de [[Déu]] i el [[Messies]] (o [[Crist]]) [[profecía|profetizado]] en el [[Antic Testament]], morint pels [[pecat]]s del gènero humà, [[resurrección|resucitando]] després d'això.
Dins dels seus escrits sagrats, compartix en el judaisme el [[Tanaj]], cridat Antic Testament pels cristians. Per este motiu és considerada una [[religió abrahàmica]] junt en el [[Judaisme]] i al [[islam]].
Els seus inicis daten de l'any [[33]] aproximadament, quan era considerada una [[secta]] igual que atres creences de l'época.<ref>Thomas F. Madden. ''From Jesus To Christianity: A history of the Early Church. The Modern Scholar''. 2005. Universitat de Saint Louis. P 9. ISBN 1-4193-4772-1</ref> Des que el cristianisme es va convertir en la religió oficial de l'[[Imperi Romà]] en el [[sigle IV]], ha influït de manera significativa en la [[cultura]] [[occident|occidental]] i en moltes atres cultures a través del món. En l'actualitat posseïx més de 2.100 millons d'adherents,<ref name="Adherents">Adherents.com, [http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html ''Religions per adherents'']</ref> o prop d'un terç de la població mundial, sent la religió en més seguidors del món.
== Creències ==
El criteri general per a basar les creències es troba en els seus escrits sagrats, entre els que destaca la [[Bíblia]], sent l'única font [[doctrina]]l vàlida de moltes denominacions, en particular les de corrent [[protestantisme|protestant]].
Una atra font doctrinal important són els [[Credo|credos]], encara que no posseïxen necessàriament la unicitat de criteris per a la seua acceptació, ya que poden ser acceptats totalment o parcialment, o rebujats en la seua totalitat, depenent de la denominació. Algunes tradicions cristianes, com ara els [[iglésia batista|batistes]] i les [[Esglésies de Crist]], accepten estes creències, pero no el credo mateix, pel fet que els credos són considerats en estos grups com no pertanyents a les escritures. Tot l'anterior succeïx també en atres escrits encara que no posseïxen tanta acceptació com la Bíblia.
Hi ha enormes diferències en les creències d'aquells que s'identifiquen com a cristians, així i tot és possible plantejar afirmacions generals les que descriuen les creències d'una gran majoria, entre les que destaquen:
*[[Jesucrist]] és el [[Messies]] (o [[Crist]]) descrit en l'Antic Testament i el fill de Deu. Els corrents principals del cristianisme asseguren que és completament Deu (o diví) i completament humà: dos [[naturalea|naturalees]] en una persona.
*La [[Trinitat (cristianisme)|Trinitat]], açò és, que Déu és un ser únic i etern que existix com tres persones eternes, distintes i indivisibles: [[Deu Pare|Pare]], Fill ([[Logos]] diví, encarnat en la persona de [[Jesucrist]]), i el [[Esperit Sant]].
*La [[salvació]], per mig del perdó dels [[pecat]]s i la victòria sobre la conseqüència del pecat, la mort. Esta salvació és otorgada per la [[gràcia]] de Deu i fon conseguida per Jesucrist en el seu [[crucifixió]] i el seu posterior [[resurrecció]], per mig de la qual s'obté la [[vida eterna]]. La branca [[teologia|teològica]] que estudia el com succeïx açò es denomina [[soteriologia]].
*L'ascensió de Jesucrist al cel, la instauració del [[Regne de Deu]] o del senyoriu de Jesucrist i el seu [[Segona Vinguda]].
*La "Resurrecció General", en la qual les persones que han vixcut s'alçaran de la mort al final del temps, per a ser jujades per Jesucrist.
No tots els cristians han acceptat completament estos estatuts de fe. De fet, la major part dels credos apunten a diferenciar certes creències d'atres cristians primitius, els quals són presos usualment com [[herejía|heréticos]], ya que representen una divergència conscient del corrent principal del cristianisme. La majoria de les disputes se centren en la divinitat de [[Jesús]], la [[Trinitat (religió)|Trinitat]], o abdós. Eixemples d'açò inclouen als grups [[ebionisme|ebionites]], els quals neguen la divinitat de Jesús, així com els grups [[docetisme|docetistes]], que neguen que Crist haja segut humà, o els [[arrianisme|arrians]], els que rebaten que el Pare i el Fill siguen "un ser".
==Referències==
{{Reflist}}
[[Categoria:Cristianisme]]