Associació d'Estudis del Cant Valencià
L'Associació d'Estudis del Cant Valencià (AECV) és una associació sense ànim de lucre que treballa fomentant l'investigació, l'ensenyança i la divulgació del cant valencià per excelència, des de la perspectiva de l'etnomusicologia aplicada, posant de relleu la seua significació com a patrimoni immaterial. El seu president és Manuel Marzal Álvaro.
ActivitatsEditar
Entre les seues activitats la AECV celebra anualment el Dia del Cant Valencià, i lliura el Premi Obrint Camins i el Premi Fent Cantaes. Ademés organisa conferències, guitarraes, albaes, mostres de cant i homenages en reconeiximent públic a persones destacades de la cultura i del cant valencià.
InvestigacióEditar
La AECV ha tret a la llum publicacions escrites i sonores d'interés històric, antropològic i estètic avalades per dècades d'investigació i experiència.
Dia del Cant ValenciàEditar
Una de les activitats senyeres de la AECV és la celebració anual del Dia del Cant valencià prop a l'aniversari del naiximent del gran cantador d'estils Evaristo Payà Cabanes (1874-1951) que, sistematisador del nomenat Cant Requintat i mestre de dos generacions de cantadors d'estil del sigle XX, constituïx un símbol del que la AECV fa emblema.
El Dia del Cant Valencià que organisa la AECV té els objectius de preservar i difondre les expressions músic-tradicionals vives més genuïnes, guiades des dels principis promoguts per la UNESCO al patrimoni immaterial de tradició oral-aural, i de refermar la denominació tradicional de Cant valencià referida al corpus de cants anomenats d'estil i al cant d'albaes. En el marc social el Dia del Cant valencià preten una significació rellevant: el reconeiximent públic de la llabor desplegada en la preservació del cant valencià a les associacions culturals que han sabut mantindre la tradició a lo llarc del temps, i a les persones físiques intèrprets o no que han contribuit o contribuixen a fer-ho possible.
PremisEditar
Durant l'any 2019 la AECV celebrà el Dia del Cant Valencià lliurant el Premi Fent Cantaes a l'Associació Cultural Penya el Clau, i reconeguent la llabor desplegada a dos intèrprets: al músic tabaleter Jordi Martínez Calatayud i al versador d'improvís Francisco Nicasio Gil (Paco de Faura), nomenant-los associats honorífics de l'Associació d'Estudis del Cant Valencià.