Sant Joan del Mercat

Revisió de 17:49 11 jun 2013 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'la im' a 'l'im')
Archiu:Iglesia de Sant Joan del Mercat per darrere.jpg
Part de Darrere de Sant Joan del Mercat
Archiu:Itlesia de Sant Joan del Mercat per davant.jpg
Part de davant de Sant Joan del Mercat

La Iglésia o Església de Sant Joan del Mercat és una iglésia situada en la ciutat de Valéncia, front a la Llonja de la Seda, i al costat del Mercat Central, construida damunt de l'antiga mesquita en 1240.

L'iglésia se titula Real, des de 1858, per decret d'Isabel II que la visità el 2 de juny del mateix any, com abans ho feren Carles III, en 1706, i els reis de Sicília, Francesc i la seua esposa en 1823 i en 1902 ho va fer la Infanta Isabel de Borbó, ex Princesa d'Astúries.

Està catalogat com a Monument Històric Artístic Nacional des de el 21 de Febrer de 1947.

D'orige gòtic, pero reedificant-se en els segles XIV i XVI a causa dels incendis.

Serà en el segle XVII i escomençaments del segle XVIII quan finalment adquirirà el seu aspecte definitiu, en una fisonomia barroca.

De la seua antiga estructura gòtica encara queda la nau i el gran òcul cegat, conegut com la O de Sant Joan, que fon confebit com a gran rosetó en la frontera dels peus. El seu exterior se reformà en 1700.

De la frontera que dona a la plaça del Mercat destaca la escultura central de la Verge del Rosari, obra de Jacopo Bertesi. Sobre ella s'encontra la torre del rellonge, flanquejada pels dos Sants Joans i la veleta disposta en el alt de la frontera, coneguda com el pardal de Sant Joan.

Antonio Palomino deixà una ditada notable en Valéncia. Fon este edifici precíssament el motiu de la seua arribada a Valéncia en 1697. El cler de la parròquia havia encarregat una nova decoració després dels incendis patits pel edifici. Carles II envià al seu pintor, qui corroborà l'impresió de les capellanes, va vore el gran espai que se posava en les seues mans i aceptà el reto. S'eliminà lo fet i pintà el presbiteri i totes les revoltes de la iglésia en els últims anys del segle XVII.

Durant la II república espanyola fon past de les flames i les seues ditades encara perduren.

Vore també

Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia ·  
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans