Oswald Spengler

Revisió de 12:39 5 jun 2024 per Lluísm (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Oswald Splenger
Bundesarchiv Bild 183-R06610, Oswald Spengler.jpg
Nacionalitat: Alemana
Ocupació: Historiador, filòsof, sociòlec, matemàtic i escritor
Naiximent: 29 de maig de 1880
Lloc de naiximent: Blankenburg (Imperi alemà)
Defunció: 8 de maig de 1936
Lloc de defunció: Munich (Alemània nazi)

Oswald Spengler (Blankenburg, 29 de maig de 1880 - † Munich, 8 de maig de 1936) va ser un filòsof i historiador alemà, els interessos del qual incloïen les matemàtiques, la ciència i l'art i les relacions d'estes en la seua teoria orgànica de l'història. És recordat principalment per La decadència d'Occident (Der Untergang des Abendlandes), publicada en dos volums, en els anys 1918 i 1922 respectivament, que discutix història mundial. El model històric de Spengler postula que les cultures i civilisacions humanes són similars a les entitats biològiques, cada una en una esperança de vida llimitada i un cicle de vida predible i determinístic.

Spengler va predir que al voltant de l'any 2000 la Civilisació occidental entraria en l'estat d'emergència previ a la mort, lo que faria necessària l'aparició del cesarisme (l'omnipotència extraconstitucional, i per tant antidemocràtica, de la branca eixecutiva del govern central) durant doscents anys, abans del colapse final de la civilisació occidental.

D'ideologia nacionalista, antidemocràtica i un prominent membre del moviment revolucionari conservador alemà de entreguerres, va criticar en conseqüència al nazisme pels seus elements racialistes excessius. Vea a Benito Mussolini, aixina com grans mamprenedors industrials com el magnat miner Cecil Rhodes, com a eixemples dels cèsars imminents de la cultura occidental, a pesar de la seua forta crítica a les aventures imperials de Mussolini.

Va predir ademés varis acontenyiments importants de la seua época, i va influir notablement a atres historiadors com Franz Borkenau i, especialment, al britànic Arnold J. Toynbee, i atres successors, incloent a Francis Parker Yockey, Carroll Quigley, and Samuel P. Huntington. John Calvert descriu que la crítica de Spengler a occident és popular entre els islamistes.