Bhaktivinoda Thakur

Revisió de 07:17 16 set 2022 per Caro de Segeda (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Srila Bhakti Vinoda Takur''', el nom real del qual era '''Kedarnath Datta''' (Birnagar, Índia britànica, 2 de setembre de 1838-Calcuta, Imperi de l'Ín…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Srila Bhakti Vinoda Takur, el nom real del qual era Kedarnath Datta (Birnagar, Índia britànica, 2 de setembre de 1838-Calcuta, Imperi de l'Índia, 23 de juny de 1914), va anar un religiós i escritor bengalí.

A través dels seus escrits, Bhaktivinoda es va convertir en una figura prominent entre els vaisnavas gaudiya (krisnaístes, o ‘visnuists de Bengala’).

Biografia

Va nàixer en el nom de Kedarnat​ Datta en la ciutat de Birnagar (en l'actual Bengala Occidental). El seu pare era Ralla Krisna Ananda Datta i la seua mare Yagat Mojiní Deví.

Bhaktivinoda es va casar en dos esposes (els britànics permetien la poligàmia, que en l'Índia era una costum milenària) i va tindre molts fills en abdós, dels que varen sobreviure dèu. ​U d'ells va ser Bimal Prasad Datta (més tart Bhaktisiddhanta Sáraswati Prabhupada, el fundador del moviment religiós Gaudiya Math i gurú de Bhaktivedanta Swami Prabhupada qui va anar fundador del moviment Hare Krishna. Un atre dels seus fills va ser Lalita Prasad Datta (més tart Lalita Prasad Thakur), qui també va ser un gurú important de Bengala.

Els dos germans varen estar sempre en desacort sobre cóm portar a terme els desijos del seu pare: Bimal Prasad estava més inclinat a la predicació i el restabliment del sistema de castes, en canvi Lalita Prasad estava més inclinat a la meditació raganuga (l'aspecte més esotèric de la religió gaudiya vaisnava, o visnuísme de Bengala).

Bhaktivinoda va ser dels primers escritors vaisnaves que va presentar les ensenyances del religiós bengalí Chaitania (1486-1534) en idioma anglés.

Bhaktivinoda va elegir com gurú i va prendre iniciació (diksa) de Bipin Bihari Goswami, descendent de la família de Vamsi Vadana Thakur, un companyer de Chaitania que va ser iniciat per Shajnava, l'esposa de Nitiánanda (l'amic més íntim de Chaitania).

En la seua autobiografia, titulada Swa-*ikhita yivani (‘vida escrita per un mateix’), Bhaktivinoda narra que va resar molt per a trobar al millor gurú, i finalment se li va aparéixer el propi Chaitania en somis i ho va dirigir fins a Bipina Bihari.

Bhaktivinoda més tart va acceptar un segon gurú, Yáganat Dasa Bábayi, qui dia tindre 135 anys.

En 1908, Bhaktivinoda va acceptar la bábayi vesh (roba de santón) i va adoptar l'estil de vida d'un renunciant. Va continuar viajant entre Calcuta i Puri fins a 1910.

Va viure tranquilament els seus últims quatre anys en la seua casa. Va fallir als 75 anys. Els seus restants varen ser enterrats en Godruma, una de les nou illes de Navadwip.

[[Categoría:Poetes d'Índia del sigle XIX [[Categoría:Religiosos d'Índia del sigle XIX Categoría:Religiosos d'Índia del sigle XX