Mercat dels Porrats en Sant Antoni Abat, en el carrer Sagunt de Valéncia

Un porrat és una fira que se celebra devall l'advocació d'un sant en l'ermita o santuari a on se'l venera. L'element més característic d'esta festa consistix en el mercat a l'aire lliure a on se posen a la venda productes tradicionals, dolços i fruites seques. L'orige d'este costum popular s'atribuïx a la veneració de la societat agrícola als sants, per a conseguir bones collites i fertilitat dels seus animals.

Es tracta d'una tradició festiva valenciana (Espanya).

Els porrats més coneguts actualment, se celebren en honor a Sant Antoni (en Gandia, Oliva, Benirredrà, Font d'En Carròs) a on abans se beneïx els animals domèstics. També se celebren porrats en honor a atres sants, com a Sant Blai (en Potries), Sant Macià (en Ròtova), Sant Llorenç (en Tavernes de la Valldigna), San Francesc (en Alaquàs), etc.

En la capital, Valéncia, a primers d'any, se celebren porrats en honor de distints sants de la ciutat, realisant-se estos acontenyiments en distintes dates i llocs segons la celebració del sant o festa, i el lloc a on es troba el temple de la seua advocació, sempre acompanyats de grans multituts. Destaquen el porrat que inicia l'any dedicat Sant Antoni Abat el barbut o del porquet, el 17 de giner en el carrer Sagunt, seguint en Sant Vicent Màrtir en La Roqueta, Sant Valero en Russafa, Campanar, i aixina fins quasi final de febrer que acaben els porrats.

Enllaços externs