Xàtiva
Archiu:Xativacvalenciana.png Archiu:Escutxativa.png
Archiu:Xativacomarca.png
País : Flag of Spain.png Espanya
Com. Autònoma: Flag of Valencia.png Comunitat Valenciana
Província: Província de Valéncia
Comarca: La Costera
Partit judicial: Xàtiva
Ubicació: 38°59′25″N 0°31′16″O
Altitut: 115 msnm
Superfície: 76,60 km²
Població: 29.363 hab.
Densitat: 383,33 hab./km²
Gentilici: Xativenc/a (també: xativí/na)
Predomini llingüístic: Valencià
Còdic postal: 46800
Festes majors: agost
Alcalde: Alfonso Rus Terol (PPCV)
Pàgina web: {{{web}}}


Xàtiva (en castellà Játiva) és una ciutat de la Comunitat Valenciana, Espanya. És la capital de la comarca de La Costera.

Històricament, Xàtiva ha segut una de les poblacions més importants del Regne de Valéncia, rivalisant fins i tot en Valéncia i Oriola, les atres dos ciutats més importants en l'época foral. Encara que Oriola i Sogorp tenien seu episcopal, Xàtiva era la segona ciutat a votar en Corts. El seu reconeiximent com a ciutat és dels més antics que es coneixen: 1347.

Al voltant de l´any 1150 estava ya funcionant en Xàtiva la primera fàbrica de paperEuropa, que exportava paper d´una gran calitat. Curiosament, els anglesos, que eren compradors freqüents de paper valencià, han pres la mateixa paraula que nosatres per al ‘paper’.

Els habitants de Xàtiva es nomenen xativencs[1] o xativins,[2] encara que popularment es coneixen per socarrats, perque la ciutat va ser cremada per les tropes de Felip V durant la Guerra de Successió Espanyola.

Geografia

Situat entre les conques del riu Albaida i del seu afluent el riu Canyoles. El seu terme, és un perímetro molt desigual. Fora del terme conta en diversos enclavaments territorials, destacant per la seua extensió el Realenc.

La ciutat està enclavada als peus del Castell els caents del qual arriben a ocupar algunes cases, estenent-se fins a la part més plana de la ribera del riu, coneguda com l'Horta de Xàtiva.

Llimita en L'Alcúdia de Crespins, Barcheta, Canals, Cerdà, Estubeny, Genovés, La Granja de la Costera, Lloc Nou d'En Fenollet, Llanera de Ranes, La Llosa de Ranes, Montesa, Novele, Roglà i Corberà, Torrella i Vallés (en la mateixa comarca); en Alcàntera, Beneixida, Carcaixent, Càrcer, Ènova, Manuel, Rafelguaraf, Sellent i Castelló de les Guerres (en la comarca de la Ribera Alta); en Anna i Énguera (en la Canal de Navarrés); en Bellús, Benigànim, Guadasséquies i L'Olleria (en la Vall d'Albaida) i en Simat de Valldigna (en la comarca de la Safor).

Climatologia

El clima en Xàtiva és mediterràneu, encara que per la seua situació relativament alluntada de la costa i entre valls, els estius són més calorosos que en el restant de la Comunitat Valenciana, registrant-se freqüentment les màximes de tota Valéncia en l'estiu.

Núcleus

Crema de Xàtiva

Fon cremada per Felip V en l'any 1707.

Vore també

Enllaços Externs


Municipis de La Costera
L'Alcúdia de Crespins    Barcheta    Canals    Cerdà    Estubeny    La Font de la Figuera    La Granja de la Costera    Génoves    Llanera de Ranes    Lloc Nou d'En Fenollet    Llosa de Ranes    Moixent    Montesa    Novetlè    Roglà i Corberà    Torrella    Vallada    Vallés    Xàtiva


Capitals comarcals de la Comunitat Valenciana ·  
Ademús · Alacant · Albocàsser · Alcoy · Alzira · Ayora · Borriana · Castelló de la Plana · Catarroja · Cirat · Cocentaina · Chelva · Chiva · Dénia · Elda · Elig · Énguera · Gandia · L'Alcora · La Vila Joyosa · Llíria · Moncada · Morella · Oriola · Ontinyent · Puçol · Requena · Sagunt · Sogorp · Sueca · Torrent · Valéncia · Villena · Vinaròs · Xàtiva