Història de Bielorrússia

Revisió de 08:05 12 oct 2016 per Chabi (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Del sigle IX fins al XIII, Bielorússia va formar part del Rus' de Kiev (l'estat eslau). En el sigle XIII el país fon conquistat pe...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Del sigle IX fins al XIII, Bielorússia va formar part del Rus' de Kiev (l'estat eslau).

En el sigle XIII el país fon conquistat per Lituània.

En 1385 Lituània i Polònia varen firmar el pacte d'unió personal, i en 1569 el pacte d'unió real (un parlament, una política interna i externa). La noblea de Bielorússia va acceptar la llengua polaca i el catolicisme. En la ciutat de Brest (en polac Brześć) va ser firmat el pacte d'unió entre l'Iglésia catòlica i l'Iglésia ortodoxa de Polònia. Va ser fundada l'iglésia greco-catòlica.

La cultura i la llengua polaca varen dominar Bielorússia fins al sigle XVIII i en la Bielorússia occidental fins a 1939. Les ciutats més importants eren Minsk i Goradnia (en polac Grodno). Minsk va ser ocupada per Rússia en 1793. En 1795 l'Estat polac-lituà va ser conquistat per Rússia, Àustria i Prússia.

En Bielorússia va nàixer Adam Mickiewicz, el poeta polac més important. Se li crida "el poeta de les tres nacionalitats: polac, lituà i bielorús.

El sigle XIX va ser un periodo de desnacionalisació dels bielorusos. Els russos varen destruir l'Iglésia greco-catòlica.

En 1919, despuix de la Primera Guerra Mundial, Polònia va recuperar Bielorússia. Entretant, despuix de la guerra en la Unió Soviètica, va perdre Minsk. Bielorússia va ser dividida per Polònia i per l'Unió Soviètica en 1921. En 1939 Polònia va ser invadida per els alemans i pels russos. Els russos es varen unir a la Bielorússia polaca, i en 1945 varen expulsar als habitants polacs.

Bielorússia és independent des de 1991.

Història d'Europa
Albània    Alemanya    Andorra    Armènia    Àustria    Bèlgica    Bielorrússia    Bòsnia i Herzegovina    Bulgària    Chipre    Ciutat del Vaticà    Croàcia    Dinamarca    Eslovàquia    Eslovènia    Espanya    Estònia    Finlàndia    França    Geòrgia    Grècia    Hongria    Irlanda    Islàndia    Itàlia    Kosovo    Letònia    Liechtenstein    Lituània    Luxemburc    Malta    Moldàvia    Mónaco    Montenegro    Noruega    Països Baixos    Polònia    Portugal    Regne Unit    Macedònia del Nort    República Checa    Romania    Rússia    San Marino    Sèrbia    Suècia    Suïssa    Ucrània