Bloc d'Estudiants Agermanats
thumb|Logo del Bloc d'Estudiants Agermanats
El Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA) és una organització d'estudiants valenciana, amb un funcionament democràtic i amb un caràcter d'esquerres i nacionalista, sense vinculació de dependència amb cap organització (partit polític, sindicat, ONG,...)
El BEA fou creat a la Universitat de València l'any 1984 i al llarg dels seus més de 20 d'història ha lliutat per la transformació de l'ensenyament universitari i de la societat valenciana, des d'una òptica de compromís nacional i social.
El naixement de l'associació
L'origen de l'associació es remunta al 28 de març de 1984, la vespra de la constitució del primer claustre de la UV democràticament elegit. Aquell dia, es reuniren tots els estudiants d'esquerres i nacionalistes elegits a cadascuna de les facultats i escoles de la UV per posar en comú idees i propostes i coordinar la seua tasca. Acordaren també, constituir-se com a associació d'estudiants i posar-li el nom de Bloc d'Estudiants Agermanats per tres motius:
- Bloc ja que el conjunt de professors, estudiants i personal d'administració i serveis de la UV que venia treballant per un País Valencià lliure i sobirà des de la transició actuava sota el nom de Bloc d'Esquerres als anys 80.
- Estudiants perquè l'associació estaria formada només per membres de l'estudiantat.
- Agermanats perquè en aquella reunió n'eren tretze els estudiants participants. Tretze com els membres de la Junta dels Tretze, el comitè executiu que constituïren els agermanats valencians durant la Revolta de les Germanies, conflicte armat protagonitzat per les classes populars valencianes al segle XVI.
Objectius i funcionament del BEA
El BEA continua essent en l'actualitat una associació d'estudiants centrada en la representació dels interessos de les estudiantes i els estudiants de la Universitat de València, que enfoca la seua activitat als següents objectius recollits als seus estatuts:
1 - Propugnar una universitat i un sistema docent valencians, públics, plurals, científics, rigorosos, moderns, i oberts a tots els pobles del món.
2 - Defensar i fer efectius els drets al ple ús del valencià en el sistema universitari i educatiu a què tenen dret les estudiantes i els estudiants valencians, com a a element d'identitat nacional que no pot ser reduït ni menystingut sota cap forma ni invocant cap altre dret.
3 - Establir les bases d'un sistema docent progressista, lliure i plural, que eduque en la solidaritat, en el respecte envers el medi i en la lliure determinació dels individus, que respecte els drets individuals i col·lectius, i que ajude a la plena integració de totes les ciutadanes i tots els ciutadans de la nostra societat sense distinció de cap gènere.
Membres històrics del BEA
El BEA és en l'actualitat el sindicat d'estudiants amb més anys d'història a la Universitat de València. És per tant, una associació per la qual han anat passant i format part moltes generacions d'universitaris valencians, entre els quals, destaquen alguns dels personatges més rellevants de la societat valenciana actual:
- Rafa Company, subdirector del MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), i coautor del llibre "Document 88"
- Ximo Càdiz, ex-coordinador de Lambda i membre del moviment LGTB a València
- Ximo Bosch, jutge i actual portantveu de Jutges per la democràcia al País Valencià
- Toni Torregrossa, músic membre d'Urbàlia Rurana
- Mònica Oltra, diputada a les Corts Valencianes des de maig de 2007 per Compromís pel País Valencià.
- Enric Morera i Català, secretari general del Bloc Nacionalista Valencià i diputat a les Corts Valencianes des de maig de 2007 per Compromís pel País Valencià.
- Agustí Cerdà i Argent, diputat a Madrid des del 2004 i president d'Esquerra Republicana del País Valencià
- Toni Gisbert, coordinador d'ACPV, Acció Cultural del País Valencià
- Rosá Pérez Garijo, regidora d'EUPV a Catarroja
- Joan Carles Martí, director de Superdeporte