Metàstasis

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Superfície al tall d'un fege mostrant nòduls metastàsics més pàlits provinents d'un càncer pancreàtic

La metàstasis (del grec μετάστασις, «canvi de lloc»​) és el procés de propagació d'un foc de càncer a un orgue distint d'aquell en que es va iniciar.​ Ocorre generalment per via sanguínea o limfàtica. Aproximadament el 92 % de les morts per càncers no detectats es deuen a la metastatisació d'estos.

Definició

Els càncers són capaços de propagar-se pel cos per dos mecanismes: invasió i metàstasis. L'invasió és la migració i la penetració directa de les cèlules del càncer en els teixits veïns. La metàstasis és la capacitat de les cèlules del càncer de penetrar en el torrent sanguíneo i limfàtic, viajar a través de la circulació sanguínea, i despuix créixer en un nou foc (metàstasis) en teixits normals d'una atra part del cos.

En realitat, encara que és la més coneguda, la metàstasis no es llimita solament a la propagació de cèlules canceroses, sino que es parla de metàstasis quan un émbolo desenrolla novament el mateix procés d'orige (càncer, infeccions) en el lloc a on es produïx l'embòlia.

Clasificació dels tumors

Els tumors es classifiquen com benignes o malignes, en dependència de si poden invadir localment o metastatisar a òrguens distants. Els tumors benignes són aquells que no poden disseminar-se per invasió o metàstasis; per lo tant creixen solament localment. Els tumors malignes són els capaços de propagar-se per invasió i metàstasis. Per definició, el terme càncer s'aplica solament als tumors malignes.

Localisació de les metàstasis

Les localisacions més freqüents de les metàstasis són els òrguens més irrigats per la sanc com són el cervell, els pulmons, el fege, els ossos i les glándules suprarrenals. L'excepció a esta regla són els renyons i el propi cor, pese a que per les seues cavitats passen molts litros de sanc al dia.

La causa principal de mort d'un pacient per càncer són les metàstasis. Per la capacitat de propagar-se a atres teixits i òrguens, el càncer és una malaltia potencialment mortal, per això és de gran interés comprendre cóm es produïxen les metàstasis en un tumor maligne.

Vore també

Referències

  • Jaramillo Antiñón, Juan: El cáncer. Fundamentos de oncología, página 89. Editorial de la Universidad de Costa Rica, 1991, ISBN 9977-67-177-X
  • Maltoni CFM, Holland JF (2000). "Chapter 16: Physical Carcinogens". In Bast RC, Kufe DW, Pollock RE, et al. Holland-Frei Cancer Medicine (5th ed.). Hamilton, Ontario: B.C. Decker. ISBN 1-55009-113-1

Bibliografia

  • Manual CTO de Medicina y Cirugía, tomo I, ISBN 84-930264-3-3
  • Muñoz, A. (2004). Cáncer: genes y nuevas terapias. España: Hélice
  • Robbins, Stanley L. Patología estructural y funcional. Interamericana
  • Siddhartha Mukherjee, El emperador de todos los males: Una biografía del Cáncer. 2010, ISBN 978-0-00-725092-9
  • VV.AA: Oncogenes y genes supresores de tumores. Universidad Nacional del Nordeste, Facultad de Medicina, Cátedra de Bioquímica, 2002

Enllaços externs

Commons