Diferència entre les revisions de "Dhaka"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 1: Llínea 1:
 +
'''Dhaka''' {{cita *OLE|Llista de països i capitals, en els seus gentilicis|p=722}} (en [[idioma bengalí|bengalí]]: ঢাকা ''Dhaka'', és la [[Capital (política)|capital]] de [[Bangla Desh]] i de la divisió de Dhaka, situada a la vora del [[riu Buriganga]]. Dhaka i la seua àrea metropolitana tenen una població de 28.399.000 d'habitants, lo que la fa la ciutat més gran de Bangla Desh, la segona major ciutat bengalí, per darrere de [[Calcuta]], la capital de l'estat indi de [[Bengala Occidental]], i una de les ciutats més poblades del món.
  
 +
Baix el [[Imperi mogol|regnat mogol]], la ciutat va ser coneguda com Jahangir Nagar. La ciutat moderna, va ser desenrollada, en gran part, per les [[Raj Britànic|autoritats britàniques]] i pronte va aplegar a ser la segona ciutat més gran de [[Bengala]], després de [[Calcuta]]. En l'independència de l'[[Índia]], Dhaka passà a ser la capital administrativa del [[Pakistan Oriental]], abans de convertir-se en capital de Bangla Desh en independisar-se en [[1972]]. Durant este periodo Dhaka fon testic d'extensa confusió política, incloent molts periodos de [[llei marcial]], de la declaració de l'independència de Bangla Desh i de la supressió militar i la devastació causada per guerres i calamitats naturals.
 +
 +
La Dhaka moderna és el centre de la vida política, cultural i econòmica en Bangla Desh, i goja de la taxa d'alfabetisació més alta de Bangla Desh i una economia diversa. Ademés, l'infraestructura urbana és la més desenrollada en el país. Pero Dhaka també s'enfronta a grans problemes com la [[contaminació]], els grans emboços, l'escassea de suministrament, la [[pobrea]] i la [[delinqüència]]. En les últimes décades Dhaka ha vixcut una modernisació dels transports, comunicacions i treballs públics de la ciutat. La capital de Bangla Desh també atrau a numerosos turistes i a grans empreses.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 01:19 4 set 2023

Dhaka Plantilla:Cita *OLE (en bengalí: ঢাকা Dhaka, és la capital de Bangla Desh i de la divisió de Dhaka, situada a la vora del riu Buriganga. Dhaka i la seua àrea metropolitana tenen una població de 28.399.000 d'habitants, lo que la fa la ciutat més gran de Bangla Desh, la segona major ciutat bengalí, per darrere de Calcuta, la capital de l'estat indi de Bengala Occidental, i una de les ciutats més poblades del món.

Baix el regnat mogol, la ciutat va ser coneguda com Jahangir Nagar. La ciutat moderna, va ser desenrollada, en gran part, per les autoritats britàniques i pronte va aplegar a ser la segona ciutat més gran de Bengala, després de Calcuta. En l'independència de l'Índia, Dhaka passà a ser la capital administrativa del Pakistan Oriental, abans de convertir-se en capital de Bangla Desh en independisar-se en 1972. Durant este periodo Dhaka fon testic d'extensa confusió política, incloent molts periodos de llei marcial, de la declaració de l'independència de Bangla Desh i de la supressió militar i la devastació causada per guerres i calamitats naturals.

La Dhaka moderna és el centre de la vida política, cultural i econòmica en Bangla Desh, i goja de la taxa d'alfabetisació més alta de Bangla Desh i una economia diversa. Ademés, l'infraestructura urbana és la més desenrollada en el país. Pero Dhaka també s'enfronta a grans problemes com la contaminació, els grans emboços, l'escassea de suministrament, la pobrea i la delinqüència. En les últimes décades Dhaka ha vixcut una modernisació dels transports, comunicacions i treballs públics de la ciutat. La capital de Bangla Desh també atrau a numerosos turistes i a grans empreses.

Enllaços externs

Commons


 
Capitals d'Àsia
Americas (orthographic projection).svg
Abu Dhabi    Amman    Ankara    Aşgabat    Astanà    Bagdad    Bakú    Bandar Seri Begawan    Bangkok    Beirut    Bishkek    Ciutat de Kuwait    Damasc    Dhaka    Dili    Doha    Dusambé    Hanoi    Islamabad    Jakarta    Jerusalem    Kabul    Katmandú    Kuala Lumpur    Malé    Manama    Manila    Mascate    Naypyidaw    Nova Delhi    Pekin    Phnom Penh    Pyongyang    Ramala    Riad    Sanaa    Seül    Singapur    Sri Jayawardenapura Kotte    Taipei    Tashkent    Teheran    Thimphu    Tòkio    Ulan Bator    Vientiane