Diferència entre les revisions de "Acadèmia Valenciana de la Llengua"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «L''''Acadèmia Valenciana de la Llengua''' és una institució creada per la Generalitat Valenciana amb el propòsit de regular la llengua valenciana. Entre l...».)
 
m
Llínea 1: Llínea 1:
L''''Acadèmia Valenciana de la Llengua''' és una institució creada per la [[Generalitat Valenciana]] amb el propòsit de regular la llengua valenciana. Entre les seues activitats, l'Acadèmia ha publicat el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, la Gramàtica normativa valenciana i altres textos normatius. Cal remarcar que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha adoptat i fa ús exclusiu de les normes ortogràfiques segons les [[Normes de Castelló]] (cap de les seues publicacions fan ús de les [[Normes de Puig]]). En un dictamen publicat el 2005, l'Acadèmia defensà la denominació de "valencià" per referir-se a la llengua, tot i que declarà que el [[català]] i el [[valencià]] són dos denominacions per designar la ''mateixa llengua'' que compartixen els valencians amb la resta dels pobles de l'Antiga [[Corona d'Aragó]]. Ademés, l'Acadèmia instà als governs autonòmics català, valencià i balear, i al govern espanyol a adoptar totes les mesures pertinents per harmonitzar la dualitat onomàstica de la llengua i projectar-la com a una entitat única i no fragmentada.  
+
L''''Acadèmia Valenciana de la Llengua''' és una institució creada per la [[Generalitat Valenciana]] amb el propòsit de regular la llengua valenciana. Entre les seues activitats, l'Acadèmia ha publicat el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, la Gramàtica normativa valenciana i altres textos normatius. Cal remarcar que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha adoptat i fa ús exclusiu de les normes ortogràfiques segons les [[Normes de Castelló]] (cap de les seues publicacions fan ús de les [[Normes del Puig]]). En un dictamen publicat el 2005, l'Acadèmia defensà la denominació de "valencià" per referir-se a la llengua, tot i que declarà que el [[català]] i el [[valencià]] són dos denominacions per designar la ''mateixa llengua'' que compartixen els valencians amb la resta dels pobles de l'Antiga [[Corona d'Aragó]]. Ademés, l'Acadèmia instà als governs autonòmics català, valencià i balear, i al govern espanyol a adoptar totes les mesures pertinents per harmonitzar la dualitat onomàstica de la llengua i projectar-la com a una entitat única i no fragmentada.  
  
 
==Enllaços externs==
 
==Enllaços externs==
Llínea 5: Llínea 5:
 
* [http://www.avl.gva.es/accessible/gabinet/premsa.asp?id=128 L'Acadèmia aprova per unanimitat el Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l'entitat del valencià]
 
* [http://www.avl.gva.es/accessible/gabinet/premsa.asp?id=128 L'Acadèmia aprova per unanimitat el Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l'entitat del valencià]
  
[[Categoria:Llengua valenciana]]
+
[[Categoria:Llengua Valenciana]]

Revisió de 01:52 27 dec 2007

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua és una institució creada per la Generalitat Valenciana amb el propòsit de regular la llengua valenciana. Entre les seues activitats, l'Acadèmia ha publicat el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, la Gramàtica normativa valenciana i altres textos normatius. Cal remarcar que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha adoptat i fa ús exclusiu de les normes ortogràfiques segons les Normes de Castelló (cap de les seues publicacions fan ús de les Normes del Puig). En un dictamen publicat el 2005, l'Acadèmia defensà la denominació de "valencià" per referir-se a la llengua, tot i que declarà que el català i el valencià són dos denominacions per designar la mateixa llengua que compartixen els valencians amb la resta dels pobles de l'Antiga Corona d'Aragó. Ademés, l'Acadèmia instà als governs autonòmics català, valencià i balear, i al govern espanyol a adoptar totes les mesures pertinents per harmonitzar la dualitat onomàstica de la llengua i projectar-la com a una entitat única i no fragmentada.

Enllaços externs