Diferència entre les revisions de "Zin-Suddu"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Zin-Suddu''' és l'últim dels reis antediluvians de la dinastia llegendària sumèria. És conegut també com '''Ziusudra''', '''Ziusdra''', '''Xisuthrus'''…»)
 
(Es canvià el destí de la redirecció de Ziusudra a Utnapishtim)
(Etiqueta: Destí de redirecció modificat)
 
(No se mostra una edició intermija del mateix usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Zin-Suddu''' és l'últim dels reis antediluvians de la dinastia llegendària sumèria. És conegut també com '''Ziusudra''', '''Ziusdra''', '''Xisuthrus''' i '''Adapa'''.
+
#REDIRECCIÓ [[Utnapishtim]]
 
 
== Mit biogràfic ==
 
Va succeir al seu pare Ardates, i va regnar díhuit sars, al final d'estos el [[deu]] [[Ea]] (Kronus segons l'historiador babiloni [[Beroso]]), se li va aparéixer i li va advertir del final imminent que els deus havien decidit destruir a l'humanitat. Per això li va ordenar que redactara l'història que es duya escrita en el seu orige, progrés i conclusions, i que la guardara en la ciutat del Sol, Sippar. Més tart li va manar construir una nau a on devia estajar a la seua família i amics i les parelles d'espècies animals.
 
 
 
Fet lo dit, es va desencadenar la vorágine en forma de [[Pluja|pluges]] torrencials que varen borrar a casi tota la humanitat de la faç del món. Zin-Sudu, li va preguntar a Ea a on tenia que anar, a lo que este li va respondre als deus. I aixina va ser, una volta terminat el [[Diluvi Universal|diluvi]] i restituïda la monarquia humana en la [[Terra]], es va convertir en el primer humà en alcançar l'immortalitat i en viure en els deus, en [[Dilmún]]. Este monarca llegendari apareix en el célebre [[poema de Gilgamesh]], com el vell, antepassat de l'héroe, que li indica a on trobar la planta de l'immortalitat. És l'arquetip del [[Noé]] [[Bíblia|bíblic]]. Es desconeix completament si va haver un caudill@sumeri, entre el 3100 i el 2900 abans de nostra era, que duguera eixe nom.
 
 
 
== Referències ==
 
 
 
* Samuel N. Kramer, La historia empieza en Sumer
 
* Wayne Horowitz (1 de enero de 1998). Mesopotamian Cosmic Geography (en inglés). Eisenbrauns
 
 
 
== Bibliografia ==
 
* Dalley, Stephanie. Myths from Mesopotamia
 
* H. W. Haussig, Wörterbuch der Mythologie, I, Götter und Mythem im Vorderen Orient, Stuttgart, 1965
 
* Leick, Gwendolyn (1991). A Dictionary of Ancient Near Eastern Mythology. Londres y Nueva York: Routledge. ISBN 9780415198110
 
 
 
[[Categoria:Mitologia]]
 
[[Categoria:Mitologia mesopotàmica]]
 
[[Categoria:Mitologia sumèria]]
 

Última revisió del 18:23 1 abr 2023

Redirigix a: