Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
40 bytes afegits ,  20:11 25 dec 2015
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
El '''Bloc Llatí''' (en italià: ''Blocco Latino''; en francés: ''Bloc Latine''; en portugués: ''Bloco Latino'') fon una aliança proposta pel Duce italià [[Benito Mussolini]], que en 1927 va propondre la formació d'un bloc entre [[Itàlia]], [[França]], [[Espanya]], i [[Portugal]], la qual constituiria una aliança basada en la civilisació llatina i la cultura comuna entre estes nacions. La proposta va ser discutida públicament entre els governs d'Itàlia, Espanya i la França de Vichy durant la Segona Guerra Mundial.
+
El '''Bloc Llatí''' (en [[italià]]: ''Blocco Latino''; en [[francés]]: ''Bloc Latine''; en [[portugués]]: ''Bloco Latino'') fon una aliança proposta pel Duce italià [[Benito Mussolini]], que en [[1927]] va propondre la formació d'un bloc entre [[Itàlia]], [[França]], [[Espanya]], i [[Portugal]], la qual constituiria una aliança basada en la civilisació llatina i la cultura comú entre estes nacions. La proposta va ser discutida públicament entre els governs d'Itàlia, Espanya i la França de Vichy durant la [[Segona Guerra Mundial]].
    
== Història ==
 
== Història ==
Més allà de la proposta feta per Mussolini, la idea també va ser acariciada fòra d'Itàlia. Durant la década de 1930 el [[Primer Ministre de França|primer ministre]] francés [[Pierre Laval]], com atres polítics conservadors del seu país, va manifestar el seu respal per l'establiment un Bloc llatí junt a Itàlia i Espanya.
+
Més allà de la proposta feta per Mussolini, la idea també va ser acariciada fòra d'Itàlia. Durant la década de [[1930]] el [[Primer Ministre de França|primer ministre]] francés [[Pierre Laval]], com atres polítics conservadors del seu país, va manifestar el seu respal per l'establiment un Bloc llatí junt a Itàlia i Espanya.
   −
Durant la Segona Guerra Mundial la proposta va ser discutida entre *Mussolini, el dictador espanyol [[Francisco Franco]], i el líder de la [[França de Vichy]], el mariscal [[Philippe Petain]]. No obstant, les conversacions mai varen aplegar a materialisar-se i no es va aplegar a constituir aliança entre estes nacions. El principal esforç va estar encaminat en la creació d'un "Eix Roma-Madrit", en el qual Franco adquiriria una participació personal: el «generalísimo» Franco es va entrevistar en el mariscal Petain en [[Montpellier]] en octubre de 1940 per a discutir la idea, i en *Mussolini en [[Bordighera]] en febrer de 1941.
+
Durant la Segona Guerra Mundial la proposta va ser discutida entre *Mussolini, el dictador espanyol [[Francisco Franco]], i el líder de la [[França de Vichy]], el mariscal [[Philippe Petain]]. No obstant, les conversacions mai varen aplegar a materialisar-se i no es va aplegar a constituir aliança entre estes nacions. El principal esforç va estar encaminat a la creació d'un "Eix Roma-Madrit", en el qual Franco adquiriria una participació personal: el «generalísimo» Franco es va entrevistar en el mariscal Petain en [[Montpellier]] en [[octubre]] de [[1940]] per a discutir la idea, i en *Mussolini en [[Bordighera]] en [[febrer]] de [[1941]].
   −
En un principi, durant la lluita Alemània va recolzar la proposta per a la creació d'un Bloc Llatí i la propaganda alemana va recolzar a la propaganda italiana favorint esta possibilitat. En octubre de 1940 el ''[[Führer]]'' [[Adolf Hitler]] va viajar a [[Hendaya]], en la frontera hispà-francesa, para [[Entrevista de Hendaya|reunir-se en Franco]] i propondre-li la formació d'una aliança junt a Itàlia i la França de Vichy per a unir-se en la lluita que Itàlia sostenia contra els britànics en la Mar Mediterrànea. Els esforços alemans també varen ser en va, ya que esta possibilitat mai va aplegar a materialisar-se. El mariscal Petain es va mostrar massa recelos de que l'Imperi colonial francés poguera caure en mans del Regne Unit, i Franco no es va mostrar clar en el compromís d'unir-se a les potencies de l'Eix en la seua entrada en la lluita. Per si fora poc, les derrotes militars sofrides pels italians en [[Operació Compass|Líbia]] i [[Guerra italo-grega|Grècia]] els varen alluntar encara més de poder tindre capacitat per a forjar una aliança ''llatina''.
+
En un principi, durant la lluita [[Alemanya]] va recolzar la proposta per a la creació d'un Bloc Llatí i la propaganda alemana va recolzar a la propaganda italiana favorint esta possibilitat. En octubre de 1940 el ''[[Führer]]'' [[Adolf Hitler]] va viajar a [[Hendaya]], en la frontera hispà-francesa, para [[Entrevista de Hendaya|reunir-se en Franco]] i propondre-li la formació d'una aliança junt a Itàlia i la França de Vichy per a unir-se en la lluita que Itàlia sostenia contra els britànics en el Mar Mediterraneu. Els esforços alemans també varen ser en va, ya que esta possibilitat mai va aplegar a materialisar-se. El mariscal Petain es va mostrar massa recelos de que l'Imperi colonial francés poguera caure en mans del Regne Unit, i Franco no es va mostrar clar en el compromís d'unir-se a les potencies de l'Eix en la seua entrada en la lluita. Per si fora poc, les derrotes militars sofrides pels italians en [[Operació Compass|Líbia]] i [[Guerra italo-grega|Grècia]] els varen alluntar encara més de poder tindre capacitat per a forjar una aliança ''llatina''.
    
[[Categoria:Segona Guerra Mundial]]
 
[[Categoria:Segona Guerra Mundial]]
120 752

edicions

Menú de navegació