Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3980 bytes afegits ,  22:20 10 nov 2014
m
sense resum d'edició
Llínea 90: Llínea 90:     
Cap a [[1906]] Kipling inicia un nou tipo d'històries, ya que l'ambient era propici, pels frondosos boscs que rodejaven la casa i l'ambient de tranquilitat que se respirava. Inicia esta menuda etapa en el conte infantil ''Puck of Pook's Hill'' (''Puck del tossal de Pook'').
 
Cap a [[1906]] Kipling inicia un nou tipo d'històries, ya que l'ambient era propici, pels frondosos boscs que rodejaven la casa i l'ambient de tranquilitat que se respirava. Inicia esta menuda etapa en el conte infantil ''Puck of Pook's Hill'' (''Puck del tossal de Pook'').
 +
 +
Durant tota la seua vida, Kipling havia rebujat totes les condecoracions que se li otorgaren, com la [[Sir|Orde a Cavaller]] (que ho nomenaria com Sir Rudyard Kipling), o la [[Orde de Mèrit del Regne Unit|Orde al Mèrit]], que és el major honor que se li pot entregar a qualsevol súbdit anglés. Atre guardó rebujat per Kipling fon el ''Poet Laureateship'' (Premi Nacional de Poesia). Pero en [[1907]] acceptà, gustosament, la màxima recompensa que se li pot entregar a un escritor: el [[Premi Nobel de Lliteratura]], pese al repudi d'alguns lliberals anglesos, que tenien posades les seues esperances en que el premi recaiguera en escritors com [[Thomas Hardy]], [[George Meredith]] o [[Algernon Swinburne]]. Pese a les discrepàncies angleses, la [[Acadèmia Sueca]] mai dubtà que el premi d'eixe any quedava en les millors mans, com queda de manifest en el discurs pronunciat pel secretari general de dita academia:
 +
 +
{{cita|L'Acadèmia Sueca, a l'otorgar el Premi Nobel de Lliteratura enguany a Rudyard Kipling, desija rendir homenage a la lliteratura d'Anglaterra, tan rica en glòries poètiques, i al major geni en el regne de la narrativa que eixe país ha produit en nostres temps.}}
 +
 +
En [[1909]], escriu ''Accions i reaccions''; en [[1910]] ''Rewards and Fairies'' (''Donyets i fades'') que inclou el seu poema més famos, «If». Se diu que Kipling se basà, per a escriure este poema, en les qualitats de dos dels seus grans amics, Cecil Rhodes i Jameson. En colaboració en Elsie Kipling compon una obra de teatre cridat ''La sentinela del port'', que fon estrenada en Londres, pero soles tingué unes poques posades en escena.
 +
En els inicis de la primera década del [[segle XX]], Kipling alertà, primer al seu rei, [[Jordi V]], i després a les atres nacions, que s'acostava una gran guerra, i que afectaria a tot lo món, per lo que havia que preparar els eixercits i estar alerta. El seu vaticini, encara que no era errat, no fon entés, i soles fon pres com una sobreexaltació del patriotisme que li caracterisava.
 +
 +
Pero la [[Primera Guerra Mundial]] esclatà, i el seu únic fill varó, John Kipling, tingué que allistar-se en l'eixercit. John morí als 18 anys, en la primera batalla en la que prengué part, la [[Batalla de Loos]], en el front Occidental. La família estava consternada, no podien creure que ya havien soterrat a dos dels seus tres fills. Des de la mort de John, i fins la seua propia mort, Rudyard escomençà a desenrollar una [[Úlcera|úlcera gàstrica]]. En la rabia en la sanc per la perdua del seu fill, publicà articuls de guerra, recolectats en dos menuts texts baix els noms de ''El nou eixercit en formacio'' (''The New Army in Training'') i ''França en guerra'' (''France at War''). Estos texts foren censurats, pel contingut irònic en contra de les estrategies militars de la [[Triple Entent]].
 +
 +
En l'any [[1917]], i en la mort del seu fill encara en el cap, se unix a la War Graves Commission, comissió establida en 1917, que s'encomanava de tramitar l'aplegada de cadavers dels combatents, d'enterrar-los en tots els honors corresponents i de mantindre les tombes en lo successiu. En esta llabor coneix personalment i se fa molt amic del rei d'Anglaterra [[Jordi V]]. El mateix any publica ''Una diversitat de criatures'' (''A Diversity of Creatures''), una colecció d'històries escrites abans de l'inici de la guerra i dos històries de l'any 1915; una d'elles, ''Mary Postgate'', considerat també com un dels millors contes de Kipling.
 +
Entre [[1919]] i [[1930]] seguix publicant històries i contes, la majoria en temes de la Primera Guerra Mundial, com la recopilació ''Thy Servant a Dog'', una creativa serie de contes que consistia en la vida d'una família campestre anglesa, vista des de el punt de vista dels gossos de la família. Este és el seu últim treball creatiu, ya que la seua última publicació, ''Limits and Renewals'', és una espècie de document incriminatori contra alguns escritors.
    
== Obres ==
 
== Obres ==
8229

edicions

Menú de navegació