Diferència entre les revisions de "Confucianisme"
(Pàgina nova, en el contingut: «thumb|El ''[[Liji'', un dels llibres "clàssics" del confucianisme]] El '''confucianisme''' o '''''rujia''''' (en [[...».) |
(Sense diferències)
|
Revisió de 17:55 14 set 2014
El confucianisme o rujia (en chinenc 儒家, pinyin rújiā, "escola dels lletrats" i més tart rúxué, 儒學, "ensenyança dels lletrats") és un conjunt de doctrines filosòfiques, morals i polítiques que es desenrollaren en China durant més de dos milenaris a partir de l'obra atribuïda al filòsof Kongzi (551-479 aC), conegut a Occident sota el nom llatinisat de Confuci.
El confucianisme ha influït profundament el pensament i la cultura chinenques, en la qual impregna tots els àmbits de la vida, des de l'actitut davant l'existència, fixant els models de vida i pautes de valor social, fins a proporcionar la base de les teories polítiques i institucionals d'este país.
Es va establir com a doctrina d'estat al segle II aC i posteriorment es va reelaborar metafísicament al segle XI d.C. amb el nom de daoxuejia, "escola de l'estudi del Dao" (o neoconfucianisme), estenent-se fins a Corea, el Vietnam i el Japó.