Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
13 bytes eliminats ,  01:51 30 març 2010
sense resum d'edició
Llínea 24: Llínea 24:  
| web = [http://www.just.gva.es/pls/civisc/p_civis.municipios?codcat=12007 Web Oficial de Alfondeguilla]
 
| web = [http://www.just.gva.es/pls/civisc/p_civis.municipios?codcat=12007 Web Oficial de Alfondeguilla]
 
}}
 
}}
'''Alfondeguilla''' (en [[idioma valencià|valencià]] ''Alfondeguilla''),a nivell coloquial, ''Fondeguilla'', és un [[municipi]] pertanyent a la [[Comunitat Valenciana]], [[Espanya]]. Situat al sur de la [[província de Castelló]] en la [[comarca]] de [[Plana Baixa]], (afrontant en [[Sagunt]], ya en la [[província de València]]).
+
'''Alfondeguella''' (en [[idioma espanyol|espanyol]] ''Alfondeguilla''), a nivell coloquial, ''Fondeguilla'', és un [[municipi]] pertanyent a la [[Comunitat Valenciana]]. Situat al sur de la [[província de Castelló]] en la [[comarca]] de [[Plana Baixa]], (llindant en [[Sagunt]], ya en la [[província de València]]).
    
==Geografia ==
 
==Geografia ==
Està situat en la part meridional de la [[serra d’Espadà]], en el sector sur de la comarca de la Plana Baixa de la província de Castelló, el seu terme comprén 28.320 km2. i en una altitut sobre el nivell del mar de 211 m. Per la seua situació geogràfica, conta en un clima temperat durant totes les époques de l’any, lo que favorix el desenroll de la flora mediterrànea i l’assentament de fauna autòctona. Part del terme d’Alfondeguilla pertany al [[Parc Natural de la Serra d’Espadà]].
+
Està situat en la part meridional de la [[serra d’Espadà]], en el sector sur de la comarca de la Plana Baixa de la província de Castelló, el seu terme comprén 28.320 km2. i en una altitut sobre el nivell del mar de 211 m. Per la seua situació geogràfica, conta en un clima temperat durant totes les époques de l’any, lo que favorix el desenroll de la flora mediterrànea i l’assentament de fauna autòctona. Part del terme d’Alfondeguella pertany al [[Parc Natural de la Serra d’Espadà]].
    
=== Accessos ===
 
=== Accessos ===
 
Des de Castelló s’accedix a esta localitat a través de la [[N-340]], prenent després la [[CV-10]], seguint per la CV-224 i finalment la CV-230.
 
Des de Castelló s’accedix a esta localitat a través de la [[N-340]], prenent després la [[CV-10]], seguint per la CV-224 i finalment la CV-230.
   −
Des de València direcció nort per la [[A-7]], eixida  [[la Vall d’Uxó]], direcció Soneja, creuarem esta localitat, CV-230, camí de Soneja i passant per damunt de les Grutes de Sant Josep, arribarem a Alfondeguilla.
+
Des de València direcció nort per la [[A-7]], eixida  [[la Vall d’Uxó]], direcció Soneja, creuarem esta localitat, CV-230, camí de Soneja i passant per damunt de les Grutes de Sant Josep, arribarem a Alfondeguella.
   −
Des de [[Terol]], [[Sogorp]], baixant per la [[A-23]] fins a l’eixida [[Soneja]] - [[la Vall d’Uxó]] i agafant la CV-230 creuarem Azuébar i fins a Alfondeguilla.
+
Des de [[Terol]], [[Sogorp]], baixant per la [[A-23]] fins a l’eixida [[Soneja]] - [[la Vall d’Uxó]] i agafant la CV-230 creuarem [[Assuévar]] i fins a Alfondeguella.
    
== Localitats limítrofes ==
 
== Localitats limítrofes ==
Llínea 42: Llínea 42:  
Història ==
 
Història ==
   −
Els primers núcleus que es van establir van ser romans, dels que hui en dia queden restes pero van ser els àraps els que van crear l’actual emplaçament, després de la conquista va pertànyer als comtes de Ripalda i al Ducat de [[Medinaceli]]. Al ser lloc de moriscs la seua demografia es va vore sériament afectada per l’expulsió ya que es va reduir la seua població a la mitat entre [[1602]] i [[1646]]. No obstant això, el creiximent demogràfic va ser molt important durant el [[segle XIX]], época en que es va intentar explotar els jaciments de mercuri i cobalt existents en el seu terme municipal. Aixina, mentres que en [[1795]] la seua població era de 180 habitants, en [[1900]] conseguia la sifra de 943 habitants. En el s. XX (+- 1938) esta zona va tindre importància en la contenda de la [[Guerra Civil espanyola]], sent l’últim reducte del Front de l'Ebre en el que l'Eixercit Republicà va cedir davant dels Nacionals.
+
Els primers núcleus que es van establir van ser romans, dels que hui en dia queden restes pero van ser els àraps els que van crear l’actual emplaçament, després de la conquista va pertànyer als comtes de Ripalda i al Ducat de [[Medinaceli]]. Al ser lloc de moriscs la seua demografia es va vore sériament afectada per l’expulsió ya que es va reduir la seua població a la mitat entre [[1602]] i [[1646]]. No obstant això, el creiximent demogràfic va ser molt important durant el [[segle XIX]], época en que es va intentar explotar els jaciments de mercuri i cobalt existents en el seu terme municipal. Aixina, mentres que en [[1795]] la seua població era de 180 habitants, en [[1900]] conseguia la sifra de 943 habitants. En el s. XX (+- 1938) esta zona va tindre importància en la disputa de la [[Guerra Civil espanyola]], sent l'últim reducte del Front de l'Ebre en el que l'Eixercit Republicà va cedir davant dels Nacionals.
    
=== Demografia ===
 
=== Demografia ===

Menú de navegació