Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1851 bytes afegits ,  15 setembre
Pàgina nova, en el contingut: «El '''clima mediterràneu''' o clima templat humit-sec és un subtip de clima templat, junt en uns atres com els templats humits: subtropical humit i l'oceànic…»
El '''clima mediterràneu''' o clima templat humit-sec és un subtip de clima templat, junt en uns atres com els templats humits: subtropical humit i l'oceànic, i els subhumit o monsònics. Es caracterisa per hiverns suaus i plujosos i estius secs i calorosos o templats, en autumnes i primaveres variables, tant en temperatures com en precipitacions. El nom ho rep de la [[mar Mediterrànea]], àrea a on és típic este clima i adquirix major extensió geogràfica, pero també està present en atres zones del planeta, encara que en variacions sobre la distribució de les temperatures.

Les pluges no solen ser molt abundants, encara que hi ha zones a on se sobrepassen els 1.000 mm. Pero la característica principal és que estes no es produïxen en estiu, per lo que la seua distribució és l'inversa a la del clima de la zona intertropical, la qual cosa genera un important estrés hídric.

Les temperatures es mantenen, en promig, tots els mesos per damunt dels 20 °C pero presenten variació estacional, sempre hi ha mesos frets per baix dels 18 °C i uns atres més càlits que en el mediterràneu típic sobrepassen els 22 °C.

El clima mediterràneu està situat geogràficament en les costes occidentals de les masses continentals, entre els climes oceànic, cap als pols, i desèrtic, a l'equador, sent realment una combinació d'abdós: en hivern predomina la component oceànica i en estiu la desèrtica. Quant més cap als pols, el clima és més suau i plujós, per lo que parlem de mediterràneu d'influència oceànica i quant més cap a l'Equador, més sec, de modo que parlem de mediterràneu sec.

(Secció per completar)

== Vore també ==

* [[Clima mediterràneu sec]]
* [[Clima mediterràneu típic]]

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Clima_mediterr%C3%A1neo Clima mediterràneu en Wikipedia]
26 495

edicions

Menú de navegació