Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2205 bytes afegits ,  9 setembre
Pàgina nova, en el contingut: «'''Thomas Carlyle''' (Ecclefechan, Escòcia, Regne Unit, 4 de decembre de 1795 - Londres, Anglaterra, Regne Unit, [[5 de febrer]…»
'''Thomas Carlyle''' ([[Ecclefechan]], [[Escòcia]], [[Regne Unit]], [[4 de decembre]] de [[1795]] - [[Londres]], [[Anglaterra]], [[Regne Unit]], [[5 de febrer]] de [[1881]]), fon un filòsof, historiador, traductor, matemàtic, crític social i ensagiste escocés. Fon catedràtic i despuix rector de l'[[Universitat d'Edimburc]].

Thomas Carlyle, en el seu llibre ''On Heroes, Hero-Worship, and The Heroic in History'' (''Sobre héroes, adoració als héroes i lo heròic en l'història''), va argumentar que les accions del "[[Teoria del Gran Home|Gran Home]]", juguen un paper clau en l'història, afirmant que "l'història del món no és més que la biografia dels grans hòmens". Atres obres importants inclouen ''The French Revolution: A History'' (''La Revolució Francesa: una història'') i ''The History of Friedrich II of Prussia, Called Frederick the Great'' (''L'Història de Federic II de Prússia, nomenat Federic el Gran'').

La seua història sobre la [[Revolució Francesa]] ([[1837]]) fon l'inspiració per a la novela ''Història de dos ciutats'' ([[1859]]) de [[Charles Dickens]], i seguix sent popular en l'actualitat. La seua obra ''Sartor Resartus'' ([[1836]]) és una notable novela filosòfica.

Carlyle, fon un destacat polemiste, va acunyar el terme "la ciència lúgubre" per a l'economia, en el seu ensaig ''Occasional Discourse on the Negro Question'' (''Discurs ocasional sobre la qüestió negra''), que advocava per la reintroducció de l'[[esclavitut]] en les [[Índies Occidentals]]. També escrigué artículs per a l'Enciclopèdia d'Edimburc.

Thomas Carlyle fon cristià, pero prengué la seua fe mentres assistia a l'Universitat d'Edimburc, i despuix va adoptar una forma de [[deisme]].

En [[matemàtiques]], és conegut pel círcul de Carlyle, un método utilisat en equacions de segon grau i per a desenrollar construccions de polígons regulars en regla i compàs.

== Cites ==

{{Cita|Si hui Jesucrist tornara a la Terra, no el crucificarien una atra volta. El durien a sopar, escoltarien lo que tinguera que dir-nos i es riurien d'ell.|Thomas Carlyle}}

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Thomas_Carlyle Thomas Carlyle en Wikipedia]
26 629

edicions

Menú de navegació