Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:Senyera_del_nacionalisme_valencia.svg|thumb|250px|'''Senyera Estrelada''', utilisada pel nacionalisme valencià]]
+
[[File:Senyera del nacionalisme valencià.svg|thumb|250px|'''[[Senyera Estrelada]]''', utilisada pel nacionalisme valencià]]
   −
'''Nació Valenciana''' es un terme polític, cultural i social utilisat actualment pel nacionalisme valencià per a denominar al [[Regne de Valéncia]]. Este terme es actualment utilisat pels valencianistes, mes concretament pels nacionalistes valencians.  
+
'''Nació Valenciana''' és un terme polític, cultural i social utilisat actualment pel nacionalisme valencià per a denominar a la [[Comunitat Valenciana]]. Este terme és actualment utilisat pels valencianistes, més concretament pels nacionalistes valencians.
    
== Orige ==
 
== Orige ==
Es un terme que te el seu orige en l'historia valenciana, puix n'hi ha que tindre en conte que el [[Regne de Valéncia]] va ser una nació independent des del [[segle XIII]] fins a principis del [[segle XVIII]] i d'ahí que este terme fora totalment correcte en son temps i no fora estrany per als nostres antepassats, referir-se al Regne de Valéncia com a una [[nació]] [[europea]] mes. Històrica i tradicionalment era un terme habitual i natural per a qualsevol valencià.
+
Es un terme que te el seu orige en l'història valenciana, puix n'hi ha que tindre en conte que el [[Regne de Valéncia]] fon un estat o nació independent (únicament depenia del [[Rei de Valéncia]]) des del [[sigle XIII]] fins al [[sigle XVI]], i de manera més o manco parcial, fins a l'any [[1707]] en que [[Felip V]] suprimix els [[Furs de Valéncia]] en el [[Decret de Nova Planta]], en acabant de la [[guerra de Successió]], i que supongué la pèrdua de les llibertats valencianes.  
   −
Una de les primeres referencies escrites del terme "nació" referint-se a [[Comunitat Valenciana|Valéncia]], va aparéixer per primera volta en l'obra mestra del gran escritor valencià [[Joanot Martorell]] que en el seu "[[Tirant lo Blanch]]" (1490) escrigué:'' "en vulgar valenciana, per ço que la '''nació''' d'on jo só natural se'n puixa alegrar e molt ajudar..."''.  
+
Per tant, este terme era totalment correcte en el seu temps i no era gens estrany per als nostres antepassats, referir-se al Regne de Valéncia com a una [[nació]] [[europea]] i [[mediterrànea]] més. Històrica i tradicionalment era un terme habitual i natural per a qualsevol valencià.
 +
 
 +
Una de les primeres referencies escrites del terme "nació" referint-se a [[Comunitat Valenciana|Valéncia]], va aparéixer per primera volta en l'obra mestra del gran escritor valencià [[Joanot Martorell]] que en el seu "[[Tirant lo Blanch]]" ([[1490]]) escrigué:
 +
 
 +
:''"en vulgar valenciana, per ço que la '''nació''' d'a on jo só natural se'n puixa alegrar e molt ajudar..."''.
    
== Història ==
 
== Història ==
El terme es utilisat a lo llarc de tota l'historia del Regne de Valéncia, ya siga pròpiament en l'accepció de "Nació Valenciana" o simplement en la paraula "nació" per a referir-se a Valéncia. Per eixemple: ''"Eixercit de la Nació Valenciana'', ''moneda de la nostra nació'', etc. Serà a partir de la Derogació dels [[Furs de Valéncia]], quan este terme cau en desús, ya que efectivament Valéncia pert la condició d'estat o nació independent i tots els seus drets. Mes en avant, a partir de principis del [[segle XX]] es recupera el terme i torna la seua utilisació, apareixent en diversos llibres, poemes, discursos, manifestacions i cançons.
+
[[Image:Manises 1932.jpg|thumb|250px|Mitin valencianiste en [[Manises]], 1932. Destaca la pancarta de Joventut Republicana Valencianista en el lema "Estat Valencià", entre les Reals Senyeres.]]
 +
 
 +
El terme és utilisat a lo llarc de tota l'història del [[Regne de Valéncia]], ya siga pròpiament en l'accepció de ''Nació Valenciana'' o simplement en la paraula ''nació'' per a referir-se a Valéncia. Per eixemple: ''"Eixercit de la Nació Valenciana'', ''moneda de la nostra nació'', etc.  
 +
 
 +
Serà a partir de la derogació dels [[Furs de Valéncia]], quan este terme cau en desús, ya que efectivament Valéncia pert la condició d'estat o nació independent i tots els seus drets. Més en avant, a partir de principis del [[sigle XX]] es recupera el terme i torna la seua utilisació, apareixent en diversos llibres, poemes, discursos, manifestacions i cançons.
    
== Connotacions ==
 
== Connotacions ==
Actualment, l'utilisació del terme '''Nació Valenciana''' no implica necessàriament l'independentisme o la separació d'[[Espanya]], ya que entre les entitats, colectius i persones que ho gasten habitualment n'hi han nacionalistes de tall federaliste o moderat, com per eixemple el partit polític [[Unio Valenciana]] (UV), o nacionalistes valencians de tall independentiste com el partit polític [[Esquerra Nacionalista Valenciana]] (ENV). Per contra, la seua utilisació si implica una implicació o sentiment patriòtic valencià fort o/i unes ansies de llibertat per al poble valencià enteses des d'una òptica necessàriament [[valencianista]].
+
Actualment, l'utilisació del terme ''Nació Valenciana'' no implica necessàriament l'independentisme o la separació d'[[Espanya]], ya que entre les entitats, colectius i persones que ho gasten habitualment n'hi han nacionalistes de tendència federalista o moderada, tal i com l'utilisava el partit polític [[Unió Valenciana]] (UV), o nacionalistes valencians d'inclinació independentista com el partit polític [[Esquerra Nacionalista Valenciana]] (ENV).  
 +
 
 +
Per contra, la seua utilisació si implica un sentiment patriòtic valencià fort i una reivindicació de llibertat per al poble valencià enteses des d'una òptica necessàriament [[valencianista]].
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
* [[Nació]]
 +
* [[Regne de Valéncia]]
 +
* [[Comunitat Valenciana]]
 +
* [[Pàtria Valenciana]]
 +
* [[País Valencià]]
 +
* [[Nacionalismes de la Comunitat Valenciana]]
 +
* [[Valencianisme]]
    
[[Categoria:Política de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Política de la Comunitat Valenciana]]
[[Categoria:Nacionalisme Valencià]]
+
[[Categoria:Nacionalisme valencià]]
124 964

edicions

Menú de navegació