Diferència entre les revisions de "Hospital Provincial de Castelló"
Llínea 52: | Llínea 52: | ||
El nou edifici destinat a l'investigació oncològica és el proyecte més ambiciós de l'Hospital Provincial dels últims anys per al qual s´han destinat 20 millons d'euros. L'Hospital vol convertir-se en un centre de referència en el tractament i l'investigació del càncer en la [[Comunitat Valenciana]]. Un Institut Valencià d'Oncologia (IVO), públic. L'edifici anex, que actualment està en obres, conectarà a través del sòtol en els atres dos edificis ya existents. Està previst instalar en el sòtol una càmbra hiperbàrica, l'entrada en funcionament d'un nou acelerador llineal per als tractaments oncològics. El nou edifici estarà destinat a l'investigació oncològica. | El nou edifici destinat a l'investigació oncològica és el proyecte més ambiciós de l'Hospital Provincial dels últims anys per al qual s´han destinat 20 millons d'euros. L'Hospital vol convertir-se en un centre de referència en el tractament i l'investigació del càncer en la [[Comunitat Valenciana]]. Un Institut Valencià d'Oncologia (IVO), públic. L'edifici anex, que actualment està en obres, conectarà a través del sòtol en els atres dos edificis ya existents. Està previst instalar en el sòtol una càmbra hiperbàrica, l'entrada en funcionament d'un nou acelerador llineal per als tractaments oncològics. El nou edifici estarà destinat a l'investigació oncològica. | ||
− | + | ||
== Referències == | == Referències == | ||
Última revisió del 15:54 22 jul 2024
L'Hospital Provincial de Castelló està situat entre l'avinguda del Doctor Clarà (nº 19), a on es situa la porta principal del Centre i de l'antic edifici; el carrer de la República Argentina; la Gran Via i el carrer del Pare Jofré, en la ciutat de Castelló de la Plana.
L'antic edifici data de l'any 1907, obra de l'arquitecte castellonenc, Manuel Montesinos. L'Hospital Provincial de Castelló és una entitat sanitària de referència en l'investigació de salut mental, oncologia i oftalmologia, en més de 800 anys d'història.
Història[editar | editar còdic]
L'història de l'Hospital Provincial es remonta a poc de temps despuix de la mateixa fundació de la ciutat, quan Guillem de Trullols deixa la seua herència per a sostindre l'hospital municipal de la capital. No és fins al sigle XIX quan el centre adquirix el seu nom actual i a principis del sigle XX s'inauguren les instalacions actuals.
El proyecte originari per a l'actual Hospital Provincial es va dissenyar, segons el model de l'hospital francés de Brest, en una capacitat per a 472 llits i un presupost de 795.665 pessetes. Com el presupost superava la capacitat econòmica de la Diputació Provincial, el determinid'eixecució es va tindre de fraccionar durant 15 anys. L'any 1907 l'edifici proyectat per Manuel Montesinos Arlandis es va obrir definitivament al públic.
L'Hospital ha anat creixent en grandària, en pacients i en servicis i s'ha modernisat fins a convertir-se en una referència nacional, especialment durant els últims anys.
Descripció[editar | editar còdic]
És un bell edifici, sobri, funcional, en interessants estructures metàliques. La seua recent ampliació i remodelació l'ha convertit en un hospital de primera llínea assistencial i investigadora en l'àmbit de l'activitat oncològica, oftalmologia i de salut mental, que desenrolla un paper de referència especialisada per a la província de Castelló
Cronologia[editar | editar còdic]
- 1394 - Guillem de Trullols deixa la seua herència per a sostindre l'hospital municipal de Castelló, conegut com de Trullols.
- Sigle XV - L'hospital de Trullols s'unifica junt a l'Hospital de la Ciutat baix la gestió de la Confraria de Sant Jaume i posteriorment de la Puríssima Sanc.
- 1860 - L'hospital, que es trobava en l'actual edifici de la Diputació Provincial, adquirix la seua actual denominació: Hospital Provincial.
- 1882 - La Diputació Provincial aprova el proyecte de l'arquitecte Manuel Montesinos Arlandis per a la construcció d'un nou Hospital, necessari per a atendre les carències assistencials.
- 1907 - Despuix de més de 15 anys d'obres, s'inaugura l'actual hospital, en el personal i el material de l'antic centre de Trullols. Durant esta época destaca la llavor del doctor José Clarà; del primer director, el doctor Félix Roig i de les Germanes de la Consolació.
- 1938-1944 - Es reconstruïxen els desperfectes causats per la Guerra Civil, quan va ser un hospital de Guerra, i es renova segons la tònica de l'época.
- 1940 - Es realisen obres de sanejament i d'instalació d'aigua calenta i freda en el centre.
- 1944 - S'inaugura un nou quiròfan, operatiu fins a 1984. Entre els 40 i els 70 l'hospital es modernisa tecnològicament i assistencialment.
- 1977 - Es tanquen les últimes sales comunes i es normalisen els mòduls d'habitacions dobles com a estàndart sanitari. S'amplia el pavelló de psiquiatria.
- 1983 - Es construïx l'edifici II baix la presidència de Joaquín Farnós en la Diputació Provincial. L'edifici alberga el laboratori RIA, Medicina Nuclear, Radioteràpia, Radiofísica i quiròfans.
- 1997 - La Diputació presenta el proyecte Hospital 2000 per a renovar integralment el centre. Esta renovació s'orienta a crear un hospital per al sigle XXI i aposta per la modernisació tecnològica, arquitectònica i assistencial. S'invertixen més de 32 millons d'euros i es construïx un nou edifici en les unitats de Psiquiatria, l'Institut d'Oftalmologia i Hospitalisació Oncològica.
- 2004 - Es constituïx el Consorci Hospitalari Provincial, integrat per representants de la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló. Es crea també la Fundació de l'Hospital per a fomentar l'investigació en la lluita contra el càncer i l'alvanç de les tècniques oftalmològiques.
- 2007 - La remodelació culmina en la reforma de part de l'edifici original, Montesinos.
Germanes de la Consolació[editar | editar còdic]
Les monges de la Consolació arribaren al centre hospitalari en l'any 1907, el mateix any de la seua inauguració en el nou emplaçament. Des de eixe any han estat prestant els seus servicis i convivint en una residència anexa al servici d'Urgències. En l'any 2016, despuix de 100 anys, abandonaren la residència per a que l'Hospital puguera ampliar el servici d'Urgències.
Futur[editar | editar còdic]
El nou edifici destinat a l'investigació oncològica és el proyecte més ambiciós de l'Hospital Provincial dels últims anys per al qual s´han destinat 20 millons d'euros. L'Hospital vol convertir-se en un centre de referència en el tractament i l'investigació del càncer en la Comunitat Valenciana. Un Institut Valencià d'Oncologia (IVO), públic. L'edifici anex, que actualment està en obres, conectarà a través del sòtol en els atres dos edificis ya existents. Està previst instalar en el sòtol una càmbra hiperbàrica, l'entrada en funcionament d'un nou acelerador llineal per als tractaments oncològics. El nou edifici estarà destinat a l'investigació oncològica.