Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
300 bytes afegits ,  4 febrer
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
'''La Saïdia''' és un districte de la ciutat de [[Valéncia]], esta situat al nort del la ciutat Antiga, i des de la vora esquerra del [[riu Túria]] fins a l'[[avinguda del Doctor Peset Aleixandre]]. A l'est arriba fins al carrer de General Elío, al principi de l'[[avinguda de Vicent Blasco Ibáñez]], i a l'oest a l'avinguda de Burjassot.  
+
{{Valéncia}}
 +
'''La Saïdia''' és un districte de la ciutat de [[Valéncia]], està situat al [[nort]] de la ciutat Antiga, i des de la vora esquerra del [[riu Túria]] fins a l'[[avinguda del Doctor Peset Aleixandre]]. A l'est arriba fins al carrer de General Elío, al principi de l'[[avinguda de Vicent Blasco Ibáñez]], i a l'oest a l'avinguda de Burjassot.  
   −
L'actual districte de Saidïa está integrat pels barris de [[Marchalenes]], [[Morvedre (barri de Valécia)|Morvedre]], [[Trinitat (barri de Valéncia)|Trinitat]], [[Tormos (barri de Valéncia)|Tormos]] i [[Sant Antoni (barri de Valéncia)|Sant Antoni]], segon la divisió municipal vigent.
+
L'actual districte de Saidïa está integrat pels barris de [[Marchalenes]], [[Morvedre (Barri)|Morvedre]], [[Trinitat]], [[Tormos (Barri)|Tormos]] i [[Sant Antoni (barri de Valéncia)|Sant Antoni]], segon la divisió municipal vigent.
   −
El districte té molts puestos de destacada importància. U és el [[Monasteri de la Trinitat]], en el barri homònim,l'antiga [[Estació de Fusta|estacioneta de fusta]], era el punt de partida de les vies del [[trenet de Valéncia]] que anaven cap a [[Rafelbunyol]], [[Burjassot]] i [[el Cabanyal]] esta situat en el punt més meridional del districte; hui en dia esta integrada en el modern [[metrovalencia|tramvia]] que recorre de l'oest a l'est el nort de la ciutat.  
+
El districte té molts puestos de destacada importància, u d'ells és el [[Monasteri de la Trinitat]], en el barri homònim, l'antiga [[Estació de Fusta|estacioneta de fusta]], era el punt de partida de les vies del [[trenet de Valéncia]] que anaven cap a [[Rafelbunyol]], [[Burjassot]] i [[el Cabanyal]] esta situat en el punt més meridional del districte; hui en dia esta integrada en el modern [[metrovalencia|tramvia]] que recorre de l'oest a l'est el nort de la ciutat.  
   −
Dispon el districte d'alguns dels mes importants parcs municipals com els [[Jardins del Real]], junt al [[Pla del Real]], el [[Parc Municipal de Marxalenes]] o el mateix riu Túria, hui convertit en una arteria vert que vertebra la ciutat i delimita el districte per la seua part sur.
+
Dispon el districte d'alguns dels més importants parcs municipals com els [[Jardins del Real]], junt al [[Pla del Real]], el [[Parc Municipal de Marchalenes]] o el mateix riu Túria, hui convertit en una arteria vert que vertebra la ciutat i delimita el districte per la seua part sur.
   −
En 2007 tenia 49.320 habitants censats segon les senyes de l'Ajuntament de Valéncia <ref>[http://www.ceimigra.net/radiografias/observatorio6/cap_1/cuadros_i_b/cuadro_ib1.pdf Senyes de l'Ajuntament de Valéncia. Inclou les pedanies com a Pobles del Nort, de l'Oest i del Sur]</ref>, dividides aixina:
+
En l'any [[2007]] tenia 49.320 habitants censats segon les senyes de l'Ajuntament de Valéncia <ref>[http://www.ceimigra.net/radiografias/observatorio6/cap_1/cuadros_i_b/cuadro_ib1.pdf Senyes de l'Ajuntament de Valéncia. Inclou les pedanies com a Pobles del Nort, de l'Oest i del Sur]</ref>, dividides aixina:
   −
==Historia==
+
==Història==
Durant sigles, l'actual Saïdia fon un verger d'horts i arboredes, ple de vida. Pero lo mateix que hem vist en atres barris i pedanies, el creiximent de la ciutat ha terminat assimilant-lo. 
+
[[File:Monestir de la Trinitat.JPG|thumb|250px|Monasteri de la Trinitat]]
   −
Durant els sigles XIX i XX, la zona va patir una profunda transformació, sent asimilada per la ciutat i el creiximent dels antics núcleus is de població, aixina, allí on s'alçava, almunias, camps regades en sénies, rahals, alqueries, barraques, molins, la Rambla, i llogarets, trobem hui unes populoses barriades.
+
Durant sigles, l'actual Saïdia fon un verger d'horts i arboredes, ple de vida. Pero lo mateix que  atres barris i [[Pedania|pedanies]], el creiximent de la ciutat ha terminat assimilant-lo.  
   −
Enfront del monestir de la Saïdia es va obrir el camí nou de Barcelona (avinguda Constitució), i uns quants carrers adjacents, arribant fins al molí de Villacampa. Per l'oest es va projectar i va realisar el camí Nou de Burjassot o de Llíria (avinguda Burjassot)  i per la part nort, mentres era alcalde de Valéncia el senyor Joaquín Reig Piqué (1884-1885), es va obrir una nova ronda coneguda com a Camí de Trànsits (avinguda Peset Aleixandre,...) i que hui en dia, ya superada per atres circumbalaciones, rodeja tota la ciutat, originàriament el seu diàmetre constava de doze quilòmetres i estava previst en tot el seu recorregut de planxes metàliques destinades a afavorir el trànsit dels carros. Disposava d'arbres per a oferir  ombra a vianants i carreters.   
+
Durant els sigles [[sigle XIX|XIX]] i [[sigle XX|XX]], la zona va patir una profunda transformació, sent assimilada per la ciutat i el creiximent dels antics núcleus is de població, aixina, allí a on s'alçava, [[almunia]]s, camps regades en sénies, rahals, [[Alqueria|alqueries]], [[barraca|barraques]], molins, la Rambla, i llogarets, trobem hui unes populoses barriades.   
   −
Entre els actuals carrers Joan XXIII fins a la Gayano Lluch es trobava el “femer” un lloc on els hortolans, depositaven els desperdicis que arreplegaven en els seus carros de les cases de la ciutat.
+
Enfront del [[Monasteri de Saïdia‎|monasteri de la Saïdia]] es va obrir el camí nou de [[Barcelona]] (avinguda Constitució), i uns quants carrers adjacents, arribant fins al [[molí de Villacampa]]. Per l'oest es va proyectar i va realisar el camí Nou de [[Burjassot]] o de [[Llíria]] (avinguda Burjassot)  i per la part nort,  mentres era alcalde de [[Valéncia]] el senyor [[Joaquín Reig Piqué]] ([[1884]]-[[1885]]), se va obrir una nova ronda coneguda com a [[Camí de Trànsits]] (avinguda Peset Aleixandre,...) i que hui en dia, ya superada per atres circumvalacions, rodeja tota la ciutat,  originàriament el seu diàmetro constava de dotze [[quilómetro]]s i estava previst en tot el seu recorregut de planches metàliques destinades a favorir el trànsit dels carros. Disponia d'arbres per a oferir ombra a viandants i carreters.
   −
L'any 1887 es van continuar expropiant alqueries i terres a este raval, a l'instalar les vies del Trenet de Marchalenes a Llíria (estació de fusta), en els seus corresponents servicis per al nou transport.
+
Entre els actuals carrers [[Joan XXIII]] fins a [[Gayano Lluch]] se trobava el “femer”, un lloc a on els llauradors, depositaven els desperdicis que arreplegaven en els seus carros de les cases de la ciutat.
   −
Un dels proyectes urbanisadors tènia previst desarrolar un quarter utilisant cases de nova obra i l'antic convent, davant del qual es construiria una plaça  rectangular davant d'un pont que havia de creuar la séquia de Mestalla.  
+
En l'any [[1887]] se varen continuar expropiant alqueries i terres a este raval, a l'instalar les vies del [[Trenet]] de [[Marchalenes]] a [[Llíria]] (estació de fusta), en els seus corresponents servicis per al nou transport.
   −
Alguns proyectes no es van realisar, atres van ser àmpliament superats en la destrucció del monestir i l'edificació quasi integra de tot l'entorn, cobrint la séquia  que actualment transcorre soterrada.
+
Un dels proyectes urbanisadors tenia previst desenrollar un quarter utilisant cases de nova obra i l'antic convent, davant del qual se construiria una plaça rectangular davant d'un pont que havia de creuar la [[séquia de Mestalla]].  
 
  −
Hui els barris del districte estan totalment edificats, en algunes honroses excepcions com el parc de Marchalenes, i qualsevol nova edificació, saca a la llum  restes de distintes èpoques en forma d'alqueries, molins,  pous, viles romanes i edificacions anteriors.  
      +
Alguns proyectes no es varen realisar, atres varen ser àmpliament superats en la destrucció del [[Monasteri de Saïdia‎|monasteri]] i l'edificació  quasi integra de tot l'entorn, cobrint les séquies que actualment transcorren soterrades.
    +
Hui els barris del districte estan totalment edificats, en algunes honroses excepcions com el parc de Marchalenes, i qualsevol nova edificació, saca a la  llum  restes de distintes époques en forma d'[[Alqueria|alqueries]], molins,  pous, viles romanes i edificacions anteriors.
    
==Demografia==
 
==Demografia==
:*[[Marchalenes que seria l'antic Saïdia pròpiament]]: 11.423.
+
:* [[Marchalenes]] que seria l'antic Saïdia pròpiament: 11.423.
:*[[Morvedre (barri de Valéncia)|Morvedre]]: 10.535.
+
:* [[Morvedre (Barri)|Morvedre]]: 10.535.
:*[[Trinitat (barri de Valéncia)|Trinitat]]: 8.256.
+
:* [[Trinitat]]: 8.256.
:*[[Tormos (barri de Valéncia)|Tormos]]: 8.960.
+
:* [[Tormos (Barri)|Tormos]]: 8.960.
:*[[Sant Antoni (barri de Valéncia)|Sant Antoni]]: 10.146.
+
:* [[Sant Antoni (barri de Valéncia)|Sant Antoni]]: 10.146.
 
  −
 
      +
== Vore també ==
 +
* [[Districtes de Valéncia]]
    
== Referències ==
 
== Referències ==
Llínea 48: Llínea 49:  
*[http://books.google.es/books?id=ZZK9okmDNQgC&pg=PA188&lpg=PA188&dq=zaidia+historia&source=bl&ots=Wj__rCC7oX&sig=GnboAJ7uqja6CFsONBAd_FkMgBo&hl=es&ei=-WUCS56IEtWZjAegjdWrAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CBYQ6AEwBTgK#v=onepage&q=zaidia%20historia&f=false  Tradiciones de Valencia y su Provincia]
 
*[http://books.google.es/books?id=ZZK9okmDNQgC&pg=PA188&lpg=PA188&dq=zaidia+historia&source=bl&ots=Wj__rCC7oX&sig=GnboAJ7uqja6CFsONBAd_FkMgBo&hl=es&ei=-WUCS56IEtWZjAegjdWrAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CBYQ6AEwBTgK#v=onepage&q=zaidia%20historia&f=false  Tradiciones de Valencia y su Provincia]
   −
[[Categoria: Valéncia]]
+
[[Categoria:Valéncia]]
 +
[[Categoria:Districtes de Valéncia]]
41 037

edicions

Menú de navegació