Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1696 bytes afegits ,  13:55 25 set 2023
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Archiu:Member states of the Commonwealth of Nations.svg|300px|thumb|Estats i territoris membres de la Commomwealth]]
+
[[Archiu:Member states of the Commonwealth of Nations.svg|350px|thumb|Estats i territoris membres de la Commomwealth]]
La '''Commomwealth''' o '''Mancomunitat de Nacions''' (en [[Idioma anglés|anglés]], ''Commonwealth of Nations''), abans denominada '''Mancomunitat Britànica de Nacions''' (''British Commonwealth of Nations''), és una organisació composta per 56 països sobirans independents i semi-independients que, en l'excepció de [[Togo]], [[Gabon]], [[Moçambic]] i [[Ruanda]], compartixen llaços històrics en el [[Regne Unit]]. En el passat, [[Irlanda]] i [[Zimbabue]] també formaren part d'ella.
+
La '''Commomwealth''' o '''Mancomunitat de Nacions''' (en [[Idioma anglés|anglés]], ''Commonwealth of Nations''), abans denominada '''Mancomunitat Britànica de Nacions''' (''British Commonwealth of Nations''), és una organisació composta per 56 països sobirans independents i semi-independients que, en l'excepció de [[Togo]], [[Gabon]], [[Moçambic]] i [[Ruanda]], compartixen llaços històrics en el [[Regne Unit]]. En el passat, [[Irlanda]] i [[Zimbaue]] també formaren part d'ella.
 +
 
 +
El seu principal objectiu és la cooperació internacional en l'àmbit polític i econòmic, i des de l'any [[1950]] la pertinença a ella no implica sumissió alguna a la [[Corona britànica]], encara que es respecta la figura del monarca del Regne Unit]]. En l'ingrés de [[Moçambic]], l'organisació ha favorit la denominació «Mancomunitat de Nacions» per a subrallar el seu caràcter internacionaliste. No obstant, l'adjectiu «britànic» se seguix utilisant en freqüència per a diferenciar-la d'atres mancomunitats existents a nivell internacional.
 +
 
 +
El rei [[Carles III del Regne Unit]] està al cap de l'organisació, segons els principis de la Mancomunitat, com a «símbol de la lliure associació dels seus membres».
 +
 
 +
L'organisació té els seus orígens en la Conferència Imperial de [[1930]], quan el govern britànic va reconéixer certs drets d'autodeterminació a les seues [[colónia administrativa|colónies]] i inicià els treballs que culminaren en l'[[Estatut de Westminster]] en l'any [[1931]], i que donaren orige a la Mancomunitat (en eixe llavors consistent en un grapat de ex-colonies encara lleals a la monarquia). Cap a l'interior l'administra una Secretaria General en sèu en la ciutat de [[Londres]] que, en l'actualitat, ocupa l'indi Kamalesh Sharma. Atres organisacions germanes que colaboren en els esforços de la Secretaria General són la Fundació de la Mancomunitat (en anglés, ''Commonwealth Foundation'') i la Mancomunitat de l'Aprenentage (en anglés, ''Commonwealth of Learning'') en sèu la primera en Londres i l'última en la ciutat de [[Vancouver]], [[Canadà]].
    
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
{{commonscat|Commonwealth of Nations}}
 
{{commonscat|Commonwealth of Nations}}
 +
* [https://www.thecommonwealth.org/ Portal oficial de la Commomwealth] {{en}}
    
[[Categoria:Política]]
 
[[Categoria:Política]]
 
[[Categoria:Regne Unit]]
 
[[Categoria:Regne Unit]]

Menú de navegació