1735 bytes afegits
, 19:01 12 abr 2023
[[File:Cobra_Uadyet_con_corona_(British_Museum).jpg|thumb|250px|Escultura d'Uadyet en el [[Museu Britànic]], [[Londres]]]]
'''Uadyet''' (''Senyora del cel'', nom egipcíac: Uadyet. Nom grec: '''Uto''' o '''Buto'''. Deitat grega: [[Leto]]), la [[Deu|deesa]] [[serp]], en la [[mitologia egípcia]], que simbolisava la calor ardent del [[Sol]], i la flama del [[fòc]]. Més tart L'[[Ull de Ra]]. Simbolisava la força del creiximent, la fertilitat del sol i de les aigües. Era la deesa protectora del Baix Egipte i del [[faraó]]. Es representava en la cobra, present en la corona del Baix Egipte.
== Iconografia ==
Dòna en la corona Roja del Baix Egipte i l'[[uraeus]]. També com cobra, sobre una cistella, en la corona roja. Atres voltes com una [[Lleó (animal)|lleona]] en el disc solar i l'uraeus.
== Mitologia ==
Filla d'[[Anubis]] i esposa d'[[Hapi]]-Meht. Va alletar a [[Horus]] chiquet, fill d'[[Isis]], i el va protegir de [[Seth]].
Deesa protectora del faraó i del Baix Egipte. Era part del títul real: ''Les Dos Senyores'', (nom de [[Nebty]]) que simbolisava el regnat sobre les Dos Terres, el Baix i Alt Egipte.
== Epítets ==
El seu nom significava [[papir]] de color [[vert]]; també se li cridava la verda, puix representava la fertilitat del sol.
== Cult ==
Originària i patrona de Buto, en el Baix Egipte, a on tenia un famós oràcul. També va ser venerada en Tanis. La seua festa se celebrava el sèptim dia del més de Paini.
== Noms teóforos ==
Uadyet, junt a [[Nejbet]], formava part del títul real Nebty Les Dos Senyores, com a representant del Baix Egipte.
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Uraeus}}
[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia egípcia]]
[[Categoria:Deeses egipcíaques]]