Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2217 bytes afegits ,  19:00 21 març 2023
Pàgina nova, en el contingut: «'''Ningal''' o '''Nigal''', la gran senyora, la gran dama o la gran reina, en la mitologia mesopotàmica (acadia, Mitologia sumèria|…»
'''Ningal''' o '''Nigal''', la gran senyora, la gran dama o la gran reina, en la [[mitologia mesopotàmica]] ([[Mitologia acadia|acadia]], [[Mitologia sumèria|sumèria]] i [[Mitologia babilònica|babilònica]]), era una [[Deu|deesa]] de les canyes i deesa llunar, per lo que se la representava en un creixent llunar.

Apareix primer en la mitologia sumèria com a filla d'[[Enki]] i [[Ningikuga]]. Va ser consorte de [[Nannar]], el deu llunar en qui va tindre dos fills, [[Shamash]] ([[Utu]] per als sumèris) i [[Ishtar]] ([[Inanna]] en mitologia sumèria) formant en ells una triada astral babilònica.

Provablement en els inicis va ser adorada per pastors de ganado [[Vaca|vacú]] que vivien en els pantans del sur de [[Mesopotàmia]], prop de la ciutat d'Ur, a on se la va rendir cult en el temple d'Egipar, lo mateix que en Harrán. Per això, Ningal, és considerada com una deesa [[vaca]], que junt al seu espós Nannar, com a [[bou]], tindran la seua importància en els rituals sagrats de la hierogamia, que propiciarà la fertilitat.

Ningal està present en les Llamentacions per la destrucció d'Ur​, escrites en l'II mileni a. C. Com a protectora d'Ur, implora davant d'Enlil per a que impedixca que els [[Anunnaki]] inunden la seua ciutat.​

Ningal va ser assimilada per la mitologia semita, per lo general baix el nom de '''Nikkal'''. Com a tal, va ser acollida pels hurrites i va ser venerada entre els hitites i està representada en el santuari de roca hitita de Yazılıkaya.

== Referències ==
* Jordan, Michael, Encyclopedia of Gods, Kyle Cathie Limited, 2ª edición. 2002. ISBN 978-1-85626-453-2
* Patricia Monaghan (2010). Encyclopedia of Goddesses and Heroines. ABC-CLIO. pp. 63-64. ISBN 978-0-313-34989-8

== Bibliografia ==
* Dalley, Stephanie. Myths from Mesopotamia
* H. W. Haussig, Wörterbuch der Mythologie, I, Götter und Mythem im Vorderen Orient, Stuttgart, 1965, 40-41
* Leick, Gwendolyn (1991). A Dictionary of Ancient Near Eastern Mythology. Londres y Nueva York: Routledge. p. 199. ISBN 9780415198110

[[Categoria: Mitologia]]
[[Categoria: Mitologia mesopotàmica]]
[[Categoria: Mitologia acadia]]
[[Categoria: Mitologia babilònica]]
[[Categoria: Mitologia sumèria]]
36 054

edicions

Menú de navegació