Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3543 bytes afegits ,  17:54 7 dec 2022
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:Petun.jpg|thumb|right|<center>Petunies</center>]]
+
[[File:Petunia 01.jpg|thumb|right|<center>Petunies</center>]]
    +
La '''Petúnia''' és un gènero de plantes que comprén 23 espècies, pertanyents a la família de les Solanàceas com el [[tabac]], originàries d'[[Amèrica]] del Sur. Les flors tenen forma de trompeta i colors delicats. Les petúnies són flors de jardí molt populars.
   −
La '''Petúnia''' és un gènero de plantes cultivades originàries d'[[Amèrica]] del Sur de la família de les Solanaceae o Solanàcees, com el [[tabac]] . Les flors tenen forma de trompeta i colors delicats. Les petúnies són flors de jardí molt populars.
+
== Etimologia ==
 +
El seu nom procedix del terme tupí-guaraní petum o betum, que els indígenes aplicaven a la planta del [[tabac]] Nicotiana tabacum, per les semblances morfològiques en Petunia nyctaginiflora una de les primeres espècies descrita en el [[sigle XIX]], procedent de [[Brasil]] i introduïda en [[Europa]] per una expedició francesa. Per això abdós espècies varen estar incloses en el mateix grup taxonòmic fins a principis de la [[década de 1990]], quan uns estudis filogenétics varen revelar les diferències.
   −
Entre les petúnies hi ha tot tipo de variacions de colors i formes tant en les formes híbrides, com en les de polinisació oberta.  
+
== Taxonomia ==
 +
El gènero, en la subfamília Petunioideae, està estretament emparentat en la planta del tabac, la uchuva, la [[tomata]], la belladona, la [[creïlla]] i el [[pimentó]].​ Alguns botànics classifiquen les espècies del gènero Calibrachoa en Petunia, no obstant, uns atres no accepten esta classificació.
   −
Les petúnies són generalment polinisades per insectes, com el [[borinot gris]] que mostra una predilecció especial per estes flors. L'única excepció és la Petúnia exserta, una espècie de petúnia de color [[roig]] i rara que és polinisada a soles per els [[colibrí|colibrís]]. La majoria de les petúnies són diploiques en 14 [[Cromosoma|cromosomes]] i resulten infèrtils quan es creuen en atres espècies de petúnia.
+
== Descripció ==
 +
Són plantes perennes tractades com a anuals d'escassa estatura, entre 15 a 60 cm depenent de l'espècie. Els fulls es disponen de forma alterna o oposta, allargades o redonejades i de vores sanceres. Estan recobertes per una vellositat pegajosa. Les flors són solitàries i axilars; sorgixen en els àpiços de les branques. El cáliç és tubular, en corola en forma de trompeta i molt pedunculat.​ La floració és abundant, sense parar des de principis de [[primavera]] fins a finals d'[[autumne]]. Poden tindre qualsevol forma i color llevat el taronja i existixen varietats bicolors.
 +
 
 +
Les petúnies són generalment polinisades per insectes, com el [[borinot gris]] que mostra una predilecció especial per estes flors. L'única excepció és la Petúnia exserta, una espècie de petúnia de color [[roig]] i rara que és polinisada a soles pels [[colibrí|colibrís]]. La majoria de les petúnies són diploiques en 14 [[Cromosoma|cromosomes]] i resulten infèrtils quan es creuen en atres espècies de petúnia.
    
Les fulles de Petúnia constituïxen l'aliment d'algunes larves de lepidópters, com els [[cuc|cucs]] de la [[palometa]] nocturna Melanchra persicariae i les del bufaforats Macroglossum stellatarum.
 
Les fulles de Petúnia constituïxen l'aliment d'algunes larves de lepidópters, com els [[cuc|cucs]] de la [[palometa]] nocturna Melanchra persicariae i les del bufaforats Macroglossum stellatarum.
    +
== Utilisació ==
 +
 +
Moltes atres espècies han adquirit popularitat, ademés de P. atkinsiana. Són utilisades en jardineria mundialment, per la varietat de colors, tamanys i formes de les seues flors, la seua facilitat de cultiu i el seu llarc periodo de floració; en latituts tropicals s'estén tot l'any.​
 +
 +
== Galeria fotogràfica ==
 +
Diferents tipos de Petúnies:
 +
<center>
 +
<gallery>
 +
File:Petunia (48152117196).jpg
 +
File:Petunia Hybrida Sweet Sunshine lilac.jpg
 +
File:Pink_petunias.jpg
 +
File:C8bXSbVXkAAfb6L.jpg
 +
File:Dayenthaotrangchamtim.jpg
 +
File:Petunia_Pink_Sky.jpg
 +
File:Petunia_Flowers_(2).jpg
 +
File:Flowers_of_Petunia_20190813-2.jpg
 +
File:Pichilemu_-_Jardines_de_Pichilemu_(2195590318).jpg
 +
File:Ruellia_nudiflora_aka_Common_Wild_Petunia.jpg
 +
File:Petunias_(48322595152).jpg
 +
File:Petunia10.jpg
 +
 +
</gallery>
 +
</center>
 +
 +
== Referències ==
 +
* Brown, Deborah. “Growing Petunias” University of Minnesota Extension Office. University of Minnesota. 2009. Web. 25 June 2009
 +
* Ellis, Barbara W. Taylor's Guide to Annuals. Boston. Houghton Mifflin Co. 1999.
 +
* [https://powo.science.kew.org/results?q=Passiflora%20caerulea Tropicos.org. Missouri Botanical Garden]
 +
* Griesbach, R.J.(2007) in Flower breeding and genetics: Issues, challenges and opportunities for the 21st century, Petunia, ed Anderson N.O. (Springer, Dordrecht, The Netherlands), pp 301–336.
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
* Ando, T., Nomura, M. Tsukahara, J., Watanabe, H., Kokubun, H., Tsukamoto, T., Hashimoto, G., Marchesi, E., Kitching, I.(2001) Reproductive isolation in a native population of Petunia sensu Jussieu (Solanaceae) Ann. Bot. (Lond.) 88:403–413.
 +
* [https://plants.usda.gov/java/ClassificationServlet?source=display&classid=Solanaceae Classification for Kingdom Plantae Down to Family Solanaceae”. Natural Resources Conservation Service. United States Department of Agriculture. 2009]
 +
* [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18484139/ Colored and white sectors from star-patterned petunia flowers display differential resistance to corn ear worms and cabbage looper larvae"]
 +
* [http://www.theplantlist.org/tpl1.1/search?q=calibrachoa The Plantlist. Petunia]
    +
==Enllaços externs==
 +
{{Commonscat|Petunia}}
 +
{{Wikispecies|Petunia}}
 +
{{DGLV|Petúnia}}
    +
[[Categoria:Biologia]]
 
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Botànica]]
 
[[Categoria:Plantes ornamentals]]
 
[[Categoria:Plantes ornamentals]]
 
[[Categoria:Flors]]
 
[[Categoria:Flors]]
  −
== Referències ==
  −
{{traduït de|ca|Petúnia}}
 
120 790

edicions

Menú de navegació