Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2456 bytes afegits ,  17:59 30 nov 2022
Pàgina nova, en el contingut: «'''Valentín Fuster Carulla''' (Cardona, Barcelona, 20 de giner de 1943), marqués de Fuster, és un doctor en Medicina i Cirugia i cardiòlec e…»
'''Valentín Fuster Carulla''' ([[Cardona]], [[Barcelona]], [[20 de giner]] de [[1943]]), marqués de Fuster, és un doctor en Medicina i Cirugia i cardiòlec espanyol, radicat en els [[Estats Units]].

== Biografia ==

Valentí Fuster fill del psiquiatra Joaquín Fuster i d'una filla del marqués de Carulla. És germà de del neurocientífic Joaquín Fuster. Despuix del començ de la [[guerra civil espanyola]], els seus pares varen crear una clínica psiquiàtrica.

És llicenciat en Medicina i Cirugia per l'[[Universitat de Barcelona]], en els anys 70 es va traslladar als Estats Units. Des de l'any [[1994]] treballa en l'[[Hospital Mont Sinaí]] de [[Nova York]]. Recentment, ha segut nomenat director general del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) en Madrit.

La seua llabor investigadora comprén múltiples temes relacionats en el funcionament del [[cor]]. Ha publicat més de 400 artículs sobre afeccions de l'artèria coronària, arterioesclerosis i trombosis. En el pla divulgatiu, manté un gran compromís per ajudar a la difusió de la ciència en [[Espanya]] i [[Iberoamèrica]].

En l'any [[1996]] fon guardonat en el [[Premis Príncip d'Astúries|Premi Príncip d'Astúries d'Investigació i Científica i Tècnica]].

En [[2006]], Valentí Fuster fon nomenat president de l'Associació Mundial de Cardiologia. És editor, junt en Ira S. Nash, de llibres de text sobre cardiología: ''The Heart y Atherothrombosis and Coronary Artery Disease''.

Ademés de l'atenció directa a pacients, Valentí està involucrat en diverses iniciatives per a la millora de la salut pública en sectors desfavorits i països en desenroll (algunes a través de la seua Fundació SHE). Alguns eixemples són la seua participació en ''Barri Serrano'' (en un personage fet a l'eco, el doctor Ruster), el llançament de programes sanitaris en [[Kènia]] o tallers sobre hàbits saludables en [[Colòmbia]].

En 2014 fon seleccionat per la ''[[revista Quo]]'', en colaboració en el [[Consell Superior d'Investigacions Científiques]] (CSIC) i el [[Consell Superior de Deports]] (CSD), per a la primera «Selecció Espanyola de la Ciència», composta per tretze científics espanyols destacats a escala internacional.

Segons ha escrit en varis dels seus llibres autobiogràfics, el seu pare era [[chueta]], els Fuster de [[Palma de Mallorca]], per lo que és d'orige [[judeu]], una miqueta de lo que sempre s'ha sentit orgullós.
26 274

edicions

Menú de navegació