Llínea 1:
Llínea 1:
−
[[Archiu:Logotip del Cuerpo de Policía Nacional d'Espanya.svg.png|miniaturadeimagen]]
+
[[File:Logotipo del Cuerpo Nacional de Policía de España.svg|thumb|250px|Logotip de la Policia Nacional d'Espanya]]
+
La '''Policia Nacional''' [https://www.policia.es/cnp/cnp.html] és un institut armat de naturalea civil, en estructura jerarquisada que té com a missió protegir el lliure eixercici dels drets i llibertats i garantisar la seguritat ciutadana, en àmbit d'actuació en tot el territori nacional.
La '''Policia Nacional''' [https://www.policia.es/cnp/cnp.html] és un institut armat de naturalea civil, en estructura jerarquisada que té com a missió protegir el lliure eixercici dels drets i llibertats i garantisar la seguritat ciutadana, en àmbit d'actuació en tot el territori nacional.
Llínea 9:
Llínea 10:
Els funcionaris de carrera de la Policia Nacional reben la denominació genèrica de Policies Nacionals.
Els funcionaris de carrera de la Policia Nacional reben la denominació genèrica de Policies Nacionals.
+
+
==Orige==
+
[[Archiu:Cedula1824.jpg|thumb|250px|Real Cèdula de l'any [[1824]]]]
+
Fon la necessitat de dotar a les ciutats espanyoles d'una estructura de seguritat moderna, lo que va determinar que en l'any 1824, S.M. el [[Ferran VII|Rei Fernando VII]] dictara la Real Cèdula en la que es creava la Policia General del Regne. Policia que, ya des del seu orige, es posa a les órdens d'un magistrat en el títul de Superintendent General.
+
+
La mateixa Real Cèdula dedica un apartat especial a [[Madrit]], ciutat que és dotada d'una estructura de Comissaries de Districte -de "quarter" es dia llavors que, en les naturals evolucions, s'ha mantingut fins als nostres dies.
+
+
En eixe mateix any es dicten els Reglaments de Policia tant de Madrit com de les províncies colocant a estes últimes baix les órdens d'Intendents que responien davant l'Intendent General i dividint cada província en Subdelegacions radicades en les localitats o partits importants (126 llavors,) que constituïxen l'antecedent de l'actual estructura en Comissaries Provincials i Comissaries Locals.
+
+
És de destacar que la Cèdula de 1824 configura la doble funció que hui té la policia moderna. Per una part, velar pel lliure eixercici dels drets ciutadans perseguint a aquells que els vulneren i posant-los en mans de la Justícia "en el determini de huit dies, lo més vesprada" segons cita l'Artícul XVI.
+
+
Ademés d'esta funció de policia judicial, la Real Cèdula configura l'atra gran funció de la Policia en relació a la prestació del servici públic de seguritat "garantisant el ben i la seguritat pública" mensage en el que -a pesar del to ilustrat de les paraules- troba eco el modern desig de l'Administració Pública de donar un servici que assegure en benestar i la calitat de vida dels ciutadans.
+
+
Com a '''COS NACIONAL DE POLICIA''' podem dir que conforme a la Llei Orgànica 2/86, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguritat, el Cos Nacional de Policia naix de l'integració dels Cossos Superior de Policia i de [[Policia Nacional]].
+
+
D'esta manera, ademés de solucionar possibles problemes de coordinació i mando, es pretenia homogeneisar, en un sol colectiu, Cossos que realisaven funcions similars o complementàries, per a conseguir un increment en l'efectivitat del servici.
+
+
En el Cos Nacional de Policia es varen integrar els funcionaris dels Cossos Superior de Policia i de Policia Nacional, que varen quedar extinguits.
+
+
L'integració en les Escales es va realisar en la forma següent:
+
+
# En l''''Escala Superior''': [[File:Escuela Nacional Policía España.JPG|thumb|250px|Escola Nacional de Policia en [[Avila]]]]
+
+
* ''Primera categoria'': Comissaris Principals i Coronels.
+
+
* ''Segona categoria'': Comissaris, Tinents Coronels.
+
+
En l'actualitat esta Escala Superior es quedaria en Comissaris Principals per a la primera categoria i Comissaris per a la segona.
+
+
+
# En l''''Escala Eixecutiva''': [[File:Badge of the National Police Corps of Spain.svg|thumb|250px|Distintiu de la Policia Nacional d'Espanya]]
+
+
* ''Primera Categoria'': Subcomisari, Capitans i Inspectors de primera.
+
+
* ''Segona Categoria'': Tinents i Inspectors de segona i tercera.
+
+
En l'actualitat esta Escala Eixecutiva es quedaria en Inspectors Caps per a la primera categoria i Inspectors per a la segona categoria.
+
+
+
# En l''''Escala de Subinspecció''': ''Suboficials''. [[File:Antidisturbios Casas Viejas.jpg|thumb|250px|Unitat d'antidisturbis]]
+
+
En l'actualitat l'Escala de Subinspecció es queda en Subinspectors.
+
+
+
# En l''''Escala Bàsica''': [[File:GEO in assault demonstration 1.jpg|thumb|250px|GEO]]
+
+
* ''Primera categoria'': Caporals.
+
+
* ''Segona categoria'': Policies Nacionals.
+
+
En l'actualitat l'Escala Bàsica es quedaria en els Oficials de Policia per a la primera categoria i Policies per a la segona categoria.
+
+
+
Dins de cada escala, l'integració es va fer per rigorós orde d'ocupació o categoria i antiguetat en els mateixos, sobre la base d'otorgar la mateixa puntuació a l'ocupació de Coronel i a la categoria de Comissari Principal; a l'ocupació de Tinent Coronel i a la categoria de Comissari; a l'ocupació de Capità i a la categoria d'Inspector de primera, i a l'ocupació de Tinent i a la categoria d'Inspector de segona. (Vore Disposició Transitòria Primera de la Llei Orgànica 2/86, de 13 de Març, de Forces i Cossos de Seguritat.)
+
+
==Enllaços externs==
+
+
* [https://www.policia.es/cnp/cnp.html Policia Nacional]
[[Categoria:Societat]]
[[Categoria:Societat]]
+
[[Categoria:Seguritat]]
[[Categoria:Policia]]
[[Categoria:Policia]]