Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
220 bytes eliminats ,  22:49 26 set 2017
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
{{En desenroll}}
+
El terme '''reunificació alemana''' (''deutsche Wiedervereinigung'' en [[idioma alemà|alemà]]) es referix als canvis polítics i socials ocorreguts durant els anys [[1989]] i [[1990]] en [[Alemanya]], que varen concloure en l'adheriment de l'antiga [[República Democràtica Alemana]] (RDA) baix la jurisdicció de la [[República Federal d'Alemanya]] (RFA). El procés va donar com resultat una sola Alemanya.
   −
El terme '''reunificació alemana''' (''deutsche Wiedervereinigung'' en [[idioma alemà|alemà]]) es referix als canvis polítics i socials ocorreguts durant 1989 i 1990 en Alemània, que varen concloure en l'adheriment de l'antiga [[República Democràtica Alemana]] (RDA) baix la jurisdicció de la [[República Federal d'Alemània]] (RFA). El procés va donar com resultat una sola [[Alemània]].
+
Les reformes polítiques i econòmiques impulsades pel [[President de l'Unió Soviètica]], [[Mijaíl Gorbatxov]], i la transició democràtica en atres països de [[Europa Oriental]] varen tindre com a conseqüència indirecta l'èxodo migratori cap a la RFA a través de [[Checoslovàquia]] i [[Hongria]], i la posterior inestabilitat social en la RDA. Estos events varen forçar la dimissió del [[Politburó]] del [[Partit Socialiste Unificat d'Alemanya]] (PSUA), que posteriorment va ser illegalisat. També varen propiciar l'apertura de les fronteres entre les Alemànies, lo que va desencadenar la caiguda del [[Muro de Berlín]] el [[9 de novembre]] de [[1989]].
   −
Les reformes polítiques i econòmiques impulsades pel [[President de l'Unió Soviètica]], [[Mijaíl Gorbatxov]], i la transició democràtica en atres paisos de [[Europa Oriental]] varen tindre com a conseqüència indirecta l'èxodo migratori cap a la RFA a través de [[Checoslovàquia]] i [[Hongria]], i la posterior inestabilitat social en la RDA. Estos events varen forçar la dimissió del [[Politburó]] del [[Partit Socialiste Unificat d'Alemània]] (PSUA), que després va ser illegalisat. També varen propiciar l'apertura de les fronteres entre les Alemànies, lo que va desencadenar la caiguda del [[Muro de Berlín]] el 9 de novembre de 1989.
+
Els prerrequisits interns de la reunificació els va estipular el Programa dels Dèu Punts, que perseguia la democratisació i l'estabilitat econòmica en Alemanya Oriental. El conveni entre els representants dels partits d'oposició i el govern de la RDA varen concloure despuix de la celebració de les primeres eleccions democràtiques i pluripartidistes el [[18 de març]] de l'any [[1990]]. El Tractat de l'Unió Monetària, Econòmica i Social l'[[1 de juliol]] va ser aprovat despuix de convindre en els governs de la RDA, la RFA i el ''[[Bundesbank]]'' (banc central de la RDA).  
   −
Els *prerrequisitos interns de la reunificació els va estipular el Programa dels Dèu Punts, que perseguia la democratisació i l'estabilitat econòmica en Alemània Oriental. El conveni entre els representants dels partits d'oposició i el govern de la RDA varen concloure despuix de la celebració de les primeres eleccions democràtiques i pluripartidistes el 18 de març de 1990. El Tractat de l'Unió Monetària, Econòmica i Social l'1 de juliol va ser aprovat després de convindre en els governs de la RDA, la RFA i el ''[[Bundesbank]]'' (banc central de la RDA).  
+
Despuix d'una série d'acorts, cims i visites oficials, i el reconeiximent de la frontera germà-polaca en la [[llínea Oder-Neisse]], els governs dels [[Estats Units]], el [[Regne Unit]], [[França]] i l'[[Unió Soviètica]] varen firmar el [[Tractat Dos més Quatre]], que va fallar a favor de la reunificació. També va convalidar el Tractat d'Unificació, instrument llegal que va autorisar l'adheriment de la RDA en la RFA segons la [[Llei Fonamental per a la República Federal d'Alemània|Llei Fonamental d'Alemanya]] el [[3 d'octubre]] de l'any 1990. Des de l'any 1991, eixa data se celebra el [[Dia de l'Unitat Alemana]] .
   −
Despuix d'una série d'acorts, cims i visites oficials, i el reconeiximent de la frontera germà-polaca en la [[llínea Oder-Neisse]], els governs dels [[Estats Units]], el [[Regne Unit]], [[França]] i la [[Unió Soviètica]] varen firmar el [[Tractat Dos més Quatre]], que va fallar a favor de la reunificació. També va convalidar el Tractat d'Unificació, instrument llegal que va autorisar l'adheriment de la RDA en la RFA segons la [[Llei Fonamental per a la República Federal d'Alemània|Llei Fonamental d'Alemània]] el 3 d'octubre de 1990. Des de 1991, eixa data se celebra el [[Dia de l'Unitat Alemana]] .
     −
 
+
[[Categoria:Història]]
 
  −
 
  −
 
  −
[[Categoria:Alemània en 1989]]
  −
[[Categoria:Alemània en 1990]]
  −
[[Categoria:Política en 1989]]
  −
[[Categoria:Política en 1990]]
   
[[Categoria:Guerra Freda]]
 
[[Categoria:Guerra Freda]]
 +
[[Categoria:Història territorial d'Alemània]]
 
[[Categoria:Història d'Alemània des de 1945]]
 
[[Categoria:Història d'Alemània des de 1945]]
[[Categoria:Història territorial d'Alemània]]
  −
[[Categoria:Relacions Alemània-Unió Soviètica]]
  −
[[Categoria:Història de l'ampliació de l'Unió Europea|Alemània]]
   
[[Categoria:Estats i territoris fundats en 1990]]
 
[[Categoria:Estats i territoris fundats en 1990]]
[[Categoria:Mure de Berlín]]
   
[[Categoria:Reunificació alemana| ]]
 
[[Categoria:Reunificació alemana| ]]
    
{{Traduït de|es|Reunificación alemana}}
 
{{Traduït de|es|Reunificación alemana}}
127 521

edicions

Menú de navegació