Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3648 bytes afegits ,  18 juny
Pàgina nova, en el contingut: «El '''Palau de Vivel''' o '''Palau dels Marquesos de Vivel''' és una casa d’estiueig construïda cap a l'any 1922 per a la família de la marquesa consor…»
El '''Palau de Vivel''' o '''Palau dels Marquesos de Vivel''' és una casa d’estiueig construïda cap a l'any [[1922]] per a la família de la marquesa consort, Rosario Sanchís Creixach, natural de [[La Vall d'Uxó]]. En l'actualitat és el Centre Cultural "Palau de Vivel" que perteneix a l'Ajuntament de Vall d'Uxó.

== Història ==

El palau és una casa d'estiueig que es va construir cap a l'any 1922, la família de la Marquesa consort, Rosario Sanchís Creixach, natural de la Vall d'Uxó, filla de l'ingenier i polític Vicente Sanchís Tarazona i de Rosario Creixach, i neta del polític de el “Cosi” (Partit Conservador) Vicente Joaquín Creixach Sales.

Rosario Sanchís Creixach es va casar en la [[ciutat de Valéncia]], en la llavors capella de la Verge dels Desamparats, en maig de l'any [[1928]] en l'advocat de l'estat José María Martínez-Agulló i Márquez, net de la primera marquesa, i que, a la mort sense descendència del seu cosí Rafael Martínez-Agulló y Juez-Sarmiento, hereta el títul convertint-se en el 5º Marqués de Vivel. D'ahí prové el nom del palau. A la cerimònia religiosa va seguir una reunió social de la que es va fer resò la prensa de l'época i que va tindre com a escenari el [[Castell de Ripalda]], en l'Albereda de Valéncia, ya que la Comtesa de Ripalda va apadrinar la boda -cal recordar que els Comtes de Ripalda tenien casa en La Vall d'Uxó, just enfront de l'[[Iglésia de l'Asunció]], a lo manco des de principis el [[sigle XVIII]]-.

== Descripció ==

El Palau dels Marquesos de Vivel es construïx en els anys 20 del [[sigle XX]], sobre una parcela que llavors es trobava a les afores del caixco urbà, llindant en la séquia major o “sequia de la Font” i l'antic “Hort dels Soguers” pel nort, i en l'horta pel sur. La seua arquitectura és d'estil casticiste, a on abunda el treball en forja en balcons i finestres junt en l'us de ceràmica en els baixos dels balcons.

La coberta s'arremata en importants ràfols. Destaca la torre cantonera coberta en una teulada a quatre aigües, i la galeria posterior, d'arcs apuntats en cert aire medieval. En la frontera es pot observar, baix l'escut dels Marquesos de Vivel, el doble accés al palau, un a les estàncies nobles i un atre, més menut, destinat a les zones de servici. A l'esquerra de l'edifici principal es troben les antigues cavalleries, a les que s'accedix per un arc de mig punt. En la planta baixa estaven les estàncies representatives junt a cuines i habitacions del servici, destacant el saló principal forrat de fusta, presidit per l'escut nobiliari de la família Martínez-Agulló.

Per una àmplia escala s'accedia a les estàncies privades de la planta superior, entre les que destacava la capella, en decoració neogòtica, situada en la galeria, en vistes a un gran jardí botànic que s'estenia per tota l'illa de cases i que actualment ocupa vivendes modernes.

Durant la [[Guerra Civil espanyola]] fon una residència per a chiquets refugiats i hospital de sanc.

Despuix de la restauració i posada en valor de l'edifici per part de la [[Fundació Caixa Castelló]], el Palau de Vivel, gestionat per l'Ajuntament de la Vall d'Uxó, és un important centre cultural, escenari d'exposicions, concerts, presentacions de llibres, cursos... ademés d'albergar una sala permanent d'exposicions arqueològiques.

== Referències ==

* [https://www.lavallduixo.es/es/centro-cultural-palau-de-vivel Centre Cultural "Palau de Vivel" - Ajuntament de La Vall d'Uxó]
* [https://www.fundacioncajacastellon.es/palau-dels-marquesos-de-vivel/ Palau dels Marquesos de Vivel - Fundació Caixa Castelló]
23 719

edicions

Menú de navegació