Diferència entre les revisions de "Vicent Baydal i Sala"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(No es mostren 19 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
{{Biografia|
 
{{Biografia|
 
| nom = Vicent Baydal i Sala
 
| nom = Vicent Baydal i Sala
| image =  
+
| image = [[File:Vicent Baydal a La Represa (estiu 2016).jpg|thumb|Vicent Baydal en el programa de ràdio La Represa (2016)]]
 
| peu =  
 
| peu =  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
Llínea 14: Llínea 14:
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Estudià en l'[[Universitat de Valéncia]] i es doctorà en l'Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seua tesis tracta sobre el naiximent de la [[Generalitat Valenciana]] i el pactisme valencià. Ha realisat investigacions postdoctorals en [[Oxford]], i des de l'any [[2015]] realisa docència en l'[[Universitat Jaume I de Castelló]].  
+
Estudià en l'[[Universitat de Valéncia]] i es doctorà en l'Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seua tesis tracta sobre el naiximent de la [[Generalitat Valenciana]] i el pactisme valencià. Ha fet investigacions postdoctorals en [[Oxford]], i des de l'any [[2015]] treballa de docent en l'[[Universitat Jaume I de Castelló]].  
  
 
Vicent Baydal és molt actiu en les rets socials i en mijos públics, començà el seu quefer com a divulgador en el bloc d'[[Internet]] nomenat ''Vent de Cabylia'', que començà mentres feya el seu doctorat. Durant l'etapa d'estudiant universitari fon cofundador de l'associació ''Grup Harca'', que també realisa una faena de divulgació per mig dels blocs d'Internet i la publicació de llibres.
 
Vicent Baydal és molt actiu en les rets socials i en mijos públics, començà el seu quefer com a divulgador en el bloc d'[[Internet]] nomenat ''Vent de Cabylia'', que començà mentres feya el seu doctorat. Durant l'etapa d'estudiant universitari fon cofundador de l'associació ''Grup Harca'', que també realisa una faena de divulgació per mig dels blocs d'Internet i la publicació de llibres.
  
Vinculat a la revista cultural [[Revista Lletraferit|Lletraferit]], és un dels fundadors de l'editorial ''Llibres de la Drassana''. En eixa editorial ha publicat diversos treballs de divulgació històrica. És autor del llibre ''Els valencians, des de quan són valencians?'', editat per Afers en l'any [[2016]], un llibre que parla sobre la construcció de l'identitat del [[Poble valencià|poble valencià]].
+
Vinculat a la revista cultural [[Revista Lletraferit|Lletraferit]], és un dels fundadors de l'editorial ''Llibres de la Drassana''. En eixa editorial ha publicat diversos treballs de divulgació històrica. És autor del llibre ''Els valencians, des de quan són valencians?'' (en [[valencià]]: ''Els valencians, ¿des de quàn són valencians?''), editat per Afers en l'any [[2016]], un llibre que parla sobre la construcció de l'identitat del [[Poble Valencià|poble valencià]].
 +
 
 +
En quant a l'afinitat política de Vicent Baydal, diu ell mateix que està vinculat al partit pancatalaniste [[Bloc Nacionalista Valencià]], que forma part de la [[Coalició Compromís]].
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
  
* ''Els orígens de la revolta de la Unió al regne de València (1330-1348)'' (2013)  
+
* ''Els orígens de la revolta de la Unió al regne de Valéncia (1330-1348)'' (2013)  
 
* ''Fer Harca . Històries medievals valencianes'' (2014)
 
* ''Fer Harca . Històries medievals valencianes'' (2014)
* ''Guerra, relacions de poder i fiscalitat negociada . Els orígens del contractualisme al Regne de València (1238-1330)'' (2014)  
+
* ''Guerra, relacions de poder i fiscalitat negociada . Els orígens del contractualisme al Regne de Valéncia (1238-1330)'' (2014)  
 
* ''Vent d Cabylia . Històries de la història dels valencians'' (2015)  
 
* ''Vent d Cabylia . Històries de la història dels valencians'' (2015)  
 
* ''València no s'acaba mai'' (2016)
 
* ''València no s'acaba mai'' (2016)
Llínea 32: Llínea 34:
 
== Comentaris ==
 
== Comentaris ==
  
Vicent Baydal diu, entre atres coses, en el seu llibre titulat ''Els valencians, des de quan són valencians?'', que el poble valencià naix a partir de l'any 1330, quan estudis i treballs d'atres intelectuals, valencians i no valencians, demostren una major antiguetat.
+
Vicent Baydal diu, entre atres coses, en el seu llibre titulat ''Els valencians, des de quan són valencians?'', que el poble valencià naix a partir de l'any [[1330]], quan estudis i treballs d'atres intelectuals, valencians i no valencians <ref>[https://culturavalencianasite.wordpress.com/2016/12/21/la-lengua-valenciana-nacio-en-el-siglo-ix-400-anos-antes-de-jaime-i/ La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I - [[Baltasar Bueno]] - Cultura Valenciana]</ref>, demostren una major antiguetat.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
  
El primer document trobat escrit en valencià és de l'any [[1253]], per lo tant, si el poble parlava i escrivia en [[Llengua valenciana|valencià]] no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.  
+
* El primer document trobat escrit en valencià és de l'any [[1253]], per tant, si el poble parlava i escrivia en [[Llengua valenciana|valencià]] no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.  
 +
 
 +
[https://www.valenciabonita.es/2017/10/17/primer-documento-valenciano-escrito-valenciano/ El primer documento valenciano escrito en valenciano - Valencia Bonita]
 +
 
 +
* Si el valencià fon la primera llengua oficial en el [[Regne de Valéncia]] a partir de la seua creació l'any [[1238]], per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.
 +
 
 +
[https://www.culturavalenciana.es/llengua/el-valencia-fon-lunica-llengua-oficial-deste-regne-des-de-la-seua-creacio-en-1238/ El valencià fon l’única llengua oficial d’este Regne, des de la seua creació, en 1238 - Cultura Valenciana]
  
* [https://www.valenciabonita.es/2017/10/17/primer-documento-valenciano-escrito-valenciano/ El primer documento valenciano escrito en valenciano - Valencia Bonita]
+
* Si el romanç valencià té una antiguetat datada dels sigles IX i X, el poble valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.  
  
Si el valencià fon la primera llengua oficial en el [[Regne de Valéncia]] a partir de la seua creació l'any [[1238]], per lo tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.
+
{{Cita|''La antigüedad del balbuciente romance valenciano data de los siglos IX y X. La dominación árabe, tan profunda en Valencia, produjo una ralentización en el proceso evolutivo de la lengua valenciana, que casi se estancó, por espacio de dos centurias, según estudios realizados por el catedrático de Filología el catedrático de la Universidad Complutense de Madrid, gallego, que lleva varios años investigando la lengua y literatura valencianas.''|''La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I''. Baltasar Bueno. Cultura Valenciana}}
  
* [https://www.culturavalenciana.es/llengua/el-valencia-fon-lunica-llengua-oficial-deste-regne-des-de-la-seua-creacio-en-1238/ El valencià fon l’única llengua oficial d’este Regne, des de la seua creació, en 1238 - Cultura Valenciana]
+
[https://culturavalencianasite.wordpress.com/2016/12/21/la-lengua-valenciana-nacio-en-el-siglo-ix-400-anos-antes-de-jaime-i/ La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I - [[Baltasar Bueno]] - Cultura Valenciana]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
* [https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2016/02/26/primer-valenciano-nacio-1330/1384222.html El primer "valenciano" nació en 1330 - Levante]  
+
* [https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2016/02/26/primer-valenciano-nacio-1330/1384222.html El primer "valenciano" nació en 1330 - Vicent Baydal - ''Levante-EMV'']
 +
* [https://agustigalbis.wordpress.com/2016/03/03/el-primer-valenciano-nacio-en-1330-excuses-de-mal-pagador/ “El primer 'valenciano' nació en 1330”. Excuses de mal pagador - Blog d'Agustí Galbis]
  
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Biografies]]

Revisió de 11:10 20 ago 2019

Vicent Baydal i Sala
Vicent Baydal en el programa de ràdio La Represa (2016)
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Historiador i escritor
Naiximent: 1979
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Vicent Baydal i Sala (Valéncia, 1979) és un historiador i escritor valencià. Fon professor de l'universitat catalana Pompeu Fabra i en l'actualitat de l'Universitat Jaume I de Castelló, d'ideologia pancatalanista.

Biografia

Estudià en l'Universitat de Valéncia i es doctorà en l'Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seua tesis tracta sobre el naiximent de la Generalitat Valenciana i el pactisme valencià. Ha fet investigacions postdoctorals en Oxford, i des de l'any 2015 treballa de docent en l'Universitat Jaume I de Castelló.

Vicent Baydal és molt actiu en les rets socials i en mijos públics, començà el seu quefer com a divulgador en el bloc d'Internet nomenat Vent de Cabylia, que començà mentres feya el seu doctorat. Durant l'etapa d'estudiant universitari fon cofundador de l'associació Grup Harca, que també realisa una faena de divulgació per mig dels blocs d'Internet i la publicació de llibres.

Vinculat a la revista cultural Lletraferit, és un dels fundadors de l'editorial Llibres de la Drassana. En eixa editorial ha publicat diversos treballs de divulgació històrica. És autor del llibre Els valencians, des de quan són valencians? (en valencià: Els valencians, ¿des de quàn són valencians?), editat per Afers en l'any 2016, un llibre que parla sobre la construcció de l'identitat del poble valencià.

En quant a l'afinitat política de Vicent Baydal, diu ell mateix que està vinculat al partit pancatalaniste Bloc Nacionalista Valencià, que forma part de la Coalició Compromís.

Obra

 • Els orígens de la revolta de la Unió al regne de Valéncia (1330-1348) (2013)
 • Fer Harca . Històries medievals valencianes (2014)
 • Guerra, relacions de poder i fiscalitat negociada . Els orígens del contractualisme al Regne de Valéncia (1238-1330) (2014)
 • Vent d Cabylia . Històries de la història dels valencians (2015)
 • València no s'acaba mai (2016)
 • Els valencians, des de quan són valencians? (2016)
 • El llarg camí de l'autogovern valencià, furs,corts i generalitat (1238-1418-2018) (2018)

Comentaris

Vicent Baydal diu, entre atres coses, en el seu llibre titulat Els valencians, des de quan són valencians?, que el poble valencià naix a partir de l'any 1330, quan estudis i treballs d'atres intelectuals, valencians i no valencians [1], demostren una major antiguetat.

Referències

 • El primer document trobat escrit en valencià és de l'any 1253, per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.

El primer documento valenciano escrito en valenciano - Valencia Bonita

 • Si el valencià fon la primera llengua oficial en el Regne de Valéncia a partir de la seua creació l'any 1238, per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.

El valencià fon l’única llengua oficial d’este Regne, des de la seua creació, en 1238 - Cultura Valenciana

 • Si el romanç valencià té una antiguetat datada dels sigles IX i X, el poble valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.
La antigüedad del balbuciente romance valenciano data de los siglos IX y X. La dominación árabe, tan profunda en Valencia, produjo una ralentización en el proceso evolutivo de la lengua valenciana, que casi se estancó, por espacio de dos centurias, según estudios realizados por el catedrático de Filología el catedrático de la Universidad Complutense de Madrid, gallego, que lleva varios años investigando la lengua y literatura valencianas.
La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I. Baltasar Bueno. Cultura Valenciana

La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I - Baltasar Bueno - Cultura Valenciana

Enllaços externs

 • La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I - Baltasar Bueno - Cultura Valenciana