Diferència entre les revisions de "Valencians"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 6: Llínea 6:
 
Les arrels del poble valencià se remonten als ibers que habitaven les costes sur i est de la [[Península Ibèrica]] que posteriorment patirien una romanisació i integració del territori valencià en el [[Imperi romà]]. En la caiguda de l'imperi romà occidental el territori valencià estaria governat pels [[Visigots|visigots]] fins a l'arribada dels àraps.  
 
Les arrels del poble valencià se remonten als ibers que habitaven les costes sur i est de la [[Península Ibèrica]] que posteriorment patirien una romanisació i integració del territori valencià en el [[Imperi romà]]. En la caiguda de l'imperi romà occidental el territori valencià estaria governat pels [[Visigots|visigots]] fins a l'arribada dels àraps.  
  
En l'any [[1010]] es va crear a partir del Califat de Córdova la [[Taifa de Balansiya]] que en l'arribada del rei de la [[Corona d'Aragó]] [[Jaume I]] en l'any [[1239]] passaria a ser el regne cristià de Valéncia, que seria el màxim esplendor del poble valencià a nivell cultural i econòmic. En l'any [[1707]] després de la [[Guerra de Successió]] el regne de Valéncia va perdre la seua independència ([[Furs del Regne de Valéncia|furs]] i [[Corts valencianes|corts]]) dins de la [[Corona hispànica]]. En l'any [[1936]] terminaria la [[Segona República Espanyola]] degut a la [[Guerra civil espanyola]] en la que Valéncia estaria en el bando republicà i seria de les últimes regions en caure front al bando nacional. En l'any 1982 Valéncia aprovaria el seu estatut d'autonomia recuperant les [[Corts valencianes]] i un govern autonòmic, la [[Generalitat Valenciana]]. En l'any [[2006]] en la reforma de l'estatut la ''Comunitat Valenciana'' seria reconeguda com a nacionalitat històrica.
+
En l'any [[1010]] es va crear a partir del Califat de Córdova la [[Taifa de Balansiya]] que en l'arribada del rei de la [[Corona d'Aragó]] [[Jaume I]] en l'any [[1239]] passaria a ser el regne cristià de Valéncia, que seria el màxim esplendor del poble valencià a nivell cultural i econòmic. En l'any [[1707]] després de la [[Guerra de Successió]] el regne de Valéncia va perdre la seua independència ([[Furs del Regne de Valéncia|furs]] i [[Corts valencianes|corts]]) dins de la [[Corona hispànica]]. En l'any [[1936]] terminaria la [[Segona República Espanyola]] degut a la [[Guerra civil espanyola]] en la que Valéncia estaria en el bando republicà i seria de les últimes regions en caure front al bando nacional. En l'any [[1982]] Valéncia aprovaria el seu estatut d'autonomia recuperant les [[Corts valencianes]] i un govern autonòmic, la [[Generalitat Valenciana]]. En l'any [[2006]] en la reforma de l'estatut la ''Comunitat Valenciana'' seria reconeguda com a nacionalitat històrica.
  
 
== Llengua ==
 
== Llengua ==

Revisió de 11:06 17 maig 2013

Valencianes en la vestimenta típica valenciana durant les Falles.

Els valencians són una nacionalitat històrica o grup ètnic que viu majoritàriament en la Comunitat Valenciana. La llengua dels valencians és el valencià encara que també és parlat per molts valencians el castellà. En l'últim estatut d'autonomia es va reconéixer al poble valencià com una nacionalitat històrica del que la capital seria la ciutat de Valéncia.

Història

Artícul principal → Història del Regne de Valéncia.

Les arrels del poble valencià se remonten als ibers que habitaven les costes sur i est de la Península Ibèrica que posteriorment patirien una romanisació i integració del territori valencià en el Imperi romà. En la caiguda de l'imperi romà occidental el territori valencià estaria governat pels visigots fins a l'arribada dels àraps.

En l'any 1010 es va crear a partir del Califat de Córdova la Taifa de Balansiya que en l'arribada del rei de la Corona d'Aragó Jaume I en l'any 1239 passaria a ser el regne cristià de Valéncia, que seria el màxim esplendor del poble valencià a nivell cultural i econòmic. En l'any 1707 després de la Guerra de Successió el regne de Valéncia va perdre la seua independència (furs i corts) dins de la Corona hispànica. En l'any 1936 terminaria la Segona República Espanyola degut a la Guerra civil espanyola en la que Valéncia estaria en el bando republicà i seria de les últimes regions en caure front al bando nacional. En l'any 1982 Valéncia aprovaria el seu estatut d'autonomia recuperant les Corts valencianes i un govern autonòmic, la Generalitat Valenciana. En l'any 2006 en la reforma de l'estatut la Comunitat Valenciana seria reconeguda com a nacionalitat històrica.

Llengua

Artícul principal → Idioma valencià.

La llengua pròpia dels valencians és el valencià, en aproximadament dos millons de parlants, és una llengua romànica descendent del llatí, dins del grup de les llengües occità-romàniques. Fon la llengua oficial del Regne de Valéncia fins a l'abolició d'este. Va tornar a ser oficial gràcies a l'estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana, encara que no arribaria a ser oficial en la regió murciana del Carche. És la segona llengua més parlada de la Comunitat Valenciana després del castellà.

El castellà és el segon idioma més parlat pels valencians, encara que no pròpia és una llengua que porta en la noblea valenciana des de fa tres segles i parlada pel poble pla des d'aproximament un segle. És de fet llengua única d'alguns valencians, de les comarques de l'interior i del Baix Segura que varen perdre el valencià fa décades. És tant oficial en la Comunitat Valenciana com en la Regió de Múrcia, llengua romànica descendent del llatí, per tant germana del valencià, i és la segona en més parlants natius del món.

Senyes generals

Valencians ilustres

Vore també