Trencall d’Humahuaca

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 11:03 28 ago 2019 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca

La Trencall d’Humahuaca és un extens vall montanyós irregular de 155 quilometros de llarc, que és recorregut pel riu Grande de Jujuy. Es dispon de nort a sur, i es troba en la província de Jujuy, en Argentina.

La Trencall d’Humahuaca ha segut una permanent via d'interacció, llongitudinal i transversal, unint territoris i cultures distants i diferents, des de l'Oceà Atlàntic a l'Oceà Pacífic, i des de la Cordillera dels Andes a les planures meridionals.

És el camí d’arriers i caravanes en época temprana, camí d'Inques ans de l'arribada dels conquistadors, via del comerç entre el Riu de la Plata i el Potosi a traves del Cami Real. Les creències, celebracions, els usos i costums, la música, les adaptacions del llenguage, les manifestacions religioses i tradicionals, els modos de vida, són evidents llegats immaterials d’este patrimoni geogràfic i cultural.

La multiplicitat d'elements culturals que la constituïxen ha deixat innumerables testimonis tangibles de l'història cultural regional. La llinea de recints prehispànics fortificats, adornats per una vegetació endèmica peculiar, no es repetixen en atres contexts de l'espai andí. Te gran cantitat d'abrics i cavernes prehistòriques, complexos sistemes arquitectònics, cerimonials i agrícoles precolombins, pobles i construccions post hispanes, històriques i contemporànees.

Entre els elements que es poden destacar, es troba el Pucará de Tilcara, al que se l'han realisat reformes, reconstrucció d’alguns sectors i la traça d’un camí per a vehículs que conduïx a la cim. Hi ha uns atres pucarás sense modificacions intencionals. Les iglésies i capelles també es troben en l'itinerari d'este patrimoni, moltes d'elles han segut reconstruïdes a mitat del sigle XIX.

També s'ha conservat un important tram del Camí Real, que duya a la Trencall de La Cueva. Atra atracció per als turistes i estudiosos, es el Molí d'Uquía, que realisa la molenda com a producte de l'incorporació de la tecnologia europea als sistemes tradicionals prehispànics, favorint al cultiu del forment per al pa.

Est itinerari data de 10.000 anys, i els seus senders foren (i són) recorreguts per aborigens de diferents ètnies. És un patrimoni vivent de les festes, ritos, creències, art i cerimònies tradicionals.