Tort (pardal)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 11:10 16 ago 2019 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «El '''tort''' (Del llatí ''tŭrdu'', mat. sign.), en castellà ''tordo'', ''zorzal'', ''malvís'' o ''tordillo'', és un au de diferents varietats del g...»)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca

El tort (Del llatí tŭrdu, mat. sign.), en castellà tordo, zorzal, malvís o tordillo, és un au de diferents varietats del gènero Turdus que pertany a la família dels túrdits, que s'alimenta principalment d'olives i insectes.

L'au se cria en els boscs, jardins i parcs, presenta una conducta migratòria parcial, ya que molts eixemplars hivernen en el sur d'Europa, nort d'Àfrica i el Mig Orient. S'ha introduït en Nova Zelanda i Austràlia; i encara que no es troba baix amenaça global, la seua població ha disminuït significativament en vàries parts d'Europa, provablement a causa de modificacions en les pràctiques agrícoles.

El tort construïx un niu de fanc sobre un arbre o arbust i cova quatre o cinc ous blaus en taques obscures. És un au omnívora que té la costum d'utilisar una determinada pedra a modo d'enclusa on trencar caragols. De la mateixa forma que succeïx en atres paseriformes, li afecten paràsits externs i interns, i és víctima de predadors com els gats i aus de presa.


Classes

  • Turdus philomenus, és un au de tons blanquinosos i rogencs en el pit i ventre blanc.
  • Turdus iliacus, és un au de cos robust i bec prim, de llom grisàceu, ventre blanc i groguenc en taques terroses.
  • Turdus cyaneus, és un au que se denomina tort solitari.

Enllaços externs