Diferència entre les revisions de "Taula de Lletres Valencianes"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - ' van ' a ' varen ')
m
Llínea 1: Llínea 1:
La '''Taula de Lletres Valencianes''' fon una revista lliterària vanguardista [[Comunitat Valenciana|valenciana]] creada en [[Valéncia]] en octubre de [[1927]], en plena [[dictadura de Primo de Rivera]], per [[Carles Salvador]], [[Adolf Pizcueta i Alfonso]], [[Enric Navarro i Borràs]], [[Miquel Duran]] i [[Francesc Caballero Muñoz]], en l'objectiu d'impulsar la regeneració de la lliteratura en [[valencià]], intentant incorporar al valencià a les corrents lliteràries i culturals vanguardistes que en en els [[anys 1920]] i [[anys 1930]] sorgiren en tota [[Europa]].  
+
La '''Taula de Lletres Valencianes''' fon una revista lliterària vanguardista [[Comunitat Valenciana|valenciana]] creada en [[Valéncia]] en [[octubre]] de l'any [[1927]], en plena [[dictadura de Primo de Rivera]], per [[Carles Salvador]], [[Adolf Pizcueta i Alfonso]], [[Enric Navarro i Borràs]], [[Miquel Duran]] i [[Francesc Caballero Muñoz]], en l'objectiu d'impulsar la regeneració de la lliteratura en [[valencià]], intentant incorporar al valencià a les corrents lliteràries i culturals vanguardistes que en els [[anys 1920]] i [[anys 1930]] sorgiren en tota [[Europa]].  
  
 
Fon el primer impuls sério de crear una nova lliteratura valenciana de qualitat des d'una òptica valenciana, i va donar veu a la gran majoria d'escritors valencians dels [[anys 1930]]. Va mantindre una bona relació en la [[Societat Castellonenca de Cultura]].  
 
Fon el primer impuls sério de crear una nova lliteratura valenciana de qualitat des d'una òptica valenciana, i va donar veu a la gran majoria d'escritors valencians dels [[anys 1930]]. Va mantindre una bona relació en la [[Societat Castellonenca de Cultura]].  
  
Es va fer eco del debat de l'época sobre l'ortografia del [[idioma valencià|valencià]] que feya falta utilisar. En juliol de [[1930]] va publicar el manifest ''als escritors valencians i a les publicacions valencianes'' (en espanyol, '' als escriptors valencians i a les publicacions valencianes'') que va impulsar l'acort conegut com [[Normes de Castelló]] de [[1932]]. També es va fer eco de les activitats de [[Acció Cultural Valenciana]] i va impulsar la creació de l'editorial ''l'Estel''. Va deixar de publicar-se a finals de la [[guerra civil espanyola]], en 1939. En total es varen editar 38 números.
+
Es va fer eco del debat de l'época sobre l'ortografia del [[idioma valencià|valencià]] que feya falta utilisar. En [[juliol]] de [[1930]] va publicar el manifest ''als escritors valencians i a les publicacions valencianes'' (en espanyol, '' als escriptors valencians i a les publicacions valencianes'') que va impulsar l'acort conegut com [[Normes de Castelló]] de [[1932]]. També es va fer eco de les activitats de [[Acció Cultural Valenciana]] i va impulsar la creació de l'editorial ''l'Estel''. Va deixar de publicar-se a finals de la [[guerra civil espanyola]], en l'any [[1939]]. En total es varen editar 38 números.
  
 
==Referencies==
 
==Referencies==

Revisió de 15:18 21 feb 2020

La Taula de Lletres Valencianes fon una revista lliterària vanguardista valenciana creada en Valéncia en octubre de l'any 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera, per Carles Salvador, Adolf Pizcueta i Alfonso, Enric Navarro i Borràs, Miquel Duran i Francesc Caballero Muñoz, en l'objectiu d'impulsar la regeneració de la lliteratura en valencià, intentant incorporar al valencià a les corrents lliteràries i culturals vanguardistes que en els anys 1920 i anys 1930 sorgiren en tota Europa.

Fon el primer impuls sério de crear una nova lliteratura valenciana de qualitat des d'una òptica valenciana, i va donar veu a la gran majoria d'escritors valencians dels anys 1930. Va mantindre una bona relació en la Societat Castellonenca de Cultura.

Es va fer eco del debat de l'época sobre l'ortografia del valencià que feya falta utilisar. En juliol de 1930 va publicar el manifest als escritors valencians i a les publicacions valencianes (en espanyol, als escriptors valencians i a les publicacions valencianes) que va impulsar l'acort conegut com Normes de Castelló de 1932. També es va fer eco de les activitats de Acció Cultural Valenciana i va impulsar la creació de l'editorial l'Estel. Va deixar de publicar-se a finals de la guerra civil espanyola, en l'any 1939. En total es varen editar 38 números.

Referencies