Safir

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Safir

El safir (del llatí saphirus) és una pedra preciosa que junt al rubí és una varietat del corindó cristalisat. És de color blau intens pel seu contingut en ferro, alumina i titani i es molt utilisat en joyeria junta al diamant, esmeralda i rubí.

Hi ha atres varietats de corindó a les que també se les diu safir i són de color groc o rosa, ya que les varietats de color roig son els rúbies.

El safir és una de les quatre pedres precioses més importants del món i de les més belles junt al rubí, el diamant i l'esmeralda. Se troba comunament en jaciments rics de rutile, bauxita i hemetita. La composició química és una barreja d'òxits d'alumini, ferro i titani, el qual li dona el seu color característic entre blau i morat.

El safir pertany a la mateixa família de minerals que el rubí, es dir corindó, sent l'única diferencia una convenció de nom. Se crida rubí als corindons de color roig i a tots els atres colors de corindó safir, incloent els rosats. Els safirs se troben en estat natural en una ampla gama de colors, des del transparent, passant per diferents tons de roig, groc, blau i les seues combinacions.

Els majors productors estan en Africa i actualment s'han trobat jaciments en Amèrica del Sur. També se troben associats en els rubins Siam i Sri Lanka, i també se troben en Cachemir (India), i en una area molt extensa en Queensland Central (Australia). L'Antàrtida és rica en este mineral pero, degut al seu delicat equilibri ecològic, s'ha llimitat l'explotació. El seu us se restreny a la joyeria i aplicacions làser.

Els safirs sintètics, colorejats en menudíssimes cantitats de crom i titani, venen fabricant-se des de l'any 1902 pel procés Verneuil. Des de 1940 se començaren a fabricar en els Estats Units, conseguint un gran èxit en els safirs i rubins estrelats, obtenguts introduint titani.


Varietats

  • Safir d'Aigua: es la varietat blava de la cordierita o dicroíta.
  • Safir blanc: corindó cristalisat, incolor i transparent.
  • Safir fals: varietat del quars cristalisat que presenta la coloració blava deguda a inclusions de chicotets individus de crocidolita.
  • Safir oriental: safir molt apreciat per la seua lluentor u orient.