Llonja del Cànem

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 17:18 21 ago 2019 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «La '''Llonja del Cànem''' és un edifici de la ciutat de Castelló de la Plana, que està situat en el centre de la vila, junt a la plaça Major, concretam...»)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Saltar a: navegació, buscar

La Llonja del Cànem és un edifici de la ciutat de Castelló de la Plana, que està situat en el centre de la vila, junt a la plaça Major, concretament, en el cantó dels actuals carrers Colón (antic carrer Sabaters) i Cavallers. L'edifici data del sigle XVII. En l'actualitat perteneix a l'Universitat Jaume I.

Història

L'història de l'edifici de la Llonja del Cànem comença en l'any 1604, any en que finalisaren les obre del campanar de la ciutat (El Fadrí). El Consell municipal se plantejà comprar l'antiga casa del solar que ocupa hui la Llonja per a ampliar la plaça de l'Herba, que comprenia els immobles de l'iglésia de Santa Maria, el Palau de la Vila, la casa Abadia i eixa casa, per a tindre més espai, ya que en eixe lloc es celebrava tots els dilluns el nomenat "Mercat del dilluns", des de l'any 1312.

L'ajuntament, comprà la casa, propietat de Jaume Gombau, i en febrer de l'any 1605 s'iniciaren els treballs de derrocament pero sorgí l'dea d'alçar en eixe solar un soportal o porchada per a la venda de fruita, conforme a la construcció de llonges d'aquell temps en ciutats com: Valéncia, Saragossa o Sevilla.

En l'any 1606 s'iniciaren els treballs per a la construcció de la nova Llonja de Castelló que no finalisarien fins a l'any 1617. L'edifici fon obra de l'arquitecte Francisco Galiança

Descripció

És un edifici d'estil renaixentiste de forma rectangular, d'una sola planta i en dos fronteres obertes molt semblants, en dos grans arcades recolzades sobre columnes toscanes i en un escut de la vila sobre les arcades del carrer Colón.