Miquel Ramon Martí

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Miquel Ramon Martí i Matias és un historiador, arqueòlec i investigador valencià naixcut en la població de Catarroja. Miquel Martí és professor en un institut de Gilet.

Biografia

Miquel Martí és titulat per l'Universitat de Valéncia. En l'any 2015 obtingué un "Cum laude" per la seua tesis del Genoma de Valencia, el seu títul complet és El genoma de una ciudad: Valencia. (Bioarquitectura, orígenes hasta época foral), un treball de 3.044 pàgines que fon presentat en castellà, en anglés i francés, incloent un vídeo de 35 minuts.

Investigacions

Miquelra.jpg
  • Miquel Martí descobrí en l'any 2001 que el primer rei documentat de l'història de Valéncia fon el visigot cristià Lleovigilt, en el sigle VI. El trobament d'una moneda de l'any 583 a on se veu el seu rostre, el seu nom ("Livvigildus") i l'inscripció "Rex Valenta" (o siga, Rei de Valéncia) ho confirma. La moneda se troba en la Biblioteca Nacional de França, en París, en la secció de numismàtica.

Aixina, el Regne de Valéncia (per aquell temps en forma de ciutat-estat) és molt anterior a lo que se creïa fins ara.

  • Miquel Martí també ha descobert l'aqüeducte romà més llarc de la Península Ibèrica, un conjunt arquitectònic que des de la Penya Tallada (Chelva) conduïa l'aigua a través de cent quilómetros, des del naiximent del riu Tuéjar fins al centre de la capital valenciana. Un treball d'investigació de varis anys.
Valéncia no tenia, com atres poblacions propenques, un alvertent del que abastir-se i l'idea de que els romans utilisaren l'aigua d'un chicotet riu naixcut en Aragó -el Túria- no corresponia en la magnitut del seu imperi
Declaracions de Miquel Martí (ABC, 14.02.2020)

Obra

Portada del llibre

Ha publicat numerosos treballs sobre temàtica arqueològica i històrica valenciana, com:

  • Visigodos, hispano-romanos y bizantinos en la zona valenciana en el siglo VI (España) (2001)
  • Una fundación de Valencia (Hispania): antítesis de la tesis actual
  • Construir una ciudad: materiales de construcción de Valencia, desde sus orígenes hasta el siglo XVI
  • Orígenes de Valencia: de la Valencia y Turia italianas a la Valencia y Turia hispanas (2005)

Cites

Miquel Ramon Martí Matias, en Una fundación de Valencia (Hispania): antítesis de la tesis actual, reproduïx un fragment de ceramica iberica datat entre els sigles II-I ac, classificada com "Gran leves", en el que es veu una escena de guerra que te lloc en la que podria ser la primera representacio historica de l'Albufera. En l'image, es constata l'existencia d'unes edificacions com les barraques, pero construides sobre palafits. Miquel Ramon Martí les compara en fotografies del s. XIX, quan encara existien barraques sobre palafits en l'Albufera. El paregut, realment impressiona.
Notes d'etnologia valenciana: construccions populars per Agustí Galbis

Referències

Enllaços externs