Josep Mongrell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 14:23 13 feb 2020 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Josep Mongrell Torrent
Elena Carabia i Espert amb para-sol, Josep Mongrell, museu de Belles Arts de València.jpg
Elena Carabia i Espert. Oli sobre tela, 1895, museu de Belles Arts de Valéncia
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pintor.
Naiximent: 3 d'agost de 1870
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 5 de novembre de 1937
Lloc de defunció: Barcelona, Espanya

Josep Mongrell Torrent (Valéncia, 3 d'agost de 1870 - Barcelona, 5 de novembre de 1937) fon un pintor valencià.

Biografia[editar]

Josep Mongrell estudià en l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de Valéncia, a on va ser discípul d'Ignacio Pinazo i de Joaquín Sorolla. La seua participació en diversos concursos i exposicions en Madrit i Barcelona, li va supondre cert renom entre els círculs artístics.

Feu el cartell de bous per a la Fira de Sant Jaume de Valéncia en l'any 1897, conseguint un gran èxit.

Obtingué una plaça de professor per a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, a on va residir el restant de la seua vida. També en l'Estació del Nort de Valéncia destaca l'ornamentació de l'edifici, en ceràmiques vidriades, trencadiç i un mosaic de Josep Mongrell.

En el frontal del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya va realisar una obra de grans dimensions, per encàrrec del president de la Diputació de Barcelona, el Comte del Montseny, representant la Verge de Montserrat en sants i reis rendint-li cult i en un dels seus costats apareix un cavaller montat a cavall i portant la bandera que representa a tots els valencians, la Real Senyera (1905).

També realisà una pintura de gènero, el retrat i els temes costumistes d'ambient valencià, molt en la llínea de Sorolla, a on es perceben reminiscències de l'art del sigle XIX i un cert estatisme en les figures.

Hi ha obra seua en el Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Suntuàries "González Martí" i en el Museu Sant Pio V, abdós en la ciutat de Valéncia, i en el Museu de Belles Arts d'Astúries.

Enllaços externs[editar]