José Castelló Tárrega

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 11:49 28 set 2019 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''José Castelló Tárrega''' (La Vall d'Uxó, 1 de novembre de 1866 - Castelló de la Plana, 20 de febrer de 1938), fon un periodiste i polít...»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

José Castelló Tárrega (La Vall d'Uxó, 1 de novembre de 1866 - Castelló de la Plana, 20 de febrer de 1938), fon un periodiste i polític valencià.

Biografia

José Castelló Tárrega naixqué el 1 de novembre de l'any 1866 en la localitat valenciana de La Vall d'Uxó, en la comarca de la Plana Baixa, fon batejat en la parroquia del Sant Àngel. Fill de Vicente Castelló i Dolores Tárrega, matrimoni d'orige humil dedicat a l'artesania del cànem i les espardenyes. Tingué dèu germans, encara que ningú d'ells sobrevixqué.

Fon molt bon estudiant i molt despert en el colege, conseguí fàcilment el títul de Mestre en l'Escola Normal de la ciutat de Valéncia pero pronte sentí la vocació periodística.

Inicià el seu camí periodístic en el seu poble natal, La Vall d'Uxó, en una publicació primer semanal i despuix quinzenal que ell mateix creà titulada Clar i Net en 1885 que estava escrita en llengua valenciana. També creà en l'any 1890 una publicació titulada El Anticosiero, un semanari de caràcter polític i crític contra les forces polítiques i socials dominants. Tenia la seua sèu en carrer Sant Cristòfol número 50 de La Vall d'Uxó, durà només tretze números pero va armar molt de soroll en la seua grossa artilleria dialèctica.

El 7 de setembre de l'any 1890 fundà en Castelló el periòdic titulat El Liberal que començà sent l'orgue del partit polític lliberal-dinàstic. Sería el germen del periòdic El Heraldo de Castellón que naixeria el 31 de decembre de 1894 i aixina fins a la seua desaparició en 1938, despuix d'haver estat controlat en els últims temps pel Front Popular per haver segut expropiat el 1 de setembre de 1936.