Grau de Castelló

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El barri del Grau de Castelló és el barri mariner de Castelló de la Plana, en la Comunitat Valenciana. Es troba a quasi 4 km de la ciutat de Castelló i limita al nort en Benicàssim i al sur en Almassora. Els seus habitants se nomenen grauers.

Encara que el Grau de Castelló mai ha tingut entitat pròpia existix una consciència de poble propi diferenciat de Castelló. Aixina puix els seus habitants quan es dirigixen al centre de la Ciutat ho expressen dient: "Me'n vaig a Castelló" i el tinent alcalde es popularment conegut com a "l'alcalde".

Hi ha una central termoelèctrica de cicle combinat, la Central tèrmica de Castelló.

Orígens

L'aparició de ruines procedents de l'etapa ibera i romana constaten la creença que la zona del Grau conta en més de 2000 anys de tradició de comerç portuari. Ademés, durant els anys d'ocupació musulmana d'estes terres hi hagué comerç, ya que el rei Jaume I ordenà construir l'anomenat "Camí Vell de la Mar" per a unir la ciutat de Castelló en la zona del barri del Grau a on s'han trobat recentment les ruines romanes i iberes.

L'activitat comercial des de llavors no ha fet res més que créixer. Els primers pescadors que es conixen es daten de l'any 1398 i estaven domiciliats a la parròquia de Sant Tomàs, al carrer Escultor Viciano de Castelló. El primer cens del Grau com a barri independent data de l'any 1865 en 428 veïns.